Додати запис

Про нову політичну палітру, або Коней на переправі міняють

Лише лінивий зараз не говорить про те, що партії владної коаліції втратили довіру громадян. Причини цього - невдалі реформи та корупційні скандали.

У 2014 році до влади в Україні прийшла фактично "постпомаранчева" команда, яка, здавалося б, мала зробити висновки із політичного провалу 2005-го. Були сподівання, бо на відміну від мирної "Помаранчевої революції", з 2014-го рахунок загиблих йде на тисячі, поранених – на десятки тисяч, а біженців – на мільйони. Але незважаючи на це - отрута корупції, політичні інтриги, кулуарні домовленості із колишніми регіоналами та перефарбованими зрадниками знову стали українськими реаліями.

27 січня Transparency Internaional опубліковала рейтинг країн за ознакою відношення влади і населення до корупції. За останній рік Україна набрала у ньому лише 1!!! бал. І той лише за рахунок активності громадянського суспільства. Активісти, журналісти та прості громадяни викривають корупціонерів, пишуть про них та публічно висловлюють їм недовіру та критикують. Про ефективність влади у цьому питанні у звіті Transparency Internaional немає ані слова. Наша держава займає 130 місце з 168, на якому минулого року було Сомалі.


Як йшлося вище, залишки постмайданної репутації Блоку Петра Порошенка та "Народного фронту" Арсенія Яценюка знищують корупційні скандали.

Наприклад, восени екс-голова СБУ Валентин Наливайченко опублікував документи, що підтверджують факти виводу грошей на офшорні рахунки через першого заступника голови фракції Блоку Петра Порошенка в парламенту Ігора Кононенка. Мова йшла про десятки тисяч доларів ЩОДНЯ. Спеціальне засідання з цього приводу проводив парламентський комітет протидії корупції, але навіть після цього Генеральна прокуратура не зацікавилась цим питанням.

У нашому регіоні на корупції спіймали двох людей пов'язаних з БПП. Це Сергій Книш, начальник луцької реєстраційної служби (тривають суди), Сергій Третяк, заступник голови Ківерцівської РДА (суд вирішив його не затримувати).

Ще одна проблема партії президента - локальні союзи з екс-регіоналами з "Опозиційного блоку". На Волині ж йдеться про співпрацю з сателітами партії Януковича, які утворили проект "Наш край".

"Народний фронт" вже називають "політичним трупом". Рейтинг фронтовиків падає через неефективні реформи, від яких люди відчувають негативні наслідки. І, можливо, б українці продовжили вотум довіри уряду, якби не тотальне розкрадання бюджетних грошей, про яке говорять всі: від наших союзників з Заходу до двірників луцьких жеків.

"Самопоміч" провалилася під час місцевих виборів, а "Батьківщина" схоже розгубилася і взагалі не знає що робити.

Рівень довіри до партій, що знаходяться при владі стрімко падає. За різними опитуваннями рейтинг Прем’єра - 1-5%. Чи є він легітимним, маючи такий рейтинг? Чому ніхто не несе відповідальності за трикратний обвал курсу гривні та ціни, що стрибнули вдвічі? Чому не покарано нікого з оточення Януковича?

Тому політичне поле в Україні вже змінюється. На сьогодні найгучніше про себе заявив голова Одеської облдержадміністрації Михеїл Саакашвілі. Швидко створивши образ безкомпромісного борця з корупцією, він готує нову політичну силу, яка вже на наступних виборах балотуватиметься до парламенту. До слова, сам Саакашвілі не приховує амбіцій зайняти крісло прем'єр-міністра, для чого більшість критики зосереджує саме на команді Яценюка. Через активну гру на українській політичній арені його вже критикують за недостатню увагу до проблем Одеської області та надмірний популізм, але його рейтингу це не шкодить.

На противагу йому на політичну арену виходить дипломат та силовик, який двічі очолював СБУ – Валентин Наливайченко. Він гучно пішов з посади, коли влада заборонила проводити антикорупційне розслідування проти екс-заступника Генпрокурора Даниленка, якого СБУ звинувачувала у кришуванні нелегальної роботи величезної нафтобази «БРСМ».

Це показова історія для українських реалій – яких би успіхів у війни ми не досягали, корупція знищить всі здобутки зсередини, якщо не буде подолана.

