Додати запис

Любешівщина - закрита зона?

Знаєте, яке найбільше озеро у Любешівському районі? Втім, не тільки у ньому, а й по цілому волинському басейну річки Прип`ять? Так, Люб`язь!

Воно розташоване поблизу однойменного села у межах національного природного парку «Прип`ять – Стохід».

У неділю на західних люб`язьких берегах зустрів знайомих з Червонограда – байдарочників Тетяну Швець та Михайла Сидорова.

Байдарочників, бо сьомого та восьмого липня на Любешівщині пройшов третій за ліком фестиваль «Поліська регата».

Хороших емоцій додав також фініш колег із газети «Волинь-нова» Сергія Наумука та Сергія Бороха.

Західний люб`язький берег виявився фінішною точкою дводенного маршруту Любешів – Сваловичі (по річці Стохід); Сваловичі – Хоцунь (уже по Прип`яті) – озеро Люб`язь.

Самі змагання були організовані районною державною адміністрацією, районною радою та керівництвом природного національного парку добре.

Але один нюанс (який не стосувався безпосереднього пересування по воді) змусив скривитися.

* * *

Повернуся до червоноградців. Познайомився я з ними у 2009-му під час перших всеукраїнських екстремальних змагань з водного туризму під назвою «Стохід-дербі». Я брав участь у «Дербі», як і вони.

Дистанція по Стоходу від села Гулівка Ковельського до села Рудка Червинська Камінь-Каширського (практично під самим Любешівським) районів була шалено складною. Настільки, що, скажімо, навіть професіонали з греблі – майстер спорту і кандидат у майстри спорту Ася Мухаметаліна та Настя Дмитрук – через поломку човна та незнання підступного (між названими селами) Стоходу подолали її, якщо мені не зраджує пам`ять, ледь не за півтори (!) доби. Вони дісталися фінішу, шалено нервуючи і ледь не плачучи.

Однаково дівчата є героїнями, бо ці шістдесят з лишком кілометрів є частиною Стоходу виключно чоловічою.

Шістдесят з лишком кілометрів – це якщо не помилятися. Інакше можна «накрутити» значно більше! Півсотні кілометрів з них – Стохід заболочений, а тому мілкий, завалений деревами, такий, що ділиться на чотири русла, два з яких – тупикові!

Ця дистанція – Стохід настільки важкий, що у мого капітана від постійних фізичних зусиль розірвалася рана. За якісь три-чотири години після старту наша байдарка була напівчервона від крові.

Ми зійшли з дистанції. Залишивши капітана стогнати від болю на узбережжі, пішов, орієнтуючись за мохом, що, як відомо, росте на північній частині дерева, шукати найближче село. Щоб мешканці цього села забрали возом і човна, і капітана.

Тобто «Поліська регата» у порівнянні зі «Стоходом-дербі» є, вибачте, шановні її учасники, чимось на зразок весільної подорожі.

Розібравшись з плином часу, на яку річку вони потрапили, більшість екіпажів «Дербі» прагнули фінішували, щоб просто... зійти на землю. При цьому не розраховуючи на якісь призи. І отримали переможці по-мінімуму: грамоту і ще якусь там дрібницю.

Натомість подарунки матросам і капітанам нескладної «Поліської регати`2012» були достойними. Ех, якби такі призи, які бізнесмен Ігор Єремеєв придбав переможцям і учасникам «Регати`2012», хтось зі «спонсорів» подарував учасникам «Стоходу-дербі»!

* * *

Під час «Дербі`2009» виявилося, що екіпаж одного човна зумисне підказав новачкам – капітану і матросу (до речі, дівчинці) човна іншого те русло Стоходу, яке є… тупиковим!

Якби названий вище підприємець НЕ погодився придбати переможцям і учасникам «Поліської регати`2012» подарунки, безпосередні організатори «Регати» теж виявилися б у своєрідному тупику: старт є, фініш є, переможці і учасники є, а достойних призів їм… немає і узяти їх ніде!
Кому від цього було б краще? Невже самим любешівцям, які, звісно, теж брали участь у змаганнях?

Тепер про те, що змусило скривитися.

