Додати запис

Гігієна мізків, або Кому заважають євреї?

У Луцьку заговорили про «антисемітизм». Усі в курсі історії про фразу заступника Луцького міського голови Сергія Григоренка, а точніше про «резонанс», який вона спричинила? Єврейська спільнота висловила обурення, Григоренко вибачився, загалом питання мало б бути зняте.

Та чомусь в останні дні від окремих людей чую налякане: «В Україні відроджується антисемітизм!». Так вже їх злякала та фраза Григоренка…

Тож давайте розберемося. З історії знаємо, що антисемітизм буває державний (коли переслідування євреїв відкрито чи приховано підтримує влада) і побутовий (сконцентрований у народній сентенції «если в кране нет воды, значит выпили жиды»).

За прикладами державного антисемітизму далеко ходити не треба. Згадати хоча б гітлерівську Німеччину (офіційний антисемітизм і крайня його ступінь – Холокост) і Радянський Союз (прихований антисемітизм). Той же СРСР був чи не зразковим прикладом антисемітизму побутового.

Звідки це бралося? Якщо просто, то євреїв і державні керівники, і громадська думка (часто підігріта тією ж державою) називала причиною своїх бід. Антисемітизм загострювався у кризові моменти історії. Приводів вистачало:

- легенди про всесвітню єврейську змову;
- церковна пропаганда про «проклятий народ, який розіп’яв Христа»;
- типова успішність і комерційна «жилка» євреїв і зумовлена цим заздрість;
- відсутність власної держави, що змушувало євреїв селитися по інших країнах і однією свою присутністю провокувати ксенофобію.

Що спільного в усьому цьому? Я схильний об’єднувати це словами «цинізм» (з боку держави) і «примітивність мислення» (з боку громадської думки).

Цинічна державна машина, аби тримати в покорі населення, завжди формувала образ ворога. Євреї були зручною мішенню для Гітлера. Щоб зрозуміти, як це було, досить глянути на сучасну Росію, де українці – така ж мішень для ідеологічної машини Путіна.

На побутовому рівні усе багатогранніше. Тут тобі і вплив «зомбоящика», і банальна заздрість, і промивання мізків різного штибу ідеологами: від батюшки в церкві до красномовного політика. (Кожен може знайти таких і серед сьогоднішніх партійних лідерів).

Усе це – не від великого розуму. Антисемітизм виживає лише завдяки банальній неосвіченості і, даруйте, тупості.

Будь-яка освічена людина назве десятки, якщо не сотні прізвищ євреїв, які зробили неоціненний вклад у світову літературу, мистецтво, науку. Вчені Альберт Енштейн, Зігмунд Фрейд, Нільс Бор, Ілья Мечников, літератори Айзек Азімов, Генріх Гейне, Франц Кафка, Володимир Набоков, Борис Пастернак, кіномитці Стенлі Кубрик, Марчелло Мастрояні, Сідні Поллак, психолог Абрахам Маслоу, художник Ісаак Левітан, рок-музикант Андрій Макаревич, актриса Наталі Портман… Сотні, тисячі знаменитих і безсмертних імен. Людей Землі. Громадян Світу.

Будь-якій сучасній людині, яка розуміє невідворотність глобалізації, очевидна згубність і «печерність» нетолерантності, ксенофобії, расизму.

Будь-якій людині, здатній аналізувати події і явища, очевидними є макроекономічні, законодавчі, історичні зрештою суспільно-психологічні, але аж ніяк не національно-етнічні причини кризових явищ.

Тож скажіть – які шанси має антисемітизм в Україні, на Волині, в Луцьку? Кажу вам – ЖОДНИХ.

Докази? Та хоч би Революція Гідності. Яка довела, що українці - сучасна, європейська нація. Нація освічених, прогресивних, інтелектуально сильних.

А антисемітизм якщо й має шанс на існування у 21 столітті – то тільки в умовах інтелектуальної антисанітарії. У запущених, засмічених мізках.

