Додати запис

Банальна новина

Банальна новина

Банальна, бо кого вона може здивувати в нашому провінційному північно-західному закутку України!? Волинські селяни це теж сприймуть нормально. Не перший раз. А новина в тому, що покращення життя в сільській місцевості відкладається на невизначений час. Так вирішила місцева влада. Дехто, звичайно, ще трохи до свого добробуту додасть, але тільки дехто, бо на всіх в обласній держадміністрації не вистачає.
Тобто, питання не в київській владі, яка, на думку багатьох місцевих політиків, не дає українцям жити «прекрасно», а в місцевих, в своїх, в тутешніх від діда прадіда.
Але по порядку. Закликав якось губернатор Волині ввірений йому департамент аграрного призначення скласти «Комплексну програму розвитку агропромислового комплексу Волинської області на 2016-2020 рр.». І склав департамент програму розвитку, і написав, що житиме ця програма до 2020 року. Дата тут ні до чого. Сказали б до 3020 року, написав би до 3020 року. Зміст все рівно б той самий залишили. Ну так «нада». А потім, попри інформацію про те, що програма не відповідає стратегічним прагненням України, показав палітурку програми декільком фермерам. Волинські фермери, які більш руками працювати звикли і на читання урядових документів та законів часу не мають, а ще звикли поважати начальство бо від колгоспних часів його бояться, «одобрили» палітурку, а зауваження назвали «політикою». Може і не так було, але очільник департаменту сказав, що було так.
Після такого народного «благословення», програму внесли в малі депутатські палати, тобто на комісію. Чи читали чи не читали в палатах програму – невідомо. Принаймні палітурку бачили. Бачили, але не помітили, що немає на палітурці інформації, що цю програму, під яку бюджетні кошти заплановані, не оцінювали в експертних колах, в яких закони та урядові постанови читають і навіть розуміють. Члени комісії, за квотою обласної ради, є фахівцями зо всіх сільськогосподарських питань, а тому всі інші обласні депутати, які за квотою є фахівцями з інших життєвих питань, підтримали на сесії своїх колег по селу.
Одним словом. Взяв департамент в свідки групу фермерів і «охмурив» комісію. Комісія «охмурила» сесію. Сесія «охмурила» селян. Ось тільки селянам немає кого тепер «охмуряти».
Довелось писати звернення.

Голові Волинської обласної державної адміністрації Гунчику В.П.
Копія: Адміністрація Президента України; Голові АПУ Ложкіну Б.Є.;
Копія: Міністру аграрної політики та продовольства України Павленку О.М.;
Копія: Голові Волинської обласної ради Палиці І.П.

Голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Камінь-Каширського району Волинської області Романович Вероніка Іванівна

ЗВЕРНЕННЯ

Доводжу до Вашого відома, що затверджена 10 березня 2016 року сесією Волинської обласної ради «Комплексна програма розвитку агропромислового комплексу Волинської області на 2016-2020 рр. не відповідає чинному законодавству України.
Звернення на Вашу адресу зумовлено тим, що ініціатором розроблення зазначеної Програми є Волинська обласна державна адміністрація (розпорядження голови від 20 липня 2015 р № 299), відповідно, розробником є департамент агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації.

Очевидним є те, що проект Програми не пройшов експертну оцінку спеціалістів. Програма не пройшла належного широкого обговорення зо всіма категоріями сільськогосподарського виробництва, за участю незалежних експертів з питань сучасного ведення сільськогосподарського виробництва, товарообміну, соціальної політики тощо – відповідних документів депутатам не надано. Програма не включає інформацію, в кількісних та якісних показниках, щодо наслідків її реалізації в економічному та соціальному вимірах. Вкладання коштів у невідомі результати від програми має суттєві корупційні ризики. Програма не містить посилань на чинні нормативні акти України, якими керуються її автори і на основі яких базується затверджена Програма.

Фактично процес розроблення та кінцева редакція Програми ігнорує ДЕРЖАВНУ СТРАТЕГІЮ регіонального розвитку на період до 2020 року, затверджену Постановою Кабінету Міністрів України від 06 серпня 2014 р. № 385; зокрема , не відповідає Законам України: Про засади держаної регуляторної політики у сфері господарської діяльності; Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України; Про державні цільові програми; Про засади внутрішньої і зовнішньої політики; Про засади державної регіональної політики; Про місцеве самоврядування в Україні; Про стимулювання розвитку регіонів.

Пропоную: а) відкликати зазначену Програми, як таку, що не відповідає чинним правовим нормам та соціально-економічним реаліям Волинської області; б) привести процедуру розроблення та затвердження Програми у відповідність з чинними правовими нормами.
14. 03. 2016 р. Романович В.І.

Звернення розіслано адресатам, основному та тим, кого закликаю бути свідками. Визнаю, що ця тема має стати предметом дослідження і певних компетентних органів, оскільки йдеться про свідоме ігнорування місцевими державними посадовцями державних законів. Коли посадовці не хочуть щось робити на вимогу громадськості, то відразу заявляють, що мають право робити лише те, що передбачено законом. Натомість, коли щось дуже хочуть зробити для себе, то забувають про існування закону.

На жаль, для більшості українців Закон це щось, що походить від прокурора, міліціонера чи то судді. Тому Закон, ця більшість, сприймає, як щось зайве, що заважає їм жити, бо начебто позбавляє їх свободи.
Правова необізнаність людей є основою правового невігластва чиновників і всіх наших проблем. А це вже не банальна новина. Це питання виживання країни.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Правду кажеш Степане!
Відповісти
Такі так. Боїться чиновник експертизи своїх дій. Цікаво. Коли вони собі взуття купують, міряють його, чи як для мертвого - без примірки.
Відповісти
Сільськім господарством керують колишні "видатні" колгоспники та комсомольці. Вони може щось і хочуть, тільки нічого не можуть. Їх всіх потрібно розганяти.
Відповісти