Додати запис

Петиція

Петиція "Про обмеження громадянських прав"

Прошу допомоги у підтримці та поширенні.

Петиція:”Про обмеження громадянських прав” оприлюднена 09 листопада 2015 року на сайті Верховної Ради України Електронні петиції.

Категорія: “Забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізація прав і свобод громадян”

“Про обмеження громадянських прав”

"Пропоную внести зміни до Конституції України, Кримінального кодексу України статтю щодо покарання осіб, які вчинили злочин, пов’язаний із замахом на територіальну цілісність, суверенітет України, а також причетність до терористичної діяльності, організації корупційних угрупувань, перебуваючи на державних посадах, покарання у вигляді тимчасового обмеження громадянських прав. Це має виражатись у позбавленні на 10 років (десять) виборчого права (пасивного, активного) та довічна заборона на діяльність в органах державної влади та місцевого самоврядування, перебування в політичних партіях тощо. Зазначені особи мають бути максимально обмежені у можливості впливати на політичні процеси в Україні".

Може скластись враження, що ідея часткового обмеження громадянських прав суперечить нормам міжнародного права щодо захисту прав людини та громадянина. До цих норм приєдналась і Україна. Проте слід зважати на те, що жодна правова норма не є догмою, а тому за певних умов може бути обмеженою. Часткове обмеження громадянських прав траплялося в демократичних країнах, зокрема у повоєнній Австрії. Це стосувалося осіб, які перебували в нациській партії, були причетними до військових злочинів та злочинів проти людяності. В даному випадку йдеться про обмеження лише політичних прав осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, або уникли такого покарання. Це обмеження з метою послабити можливості, визнаних судом у скоєні злочину, осіб негативно впливати на політичні, власне, реформаторські процеси, які вони зо всією очевидністю не підтримують й ніколи не підтримують. Радше навпаки – всіляко чинитимуть опір.

Це особливим чином стосується періоду перетворення держави з посттоталітарної на демократичну.

Обмеження політичних прав ніякім чином не стосуються права на житло, освіту, медичне обслуговування, соціальну допомогу, працю, підприємницьку діяльність. Не обмежує в праві вільно пересуватись в країні та виїжджати за кордон.

Петицію можна підписати на сайті
Верховної Ради України Електронні Петиції:
https://itd.rada.gov.ua/petitions/List
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А ми перетворюємся з посттоталітарної на демократичну державу???? Оце так новина!!!! І ще:дещо подібне в суспільстві вже було. Давно, у 30-ті, 40 - роки. Да да, я саме про ті часи!!!! Тоді тоже масово знаходили тих, хто зазіхав на цілісність держави, створював терористичні групи, планував убивства державних діячів і бла, бла, бла. І у саме в багатьох тодішніх вироках судів (коли не давали вищу міру), зазначалося така "санкція" як (зберігаю мову оригіналу) "поражение в гражданских правах". Не дарма кажуть, що історія вчить тільки тому, що вона нічому не вчить....
Відповісти
Історія може навчити того, хто її знає і розуміє, а не того, хто начитався сторінок з відричвного календара або хаотично перемішав в голові тексти радянських шкільних і не тільки підручників з псевдо демократичними брошурами.
Відповісти