Додати запис

Давайте мріяти правильно

Розповіли одну історію. Кажуть, було реально. Хоч, як на мене, то швидше сучасна притча. Може, й не нова. І трохи наївна. Але від того не менш правильна.

Історія така. Одного разу, коли чоловік полірував свій автомобіль, його шестирічний син взяв камінець і надряпав на боці авто декілька слів. У гніві чоловік схопив руку дитини і став бити по ній багато разів, не розуміючи, що може її покалічити. В лікарні через численні переломи дитина втратила свої пальці. Коли хлопчик побачив свого батька, з очима, повними болю, він спитав: "Тату, коли мої пальчики виростуть знову?". Чоловік відчув біль і нічого не відповів. Він повернувся до своєї автівки і почав копати її, спустошений своїм вчинком... Сидячи перед тією автівкою, він подивився на подряпини. Там було видряпано:"КОХАЮ ТЕБЕ, ТАТУСЬ".

* * *

Всі чули про американську мрію. Такий собі еталон успіху сучасної людини, повноцінний, заможний, активний спосіб життя. Коли усі рівні класичної «піраміди потреб» задоволені на всі сто.

Зізнатися, часто наші співвітчизники цю мрію сприймають примітивно і буквально: «жити по-багатому». З’явилася навіть «українська мрія»: жити краще, ніж сусід. Він купив машину – треба і мені купити, ще крутішу. Зі шкіри лізу, але втираю носа сусідові. Хоч на це і пішло 5-6 років… Але от халепа: за цей час у сусіда – нова машина! Розганяється до сотні кілометрів за 8 с. А моя – лише за 9. Що робити? Заспокоїтися і тішитися тим, що маю? Де там! Треба придбати автівку, яка розганяється за 7 секунд! А краще - за 6…

* * *

Скажете, займаюся моралізаторством? Але говорю це тільки тому, що сам, певно, відчув на собі вплив тої «мрії». Раніше, щоразу купуючи новий автомобіль, думав: «Треба купити кращий, ніж в інших». Але минало тижні два – і той омріяний «предмет гордості» ставав звичайнісіньким «засобом пересування», про який навіть і не думаєш інакше…

Межі в цій гонці немає. Не буде моменту, коли ти зрозумієш: от вона, вершина! Ті цілі, які ми ставимо перед собою, часто виявляються звичайним міражем в пустелі. Діставшись до якого, розумієш, що ні відпочинку, ні втамування спраги тобі не світить. Бо на обрії проглядається черговий міраж. До якого треба дійти.

Не головне, яка у тебе машина, будинок чи банківський рахунок. Головне, чи не страждають від браку уваги ваші діти? Чи отримує достатньо уваги і любові ваша сім’я? Чи приносить вам істинне задоволення справа, яку ви робите?