Наливайченко заснував громадську організацію "Антикорупційний рух" розгортає діяльність в усіх регіонах України. На Волині за результатами різних опитувань він має від 20 до 30% підтримки.

Не втрачає перспективи для політичного росту Андрій Садовий, гримить на всю країну боротьбою з контрабандистами та гострими висловлюваннями Геннадій Москаль.

Саме ці люди й творитимуть нову політичну палітру України.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Яка гучна реклама для політичних угруповань, які, переконаний, стануть трупами, не встигши народитися. Про Наливайченка взагалі мовчу, бо це викормиш олігархічної системи, корупціонер ще той. А хіба можна очолювати одну з найпотужніших силових служб в тотально корумпованій крахні і не бути корупціонером? Нонсенс! А щодо кавказького орла Саакашвілі, то хіба не зрозуміло, що це троянський кінь Порошенка. Коли виникне необхідність, то Порох витягне з рукава цього козира і буде ним грати, щоб зберегти самого себе. Не на ці краплені карти українського політикуму треба робити ставки, бо вони - глухий кут для України, продовження панування корумпованої кланово-олігархічної системи. Простим виборцям треба орієнтуватися на неолігархічні політичні організації на кшталт "Громадянської позиції".
Відповісти
Частково згодна з Вами.
А де гарантії, що "Громадянська позиція" не має олігарха? А може там сірий кардинал у рукаві?
Відповісти
Якби "ГП" мала олігарха-спонсора, то давно вже мала б фракцію у Верховній Раді. Зрештою, "ГП" в даному разі лише як приклад. За бажання можна знайти і інші неолігархічні партії.
Відповісти
Ви про коня Еремеєва? Це правда усім олігархам по коню
Відповісти
На майбутніх виборах,ставку робити не на партії і їхніх кандидатів,а на САМОВИСУВАНЦІВ!!! Більшість кандидатів від партій,люди навіть в очі не бачили не те,щоб про них щось чули.Вожді просувають потрібних їм бариг,які потім у ВР ставши корупціонерами будуть кормити вождя і партію.А самовисуванців,як правило народ їх знає. І знає їх в лице,і по їхній роботі і заслугах.А,якщо появиться такий,що його не знають,то звичайно за нього не проголосують.Не вірте партійним брехунам,що самовисуванці продаються і стають тушками.Згадайте скільки бютоголових стало тушками в ВР минулого скликання.Тушок не було тільки в Свободі,але це зовсім не означає,що вони пухнасті.Хто постійно читає новини в Інтернеті,бо в Інтернеті найбільш цікаво,то читав скільки матеріалу було про Свободу.Або чого варті статті в "Експресі",в яких Починок розносив Тягнибока разом зі Свободою в пух і прах.Партійні вожді це УЗУРПАТОРИ,в яких стратегічна мета УЗУРПУВАТИ ВЛАДУ!!!,а узурпувавши_збагачуватись за рахунок гноблення народу.За 25років ми вже натішились партійним "покращенням" життя народу.ХВАТИТЬ!, вірити брехунам.Пора бути МУДРИМИ!
Відповісти
Це чисто український погляд на політичні партії, хоча певною мірою правильний. Суть саме в тому, що в Україні політпартії створюються кланами або окремими олігархами. Тобто кланово-олігархічна система в економіці повторює себе в політиці через свої партії. Ставка на самовисуванців зовсім безнадійна,бо не лише в українських умовах, а й навіть на демократичному Заході на мажоритарних округах виграють, зазвичай, багатії. Пояснення просте: на мажоритарних легше підкупити виборцій.
Відповісти
Правильно.Я й висловив свою чисто українську думку.А на Захід нам нема чого дивитись.В нас що своїх мізків нема?Неозброєним оком видно,як Захід клопочеться нами.А купити можна будь кого,якщо він продажна сволота.
Відповісти
Купити можна дійсно будь-кого. І залежить це, як показує практика життя, не від того, сволота хтось чи ні (бо сволота - це суб'єктивна оцінка), а від запропонованої суми. А щоб дійсно максимально зменшити рівень підкупу, необхідно створити відповідну систему управління суспільством. Це доказує практика західних країн. І нам треба в них учитися, бо тільки дурні вчаться на власних помилках.
Відповісти
Людей слухай,а свій розум май.
Відповісти