А змусили скривитися чутки, що керівництво районної державної адміністрації ліпше б залишило переможців та учасників «Поліської регати`2012» без подарунків, аніж з подарунками від Ігоря Єремеєва. Кажуть, той, хто звернувся з проханням виділити подарунки на нагородження саме до цього підприємця, отримав добрячих «пілюлєй».

Чесне слово, ну не можна ж на усе дивитися через передвиборче скло!

Можливо чиновники з райдержадміністрації вважають, що названий підприємець прибув у їхній район з подарунками виключно тому, що конкуруватиме з Мартинюком на виборах до Верховної Ради по 23 виборчому округу?

Можливо свого земляка, Адама Мартинюка, вони так люблять, що бояться: «А раптом Адам Іванович нас до Єремеєва приревнує, якщо ми зустрінемо цього підприємця, та й будь-кого, нормально?»

Хочу вірити, що усе-таки помиляюся.

Тим більше що значна частина учасників змагань і близько не має до 23 виборчого округу відношення! І їм абсолютно байдужа можлива передвиборча суперечка між названими людьми.

Це, наприклад, згадані вище газетярі «Волині-нової», це названа команда з Червонограда, це команда «Світязь» з Шацького природного національного парку (у складі Віталія Турчика та Андрія Сидорука) тощо.

А згодом, можливо, у Любешівському районі опиниться як можливий кандидат до парламенту ще хтось, а потім – ще хтось. Господи, та ж можна розірватися, захищаючи від усіх територію на користь когось одного!

А може, нехай усе таки буде кілька кандидатів? Більший вибір – кращий вибір у підсумку! Та й монополія у вигляді одного кандидата на весь округ, комуніста, – це дійсно якось… по-комуністичному. І платить держава, платники податків (а значить і читачі) зарплату чиновникам не за те, що вони перетворять адміністрації у передвиборчі штаби.