Тож не будемо тримати думки в чистоті і тонусі – будуть у них заводитися «антисемітські воші»…
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 40
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Саме смішно та сумно, що Григоренко є також євреєм та входить в партію, де найбільше євреїв. Совки одним словом...
Відповісти
... Луцьк до другої світової війни був єврейським містом. Більшість фашисти знищили, а багато хто спасся втікаючи та змінюючи призвіща. Навіть зараз є багато євреїв в місті, які вже забули свої коріння
Відповісти
почитайте історію і ви взнаєте де в Луцьку жиди жили, воно таке було єврейське як і російське
Відповісти
1931- поляків 30%, росіян 17.8 %, євреї 48.8 %... У Ковелі ситуація подібна.
Відповісти
А українці в Луцьку жили?)
Чи їх завезли більшовики?
Відповісти
оце 17,8% скоріш за все і є українці... враховуючи тодішню політику уряду РП щодо нашого населення
Відповісти
а можна ще про Леопольда написати ....так вже цікаво плеш читати
Відповісти
Фраза заступника міського голови говорить дуже багато не про загрозу антисемітизму, а про переспективи найближчого майбутнього самих українців.
Рівень мислення для держслужбовця такого рівня - це морок.
Відповісти
Насправді в нього прозвучало слово "жид" в історичному контексті і минулому часі, а не у звернені до конкретного народу чи національності.
Зверніться до літератури минулих часів - видатний український поет Тарас Шевченко у своїх поетичних творах вжив слово «жид» у різних його словоформах більше 60 разів і жодного разу — слово «єврей».
То може ви ще запропонуєте заборонити твори Шевченка, адже його у школі вчать і діти прочитають слово "жид"?!
Тому вся ця заваруха є штучною і не вартою уваги.
Відповісти
100% Ваша правда. Взагалі незрозуміло, навіщо пан Пащенко знов звертає на це увагу. Навіщо опускатися до рівня професійного лайномета з міськради, який шукає будь-яку можливість власного піару?
Відповісти
У сучасній українській мові це слово має негативне значення. Чиновник не має права його вживати навіть в історичному контексті. В США слово "Нігер" чиновники не вживають, хоча воно було поширене пятьдесять років тому.
Відповісти
По-перше, я з Вами згоден, Григоренко сказав дурню, але ж він вибачився. Що ще йому слід зробити? Застрілитися? На коліна стати? По-друге, як абсолютно вірно підмітив гарольд, не треба робити з більшості українців ксенофілів чи русофілів. В нашому жебрацтві завжди хтось інший винний, тільки не справжній свідомий, як зараз популярно казати, українець, який апріорі переможець з високими моральними та духовними принципами та який невтомний будівельник свого свтлого європейського майбутнього.
Відповісти
А чому це чиновник не має на це право? Яким законом заборонено?
Що образливого у слові "жид"? Від того, що негра називати афроамериканцем він білим не стане, а лишиться негром, так само і тут. І взагалі, це скуління "нещасної" нації вже набридло. Їм дали землю, вони створили свою країну, за німецькі марки фактично побудований весь Ізраїль, бо їх тіпа "найбільше образили" в другу світову, але хіба словяни натерпілись меньше? Які привілеї українському народу дістались? Жодних!!! Мало українців замордованих у концтаборах? Чому згадують лише про євреїв?
Тому досить корчити із себе ображених.
Відповісти
Загальні демографічні втрати України - включно з убитими, жертвами концтаборів, депортованими, евакуйованими й тими, що рушили у вигнання разом із відступаючими нацистами, - становлять не менше 14 млн. чоловік. Це втрати найбільші й не порівняні із втратами інших країн і народів у Другій світовій війні.

Традиційно жертвами фашизму вважаються 6 мільйонів євреїв Європи. Це число закріплене у вироках Нюрнберзького трибуналу.

Відчуйте різницю - 14 млн украінців і 6 млн євреїв.
Але їм державу і всебічну допомогу з 1946 року, а нам вдалось утворити державу лише у 1991 році, допомоги - нуль.
І після цього не можна сказати літературною мовою Т.Г. Шевченка слово?
Відповісти
Згоден з Вами, що Пащенко підняв цю проблему на побутовому рівні, не давши глибокого пояснення суті проблеми, її коріння і української специфіки. Як кажуть у народі, аби бовкнути. Власне, у стилі Пащенка: аби як. З точки зору журналістики, безвідповідально. Яке видання така і журналістика.
Відповісти
Чомусь згадалася фраза Тоні Блера (колишній прем*єр Англії), коли його на одній із конференцій запитали: "Чому у Англії немає антисимітизму?" - він відповів просто геніально: "Ми (Англійці) не вважаємо себе гіршими за Євреїв".
Відповісти
На жаль, це вже не так. Якщо пан Пащенко дозволить, подивіться
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2909151/Warning-rising-tide-anti-Semitism-Britain-one-eight-people-claiming-Jews-talk-Holocaust-sympathy.html

