Додати запис

Похід на Голгофу

Або вибори – не за горами.
Підсумки
Віра, чи, радше, надія, що після Революції гідності грядуть зміни була. Жевріла. Животіла. Бац – і лопнула, мов мильна бульбашка. Звісно, від політиків усіх часів і народів, себто з багатим досвідом керманичів, іншого й не очікувала. Та й від нових облич – рупорів майдану, активістів, комбатів, журналістів – такого не чекала. Думала: буде хоч ложка меду у бочці дьогтю. Та де там. У Верховній Раді, певно, якийсь лихий живе та путає всіх, хто втрапляє в його стіни. Якщо ж без містики, то це пояснюється банальною жагою грошей і високого соціального статусу. Бо справді незламних людей дуже мало. Втрапляєш у відповідне середовище – адаптуєшся. Психологія мас. На майдані було одне, під куполом – уже інше. Користуючись ім’ям чесного журналіста, можна і замовне розслідування провести або ж під приводом викриття з кулаками, хоч і по-жіночому, на людей кидатися, будучи простим парубком – сотником майдану – в новому статусі обзавестися друзями-олігархами і запевняти, що про жодне відстоювання інтересів не йдеться і т. ін., у комбатів узагалі ж список діянь послужний. Імен не називаю, думаю, й так зрозуміло.

Набридли штампи політичних і громадських ораторів на кшталт « маємо таку владу, на яку заслуговуємо», «зміни треба починати з себе». Добре. Але як розірвати цей гордіїв вузол? Як «заслужити» гідну владу? Є в суспільстві багато гідних людей, є й лепта неосвічених або просто байдужих, але і не забуваймо про добру частину голодних, котрі радше продадуть свій голос за сите завтра, ніж житимуть надіями на світле майбутнє, обіцяне кандидатами. Навіть якщо скасувати мажоритарну «гречану» виборчу систему, народ купуватимуть віртуальною гречкою – оплаченою з кишень тих же олігархів рекламою політичних партій. Може, в списках будуть пристойні представники, але якщо ти в якомусь списку – вже приречений на танці під дудку покровителя. Як то кажуть, один в полі не воїн.

Мажоритарна виборча система, за своєю суттю, прийнятна в самодостатньому суспільстві: там, де в усіх під’їздах замінені вікна і двері,за кошти держави побудовані дитмайданчики тощо. Словом, благодійність та меценатство існує поза часом виборів.
«Без надії сподіваюсь»

Восени знову вибори, правда, місцеві. Як відомо, відбуватимуться вони згідно новому закону: депутатів обласних, районних, міських та райрад великих міст у багатомандатних округах обиратимуть за партійними списками, селищних та сільських рад – за мажоритарним принципом. Стосовно голів маленьких міст, то також діятиме мажоритарна виборча система відносної більшості; мером великого міста кандидат зможе стати за умови, якщо отримає абсолютну більшість голосів (50 % плюс 1 голос щонайменше). Не той рівень змагань, звісно, що до законодавчого органу, не такі фінансові обороти. Хоча, якщо процес децентралізації завершиться обіцяним фіналом, повноважень у самоврядування та грошей в бюджетах побільшає, тож боротьба має бути не менш запеклою.