Постскриптум. Будь-яка людина, котра підтримує здоровий спосіб життя (і свого, і тим більше земляків), заслуговує на повагу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
(?). Що хотів сказати автор? Поясніть, хт о розумний. Буду вдячний.
Відповісти
Ну що ж тут не зрозуміло??!!. Автор досі інтелегентно сказав, що чиновники-дуполизи Адама, робили все, щоб люди не отримали подарунків лише через те, що вони не від комуніста Мартинюка.
Відповісти
Автор хотів сказати, що сидіння пана Корця в кріслі голови Любешівської адміністрації є особистою заслугою Мартинюка бо за Корця який рулив районом ще при Ющенку, перед Януковичем попросив сам Мартинюк. Слєдоватєльно Корець Мартинюку должен і Корець та люди, які працюють в адміністрації, бо їх узяв туда саме мартинюковий ставленик Корець, теж боргують Мартинюку і не хочуть бачити в області нікого з Мартинюкових конкурентів якими б хорошими вони не були. Дивно що комусь неясно.
Відповісти
Дякую, зрозумів. Вибачте за природню тупість. Дається взнаки малограмотність. Але є зауваження: такий матеріал можна подати трьома-чотирма абзацами, щоб і недолугим було зрозуміло. "Краткость - сестра таланта", - писав Антон Павлович Чехов своєму брату Олександру. Радив би Ігорцю уникати ліричних вступів, "літератури", підходів здалеку і інших журналістських "прийомів", так добре описаних в оповіданнях Марка Твена. Головне - не стріляти з гармат по горобцях. Ще раз дякую і перепрошую за турботу.
Відповісти
Потайки рекламуємо Єремєєва? Замовна стаття, написана під вибори. Мені однаково близьки і Єремєєв, і Мартинюк (верніше однаково далекі), але якщо послухати жителів Любешівщини, для района робить набагато більше Адам, до нього звертаються по допомогу. Але ж Ігор вже роздав по 200грн, чим перекреслив всі добрі справи Адама. От такими ми є - поліщуки. Хто платить, той і замовляє музику. А потім плачемо, що жити погано, бо не ті керують державою.
Відповісти
Автор правильно пише,шо нехай все-таки буде більше кандидатів,а
то дійсно виходить якось по-комуністичному?! Чи на Поліссі немає
достойних людей,щоб не було за них стидно? А то Адам,щось зробить на копійку,а піару наробить на гривню і всі,як ті барани йдуть за нього голосувати,хоча те,що він зробив,повинна робити будь-яка влада:будувати житло,школи,д/садки,дороги і т.д.
Не зрозуміло також,як можуть виборці голосувати ЗА Мартинюка після його останнього "ПОДВИГУ" в стінах Верховної ЗРАДИ??? Це ж треба,за декілька хвилин,зробити три показові речі: 1-продати свого шефа Литвина,2-прийняти закон "Ка-Кі" про мову,3-розвести,
як котят - ВСЮ Україну!!!Цей "подвиг" ЗГАНЬБИВ - Волинь,ЗГАЬБИВ рідне Полісся,показавши,що ПОЛІЩУКИ стали ПОЛІШУКАМИ,а Україна,
ще БІЛЬШЕ РОЗ*ЄДНАЛАСЯ!!! Невже на Волині(та і в Україні)знайдуться охочі проголосувати ЗА ТАКОГО ІУДУ??? ЛЮДИ - МІРКУЙТЕ
та СХАМЕНІТЬСЯ!!! ЖОДНОГО ГОЛОСУ Мартинюку та його КПУ!!!!
Відповісти
нема у нас меценатів, спонсорів - багато. дасть рубля, а розпіариться на сотню. хоч би хто дав призи (допомогу, будь-що зробив), але без галасу в пресі та на ТБ. головне ж не призи, а інформація про це всюди, де можна. головне і для єремєєва, і для мартинюка, і для багатьох інших не учасники змагань/виставок/конкурсів, а виборці. а ті без статей та сюжетів та ТБ нічого не знатимуть. всі ж ми добре розуміємо, що й до чого. на жаль для любешовців, єремєєв і мартинюк один одного варті
Відповісти
В тому і біда України,як і за часів Древньої Русі, що ми вже фактично поділені на удільні князівства Єнакієво, Макеївка... Любешів і маємо своїх сюзеренів а-ля Мартинюк та васалів а-ля Корець... Ну а люди? Люди - кріпаки, раби, які на них працюють. Добре, що крім Любешова, який погоду не робить - в окрузі є ще Маневичі, Ківерці, Любешів та Камінь-Каширський, яким через свою комуняцьку жадібність за надцять років при владі нічим не допоміг і вже не встигне... Хоча дійсно достойного кандидата на цей округ щось не видко.
Відповісти
Мені так стало смішно, коли прочитала комент де описується як багато робить для р-ну Мартинюк, а Єрємеєв тільки по 200 грн. дав і всі діла Мартина перекреслив - ой сміюсь і падаю.
Можна подумати, що той, що той свої кровні дали???? Мартин поки виборів нема, то і нічого не робить, так само як Єремеєв нічого не дає
Відповісти
Правильно, Олю, допомогою селу повинна займатись держава. А держава, це в тому числі і Верховна Рада, тому там мають бути люди достойні. Хто вони - я не знаю. І я не знаю,чи зможуть кандидати, вибрані за гроші відстоювати інтереси людей - спочатку вони будуть намагатись повернути витрачені кошти. Це закон бізнесу. І це зовсім не смішно. А з приводу мого коменту - мене просто зачепила в цій статті неприхована прихована реклама. Якійсь дитячий садок!
Відповісти
Нажаль, із цієї статті ну дуже попахує замовністю! Для об"ктивності варто було б написати автору і про те чому Єремєєв більше робить подарунків у нас на Поліссі ніж у себе на Млинівщині, невже ми йому рідніші, невже Глибоке Полісся для нього рідніше ніж земля, на якій він зростав?
Звичайно цілком похвально, що робляться подарунки, ремонтуються дороги, роздаються гроші... Проблема тільки, що мета в цих благодійних акцій не дуже благородна! Бо ж аби це все робилось від щирого серця, то нехай би було. Навіть з часом би і народ це оцінював, без різних проплачених статей. А це ж нас вважають тупим бидлом, біомасою, жебраками, тими особами, що продаються, які за пряму чи опосередковану подачку від Хазяїна готові йому ноги і не тільки цілувати, ну і відповідно все зроблять, що він скаже. А зараз його інтерес - голос на виборах!
Відповісти