Додати запис

Перенести не можна впорядкувати

Засоби масової інформації всіляко очорнюють ринок облспоживспілки з точки зору його санітарного стану, проблем паркування авто та безпеки дорожнього руху на ділянці вулиць Замкової та Глушець.

При цьому автори публікацій в ЗМІ, ініціатори «обговорень» і круглих столів, нагнітаючи ситуацію з приводу туристичної привабливості історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», начебто спеціально оминають мовчанкою той факт, що в межах заповідника знаходиться не тільки ринок саме споживспілки, а чотири ринки...
Чому всі «шишки» падають саме на ринок споживспілки?

Адже не один тільки Центральний ринок видно з вікна тролейбуса чи маршрутки. І аж ніяк не він заважає зробити привабливим Старе місто.
Огорожу Старого ринку вздовж вулиць Замкової та Глушець ззовні оперізує ринок ПФ«Скорпіон-Сервіс», і ці його МАФи з благословення колишнього мера Кривицького зайняли два метри (!) ширини тротуару.

Виставлені на кілька метрів вперед від фасадів МАФів столи з гнилими уціненими овочами та фруктами на розі вулиці Глушець та Замкової залишають враження антисанітарії. А кмітливі тут же, на тротуарі ще й ведуть торгівлю з "прописаних" напроти цих МАФів автівок. Всі "пробіли" забиті бабульками з домашнім молоком, зеленню та картоплею. З їхньою стихійною торгівлею ніколи не могла справитись муніципальна дружина.
Стихійну торгівлю з землі сільгосппродуктами в районі зупинки громадського транспорту обивателі чомусь відносять... до Центрального ринку, який ще 20 років тому огороджений кованим парканом!

По закінченні робочого дня вся використана тара - коробки, стаканчики, ящички та інше сміття залишається валятись там же, на тротуарі, поки прибиральники протягом кількох годин - до 7-8 вечора це все не приберуть.
Виставлені на тротуари по вулиці Замковій меблі, банки, клітки з котами, припарковані тут на весь час роботи ринку автомобілі підприємців, безпритульні пси не дають пройти-проїхати не тільки до замку, але й до торгових рядів, розташованих на периферії Центрального ринку, ближче до замку Любарта. Не дивно, що багато контейнерів там продаються або здаються в оренду під склад. Бо покупці доступу туди не мають – все купляється поза Центральним ринком - на вулицях Замковій, Глушець. І шкарпетки, і побутова хімія, і продукти. На історичних вулицях Замковій та Глушець маємо й добрий десяток «автентичних» ковбасних крамничок і магазинчиків, хоча для продавців ковбаси за кошти Облспоживспілки та міського бюджету при А.Ф.Кривицькому був побудований і оснащений ковбасний павільйон всередині Центрального ринку. Сьогодні він стоїть пусткою.

Будь хто, проаналізувавши, зрозуміє, що причиною постійного срачу, пробок на Глушець та Замковій, слабкої торгівлі в рядах на периферії Центрального ринку є ота торгівля поза межами орендованої облспоживспілкою території – стихійна торгівля і також торгівля на ринку ПФ«Скорпіон-Сервіс. Лучани та гості міста постійно бачать неприбрану вулицю або постійні затори і, логічно, напрошується висновок, що "з цим Старим базаром нада шота рішать". Така думка вигідна і торгашам з Завокзального ринку, які потирають руки в очікуванні переселення Старого ринку на околицю з подальшим будівництвом на його місці чергового говноторгового центру.

Хто кришує супермаркети, та кого цікавить земелька під ринком (2,8 гектара в центрі міста), – той також бореться з ринком. І робить це руками міської влади, ще й прикривається культурою. Що стосується чинного мера Луцька – очевидно, що йому потрібно частіше бувати на території Центрального ринку, тоді він побачить явний перекос, коли торгівля, яка була контрольована відповідними санітарними, пожежними, фіскальними, ветеринарними службами, не якось раптом, а вже давно вихлюпнулася з ринку на дороги та вулиці та загрожує поглинути найближчі житлові квартали…

Моя думка - торгівля повинна здійснюватись виключно на території, яку орендує у міста достатньо довгий час облспоживспілка. Варто прибрати з тротуарів МАФи ПФ «Скорпіон-Сервіс» - і проблему санітарного стану, хаотичних парковок та безпеки руху в районі Центрального ринку буде вирішено раз і назавжди. Тротуари стануть учетверо ширшими, зникнуть гнилі фрукти під дорожніми бордюрами, пішоходи, а не торговці, будуть користуватися тротуарами, а проїжджа частина буде в розпорядженні машин.
При цьому підприємці ринку «Скорпіон-Сервіс» жодним чином не постраждають, тому що самі МАФи вони орендують. На ринку Облспоживспілки та на ринку Пахолка (за «гуманітаркою») можна знайти місце для тих тридцяти легальних торгових точок: порожнім стоїть ковбасний павільйон, також десятки контейнерів на ринку споживспілки здаються їх власниками в оренду.

З-під замку Любарта прибрати три ряди і на їхнє місце повернути стоянку автомобілів, як це було на початку 90-х років (це дозволить розвантажити вулицю Глушець), та поступово, безболісно для підприємців, реконструювати та впорядкувати ряди, сам ринок накрити полікарбонатом - це не буде спотворювати вигляд території з мурів замку. В усякому разі, все одно, що споглядати з мурів – полікарбонат чи торговий центр з парковкою.
На сьогодні це все, що можливо зробити, з огляду на економічну ситуацію в області, безробіття, підвищення пенсійного віку громадян.

Одним махом "переносити" ринок розміром з завод НЕ МОЖНА! Заводи й ті скорочують і відправляють на біржу робітників невеликими групами по 100 чоловік.
Натомість зробити по-хазяйськи - можна й треба.

Підприємці самі свідомі того, що ринок треба доводити до ладу. Хоча б тому, що контейнери, встановлені в 2003 році, вже протікають і вгрузли в асфальт, що кинутий був на болото ще за царя Гороха. А витратити кошти та замінити один окремий контейнер підприємець побоюється, адже непевна ситуація із самим існуванням ринку споживспілки.
Європейськість міста визначається не стільки наявністю чи відсутністю ринків у історичній частині, а вмінням розумно організувати простір, який даний усім нам для спільного життя. Вмінням враховувати інтереси значної частини містян, справді працюючи над проблемою, а не замилюючи очі «потьомкінськими дєрєвнямі» по цей бік замку Любарта в той час, коли набагато серйозніші проблеми у нас у Старому місті - ПО ІНШИЙ БІК ЗАМКУ ЛЮБАРТА…
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а отой бурдель треба або впорядкувати, або прибрати. Незалежно від власників! Облспоживспілка, претендуючи на монополіста, нічого не робить для покращення ринку.
Відповісти
Ринок зносити не треба. Старий ринок - це не лише зручність для міщан, це ще й певна традиція, частина культури міста. Інша справа впорядкування. Його треба осучанити, змінити всі ті контейнери, шатра, лутки. Таке вже в деяких обласних центрах робили.
Відповісти
Дуже розумний і раціональний погляд на проблему. Щоб щось побудувати не обов'язково потрібно щось зруйнувати. Привести до ладу те,що є - і витрати на порядок менші, і користі більше. Начебто, і вовки ситі, і вівці цілі.Автору - респект!
Відповісти
Продати ринок власнику цума. Той швидко вирішить цю проблему.
Відповісти