Не знаючи поки імен кандидатів у вершителі долі місцевого люду (безсумнівно, буде багато попередників), знову жевріє надія на них, ким би вони не були. Ну дуже хочеться, тим паче - сьогодні, в такий кризовий час, вірити в когось та, з іншого боку, покласти на когось відповідальність. Хочеться, щоби похід на вибори не став черговим походом на Голгофу, після результату якого залишатиметься гіркий присмак розчарування і звинувачення відповідальних.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 21
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Усе таки пряма кореляція між якістю "люду" і якістю влади існує. Не лише у нас, кругом. Справа у розвинутості суспільних інституцій. Крім того, суттєву роль відіграє загальна зубожілість людей. Ще один момент - організованість отих багатьох гідних людей. Може на сьогодні це ключова проблема. І це добре розуміють олігархи і олігархики, які вміло і вчасно перекуповують отих бойових журналістів, бравих сотників, та інших борців за справедливість. Післямайдання це продемонструвало дуже показово.
Відповісти
Не вірю більше ніяким партіям! Які 24 роки пхаються на "Голгофу" брехати і красти, красти і брехати. За брехню ніхто ще не відповів. Значить "брешімо й далі безкарно" йдучи на Голгофу Влади.
Тільки Дурні знову повірять партіям: Пєтям, Юлям, Вітям, Сєням і т.д....
Відповісти
Все повторюється. Банально, але- уроки історії свідчать про те, що їх ніколи і ніхто не вивчив, кожен народ вартий того правителя, якого має... та інше. Як раз виповнюється річниця "культурной революції в Кітає. Напевно варто згадати і "виникнення" молодіжного руху хунвейбінів. Напрошується прямі паралелі з ПС, "Націанальним альянсом" та ін. Тупа молодь як в Україні так і в Кітає, так і во Франції, Іспанії, СССР "стрибає" повторює мантри-да-дзі-бао, "кодекс строітелей коммунізма", "Слава Україні". Все це пишуть і пропагують журналісти , в т.ч і авторка цього опуса. Все повторюється. "Хотіли як краще-вийшло як завжди".
Відповісти
тоді як зробити так, щоби не повторювалося?
Відповісти
Відверто-не знаю. Кожен повинен займатися своєй справой. Я-дрібний бізнесюк. Торгаш, гендляр, "купі-продай". Люмпен однім словом. Освіта вища. Але за роки незалежності деградував. За фахом не працюю. Нема де. За бугор не хочу-там чуже. Тут своє. Я не патріот в загальному сенсі. Високі матерії-державність, унітарність чи федералізація мене не піпчить. Воювати за цілістність України не буду. Вже відкупився. Скептик. Цинік. Але не політик і відповісти на Ваше запитання не можу. Єдине що має для мене цінність-родина. Решта -все дурня.
Відповісти
Багато з чим можна погодитися, крім того, що авторка "пише і пропагує". Вона якраз дурниць не пише, а ставить серйозні питання. А відповідь шукати всім нам спільно, помиляючись і набиваючи гулі. Але діючи повсякчас без зупину. До речі, цей матеріал показовий ще в іншому: зверніть увагу на те, що матеріал висть на сайті уже довгенько, а коментарів щось зовсім мало. Пояснення одне: питання піднімаються серйозні, тут думати треба, тут не містечкові розбірки між двома журналістами, які заробляли джінсою коло одного корита. Це ще й показує рівень переважної більшості читачів сайту.
Відповісти
Не блог, а есе про нещасне кохання до життя, я, мовляв, його так люблю, а воно мене - ні. А все через каламутну народну свідомість та інфантильних депутатів, які робити революцію і дуже добре жити хочуть одночасно. До речі, народ теж бажає цього збочення. Це негарно виглядає, але так воно є, так воно і буде. Ось тільки авторка переплутала свою власну розгубленість та загубленість з народом та свої зіпсовані думки переклала на всіх інших. А варто було б трохи зайнятись не самомилуванням, а самоаналізом. Варто знайти справжні причини свого незадоволення, тобто дати відповідь на почуття - чому весь час чогось хочеться, а цього чогось весь час немає. Головне свою фізіологію не плутати з суспільною анатомією, мажоритарна виборча система має відношення до самодостатнього суспільства таке саме відношення, як расова приналежність кухаря до рецепту приготування борщу, або до смаку свинячого сала. Самодостатність, вона або є, або її немає, і це незалежно від місця та політичного режиму її перебування. Але за будь-яких умов вона виражається в тому, що в усіх під’їздах замінені вікна і двері, побудовані дитмайданчики не за кошти держави, а силами та за ініціативи громади. Словом, не чекайте, що хтось зглянеться на вашу невдоволеність і кинеться вам на допомогу, мало що дасть навіть публічне ридання й скреготання зубами з цього приводу не Театральній площі. Треба просто зрозуміти, чого хочеться і зробити це. Головне позбутись згубної залежності від абстрактного суспільства та його уряду.