Скажете, банальні слова? А ви звірте їх зі своїм життям. І запитайте самі себе: чи живемо ми для того, аби люди, яких любимо, були щасливі поруч з нами?...
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 27
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Читаю статті Володимира Пащенка і в черговий раз переконуюсь в глибині його мудрості і далекоглядності.На жаль багатьом не дано це зрозуміти. Хоча з часом зрозуміють, але буде пізно.
Відповісти
Дякую Вам, але ще багато чого мушу зрозуміти в собі і в людях
Відповісти
людину яка так пізно це зрозуміла і то напевно тільки на бумазі
Відповісти
А Ви це розуміли з пелюшок ?
Відповісти
Рідкий з мислячих осягне Пащенка, а осягнувший стане пащенком
Відповісти
стільки Пащенків Луцьк не переживе
Відповісти
Пише про вічне, а сам робить гидоту.
І має багато грошей.
Гидко читатию
Нам не пащенків в луцьку треба а просто нормальних людей.
Та й взагалі він псиати не вміє.
То йому хтось строче
Відповісти
Робить гидоту і має багато грошей.
А чому Ви пишете анонімно? Ви ж чесна і принципова, чого Вам ховатися?
Гидко читати?
Вас змусили читати? Над вами знущаються?
А таких, як Пащенко, в концтабір. Десь я вже це чув від " нормальних людей".
Ні, я не вмію писати, читати, жити.
Навчіть.
Я дякую Вам за увагу до мого більш, ніж скромного, допису.
Відповісти
Зацікавлений, щоб про нього не забули. А що говорять (погано чи добре)- то все фігня. Сам закомплексований і хамовитий, ще й думає, що моральний та всім пан і цар...
Відповісти
Дякую за коментар.
Так, в мене, як у багатьох людей, є комплекси. Точно не збираюся когось вчити моралі, бо самому багато чому треба навчитися. Можливо, Ви мене так добре знаєте, що зробили висновок про моє хамство, але чому анонімно? Ви без комплексів? Чому ховаєтесь за ніком?
Чи зацікавлений я, щоб мене не забули? Так, зацікавлений. Рідні, друзі, знайомі, але у мене немає виборців, немає людей, яким я маю нагадати про свої чесноти. Я не лізу у владу, в схеми, і багато хто цього не розуміє, переживає)))
Мені ні від кого нічого не треба.
Відповісти
зареэструватись і розмовляти з вами не анонімно -нема питань. Але в даному випадку я буду "мягкий і пушистий" такий як ви зареєстрований . А як вам тре когось затролити то відразу переключаєтесь на свій інший ноут чи планшет і там в "повній красі".Так , що будьте теж чесним по відношенню до себе.
Відповісти
Як немає питань, зареєструйтесь.
То Ви мене анонімно трохи те?))))))
Я пишу коментарі під власним ім'ям.
Чого мені ховатись чи кого боятись?
Відповісти
Хто ж відкрито признається, що з рота, як у героїнь казочки Шарля Перо, випадають не лише троянди і діаманти, а й виповзають гадюки та скакають жаби. Мабуть і Пащенко не вийняток.
Відповісти
Пащенко ще той не виняток))))
Відповісти
Володя всім приклад. Але заганяється. Дітки то ростуть . Репутація падає.
Відповісти
нормальна ідея! А чому б не відкрити сторінку для сповіді. Наробив чогось такого. Потім погортав якийсь-небудь цитатник чи збірник притч, або популярне видання про якусь релігію і писанув на сторінку.
Відповісти
Люблю коментувати статті В. Пащенка).
Відповісти
Пащенко- чоловік трохи дивний, трохи специфічний, але він не ховається і каже правду. Якби всі керівники чи владці нашого міста були такими, то може був би толк? І його статті привносять трохи доброти в наше життя. Чому б і ні?
Відповісти
дивись краще мультфільми з дітками )
Відповісти
То коли ставили на коліна Клімчука, знущалися над Башкаленком, ви свято вірили, що те, що робите - для того, аби люди, яких любите, були щасливі поруч з вами? Чи це вже після того ця віра прийшла?
Відповісти
БП сам став на коліна не перед нами, а перед людьми бо був мудрою людиною.
Чи знущався я над Башкаленко? Запитайте в нього. Чи знущався Башкаленко з моєї родини так знущався. І я ворогу не побажаю пережити те що пережила моя родина.
Відповісти
Зрозуміло. Частки своєї віни, що зв'язався із покидьками, через яких помер Климчук, не визнаємо, бо почав писати про нього як про мудру людину. А Башкаленко когось приковував, поливав водою, на коліна ставив з членів родини? Це після цього спогади про людські цінності стали з'являтися?
Відповісти
Точно - хлоп Башкаленко, ти матерям хлопців з Небесної сотні розкажи, який Янукович і Башкаленко хороший.
Відповісти
Точно - хлоп Башкаленко, ти матерям хлопців з Небесної сотні розкажи, який Янукович і Башкаленко хороший.
Відповісти
Як це правильно сказати....., в даної особи слова відрізняються від дій...., як там відпочинок на Кіпрі..., з працівницями...?
Відповісти
паралельно на Пащенка, але відчепіться вже врешті з Своїм Клімчуком, святого знайшли. "Мудрий, мудрий" - хитрий, а не мудрий. Але ж всі люблять легенди творити.
Відповісти
Не знайома особисто ні з автором, ні з одним з перерахованих вище персонажів.Засуджування когось-це ,в першу чергу, "самолюбованіє","а от я хороший,я б такого не зробив ніколи,а він кака..." Стаття правильна, а особисті якості і вчинки кожного з нас і аукнуться і відкликнуться. І добре,якщо ще на цьому світі.
Відповісти