Половина британців - антисеміти. Одна чверть їх вважає, що євреї "більш охочі" до грошей ніж англійці. 60% євреїв не бачать своє майбутнє в Європі.
Відповісти
Сумніваюсь, що Григоренко поніс від виключення з партії велику втрату. Ця уся так звана "кривда" євреїв не варта виїденого яйця. І скажу, що євреї розповідають про себе такі прикольні анекдоти, що Григоренко перед ними в коротких штанцях. А забацаний прищавий полішук Поліщук (і прізвище співзвучне), в цьому випадку виступив як остання шістка, як "внєштатний освєдомітель КГБ", донощик, як їх іменували до 1991 року. Чули ж цю фразу багато людей, але не надали їй ніякої уваги. Тримайся, Сергію.
Відповісти
Сергій Анатолійович, не виправдовуй себе. Винен. А Пащенко все написав дуже мудро.
Відповісти
Забув. І Пащенко Володя молодець. Позиція соломонівського суду, якщо не краще. Краще євреям ніде не живеться, яв в бідній Україні.
Відповісти
Дякую за статтю: розділив з Вами думку)
Відповісти
ой, та звичайний привід, аби позбавитися політика "мєсного разліва". не те, щоб він комусь заважав, просто неяскравий якийсь, як і ЮВ останнім часом...
Відповісти
а щодо антисемізму. то його у нас нема, доки його не почнуть шукати... у таких от опусах, у висловлюваннях, дискусіях)
Відповісти
На завершення скажу, що усю цю муть з жидами закрутив пустовіт. Від пустовіта все можна чекати, будь-яку лажу. І він це зробить зовсім задешево. Григоренко останні роки дуже заважав радянському політруку і шістці НКВС.
Відповісти
скажу що то пащенко піарить свого дружка ну і самого шоб не забували
Відповісти
Если в кране нет воды, значит выпил Пащенко)))
Відповісти
хлебальчик не маленький )
Відповісти
Пащенко - нормальний чел. На майдані завжди намагався допомогти і підтримати. З тим, що він написав погоджуюсь на 100%
Відповісти
Григоренко вжив вислів не в розумінні нації (певної). а в розумінні бариг-спекулянтів. Це зрозуміло для людей з певним рівнем освіти та інтелекту. якщо комусь "не дано", то що ж поробиш. Всі ми іноді стаємо заручниками обставин. Сьогодні це Григоренко.
Відповісти
Ніхто б не звернув на Григоренка увагу, якби держава не стояла на порозі виборів. Просто у вересні, а як добре піде, то й раніше БЮТу це б аукнулось- от ЮВТ і перестрахувалась.
Відповісти
Треба припинити спекуляцїї на єврейській темі. Пащенко написав все з розумом.
Відповісти
Стиль письма змінився.Що вже Катерина за вас пише,бо звідки ви знаєте слово "сентенція",звідки ви знаєте Маслоу,Кубрика?
Відповісти
Вибачте, як до Вас звертатися?
Відповісти
Звертайтесь до мене-Мурло))
Відповісти
добре що такі як пащенко хоть не в політиці ...а то точно вже був би олімпійський майдан ))
Відповісти
Через те, що такі, як Пащенко не в політиці у нас велика ЖОПА
Відповісти
А чого ти за мене вирішив? Я не знаю, що Пащ п...ол? Нормальний чолов'яга і речі нормальні пише.
Відповісти
Те що чоловік нормальний нема питань і гроші вміє заробляти, але те що пише .... Не можу тут матюкнутись
Відповісти
А Вы 000 на фюрера молитесь? Что Пащенко написал не так? Очень адекватный журналист и человек.
Відповісти
антисемітизм, пане Пащенко, виникав через конфлікт інтересів наших етнічних груп - у євреїв свої інтереси, у нас свої.
Відповісти