Відповісти
Щиро вдячна за критику, багато з чим із Вашого довгого переліку цілком згідна, бо воно не протирічить викладеним мною думкам, а просто доповнює їх. Тільки от, пане чи пані,що вам до моєї особи і, власне, звідкіля вам знати про мій самоаналіз (його наявність чи відсутність) та самомилування? Може, ми знайомі? Чи такі висновки з огляду на фотографію профілю? Ну, вибачте, що мені не 60 та я не в окулярах. І, до Вашого відома, блог - це і є висловлення власної позиції, себто есе, а статті пишуть журналісти у газети, журнали та на сайти у відповідні рубрики. І ще: стосовно революції, то, як відомо, її робив народ, а депутати тільки скористалися результатами.
Звісно, конструктивна критика іде на користь, ображає лище перехід на особистості. Але не настільки, щоби перестати писати, зізнаватися у коханні до життя, нехай і невзаємному, скреготати зубами на публіку та висловлювати своє невдоволення. Читати чийсь блог - діло не примусового порядку. Рівень автора чи цікавість-нецікавість матеріалу можна зрозуміти з першого абзаца, і, якщо його рівень знань чи професійності нижчий ващого, то навіщо, як кажуть, опускатися й читати та кометувати цю "писанину"? Це я узагальнено, а не конкретно про цей запис. Ще раз дякую.
Відповісти
Яка там критика. Критика – це спосіб чи спроба виокремитись. Не в тім проблема. Не можна свою проблему, якою б вона не була, намагатись вдягнути на голову всього суспільства. Не налізе. Суспільство живе за ширшими для, навіть найгеніальнішої особи, законами. Це не писані депутатами закони, це закони людського життя. На ці закони вето президента не поширюються. Але плач одного може змусити скиглити десятки інших, таких собі степанів, іванів… . І чим більше навколо буде плачу, стогону та духовного смороду, тим меншою буде можливість вижити навіть для найгеніальнішій особи.
Відповісти
Браво, бравісімо!!!
Відповісти
прийнято гордитися своє унтерменшістю...
Відповісти
Своєрідний національний садомазохізм. У політиків і журналістів звичайний зворот-"Нас гнобили, ми боролися, але..." Цей стандарт вже "втомив".
Відповісти
Якщо про Голгофу, що пишеться з великої літери, то варто врахувати - на Голгофу йдуть з хрестом, а не з блокнотом, з Голгофи не вертаються і мемуарів, навіть у вигляді Євангеліє по собі не лишають. Але якщо людина зважується зійти на Голгофу, замість здатись на підступах до неї, то повинна знати, що степани за нею не сумуватимуть, сприймуть все як звичайне телешоу, бо попри відсутність навіть елементів людяності, вважають себе "перцями". Немає значення, що це є лише приправою, яку в наших супермаркетах додають до зіпсутого м’яса.
Відповісти
Кажете правду, що потяг до депутатства "пояснюється банальною жагою грошей і високого соціального статусу". Наприклад: Пустовіти.
Відповісти
Те що пишуть мене цікавить тільки в контексті запитання-ЧОМУ саме про це? Чому пишуть пагане про Крим?-тільки для того щоб показати-в нас не гірший варіант-там ще гірше, або перед черговим підняттям тарифів, скасуванні певних соціальних виплат. Це зрозуміло. Чому пишуть все гарне про Європу чи США? Є надія у редакції відтягнути (відпрацювати) черговий грант. Саме цікаве не те що пишуть. А те-про що не пишуть.
Відповісти
А візьміть та й напишіть про себе всю правду. Можете сховатись за псевдонімом
Відповісти
Для чого? Я не страждаю на егоцентрізм.
Відповісти
Всю правду - це не лише те, що хочеться винести на люди, це те, про що навіть собі не хочеться говорити. Такй собі експеримент на собі з приводу що і як пишуть про події в Україні та з приводу неї закордоном.
Відповісти
Це Ви про що? Якщо можна, конкретніше.
Відповісти
Подаруй конкрентніше собі
Відповісти
Степан єдина об'єктивна людина в цьому обговоренні.
Відповісти