Додати запис

Пошана іноземній чи дискримінація рідної?

Президент України Петро Порошенко підписав указ, згідно якого наступний 2016 рік оголошено роком англійської мови в Україні.
Як наголошується в указі, Президент ухвалив це рішення «ураховуючи роль англійської мови як мови міжнародного спілкування, з метою сприяння її вивченню для розширення доступу громадян до світових економічних, соціальних, освітніх і культурних можливостей, які відкриває знання та використання англійської мови, забезпечення інтеграції України до європейського політичного, економічного і науково-освітнього простору, на підтримку програми Go Global, яка визначає вивчення англійської мови одним із пріоритетів стратегії розвитку».

Кабінету Міністрів України доручено розробити та затвердити комплекс заходів на найближчі роки, спрямованих на реалізацію указу Порошенка та активізацію вивчення громадянами англійської мови.

Зокрема, в указі йдеться про необхідність передбачити організацію на базі ВНЗ із вивчення англійської студентами та викладачами, сприяти розширенню навчальних дисциплін англійською мовою, запровадити вивчення англійської мови як другої іноземної у загальноосвітніх навчальних закладах, в яких вона не вивчається.

Обласні та Київська міська державні адміністрації зобов’язані популяризувати вивчення англійської мови, і, крім того, забезпечити доступність освітніх послуг. Указ також передбачає створення курсів вивчення англійської мови для держслужбовців та включення оцінювання її рівня знань до програм підвищення кваліфікації.

Планується запровадження освітніх теле- та радіопрограм із вивчення англійської для різних категорій населення, поширення практики демонстрації фільмів англійською із субтитруванням державною мовою тощо. Мають бути проведені фахові конкурси, олімпіади та інші змагання з англійської серед педагогічних, науково-педагогічних працівників, учнів та студентів.
Що ж до викладачів вищих навчальних закладів, то для них указ став трохи неприємною несподіванкою. Тепер окрім обов’язкового вивчення іноземної мови також запроваджена вимога щодо англомовної компетенції для присудження наукових ступенів і присвоєння вчених звань.

Юрій Громик, декан Інституту філології та журналістики СНУ ім. Лесі Українки благородні мотиви Президента і його адміністрації не поділяє:

«Мені прикро, що за 24 роки Незалежності жоден президент не оголосив року української мови. Нині державної підтримки української мови, по суті, немає. Більше того, спонукання науковців публікувати англомовні статті в зарубіжних виданнях і, скажімо, переходити на викладання англійською мовою за відсутності подібних адекватних заходів на підтримку української мови призведе до заниження її функційного статусу. Навіть у вищій школі українську мову вилучено з переліку обов'язкових для вивчення навчальних курсів. За таких обставин політику в підтримку англійської мови (яку, безперечно, треба вивчати як основну світову мову) за відсутності давно потрібних заходів на підвищення статусу, розширення функцій української мови вважаю шкідливою, антидержавною».

Яке значення має цей указ для кожного громадянина України? Якими будуть наслідки: негативні чи позитивні, і чи дійсно це активізує вивчення громадянами, особливо молоддю, англійської мови? Відповідь на це питання покаже лише час.

До речі, зазначимо, що у Президента труднощів з оцінюванням рівня іноземної не виникатиме. Сам глава держави досконало володіє англійською мовою і постійно використовує її у спілкуванні з міжнародними партнерами та під час візитів за кордон.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Да ладно вже, чого вже там соромитись! Відмінити українську взагалі івизнати першою ієдиною державною мовою англійську! Отак! Одразу і назавжди! І будемо "найпросунутішими" єуропейцями! :-)
Відповісти
Машуня,молодець!)
Відповісти
Коли, ну тіпа студенти української філології навчаться української, себто, забудуть суржик, а дійдуть української мови, а Маші стануть Маріями, коли, тіпа укрофілологи, зрозуміють, що вони філологи та ще української мови, то не знедобиться псіхування на тему англійської - недоступної для носіїв вуличної української.
Відповісти
нуу, коли студенти укр. філології дійсно навчаться української - Вам буде з ким поговорити) я ж (навчаюсь, до речі, на журналістиці) ніколи не скаржилась на погане знання рідної мови))
щодо "псіхування", як Ви "несуржиком" висловились, скажу таке: хоч я сама не бачу нічого поганого в оголошеному 2016 року роком англ. мови і вважаю, що обидві мови мають право на рівноправне існування, в цій статті спробувала подати іншу думку. Думку освіченої і шанованої людини, взагалі-то. Яку багато хто має за авторитет.
а Ваша думка, до речі, абсолютно необгрунтована) немає аргументів, та й сформульована дуже невдало) важко зрозуміти, що Ви хотіли донести))
ооо, ну, і щодо імені..)не вважаю, що "Маша" - це суржик! Вважайте краще Ви за творчий псевдонім))) нуу, не подобається мені "Марія"!) не думаю, що за це варто придиратись..)
Відповісти