Додати запис

Місто колгоспників

Сьогоднішній Луцьк як ніколи дволикий. На фоні руїн певних сфер життя місто намагається продукувати якісь нові форми порядків в інших. А точніше - намагається копіювати щось звідкись, не творячи нічого якісно нового у сфері власної індивідуальності, тобто у гармонії із регіональними особливостями, автентичною історією та перспективами на майбутнє.

Натомість місто, яке відповідальне перед величезним історично сформованим регіоном як його центр, сьогодні успішно сіє і жне елементарний колгосп - форму сільськогосподарського підприємництва на території колишнього Міста, яка вже встигла трансформуватися в особливий спосіб світогляду.

Місто дуже добре пізнається на способі господарського впорядкування матеріальних елементів міського середовища: транспорт, благоустрій, архітектура, торгівля і подібне. Тут ми стикаємося зі щонайвідразливішими тенденціями, які здатні похитнути навіть найзатятіших оптимістів. Адже йдеться про багатий потенціал, який можна було б використати на певні прагматичні цілі, уже не кажучи про забезпечення громадою міста вищих культурних цінностей.

Останніми роками ми можемо те все дуже яскраво спостерігати. Те, що і як будують, як впорядковують і як потім за цим доглядають, дуже наглядно виявляє провінційність мислення, непрофесійність підходів та дріб'язковість, а то й відсутність стратегічного планування узагалі. Складається враження, що в міщан відсутній здоровий глузд, який мав би бути першим поштовхом до формування хорошого смаку.

Так красіво!

Все більше на наших вулицях бачимо кічові форми, зроблені з попсових псевдоматеріалів, які за два роки занепадають і ламаються. Передєлкі і перестройкі, скамєйкі і фанарі, недоречні кольори й неадекватні проекти - вулиці заполонив хаос, який все більше вказує на якусь тимчасовість чи окупацію.

Ось одне з них: ліхтарі на вулиці Лесі. Хоча попередні ліхтарі, можливо, не дуже вписувалися у містобудівну ідею вулиці, але все ж були куди стильніші. Натомість тепер ми маємо металеві трубки зі псевдомідним відблиском та незрозумілими завитками претензійних листочків. Нехай навіть із сучасними лампами освітлення, але такі ліхтарі більше підійшли б до маєтка якого скоробагатька. Там би вони дуже гарно підкреслювали та характеризували дух нашої доби. Але на вулиці Лесі Українки вони виявляють тільки несмак у поєднанні історичної вулиці з ліхтарями "під старіну".

Проект будівництва церкви на даху фонтану біля школи ім. Модеста Левицького - особливе щось. А те, як вліпили тимчасовий храм на сходах до скверу, навіть не потребує жодних коментарів. Хороший привід для інтернетних демотиваторів.

Абсолютне ігнорування локальної містобудівної ситуації, гонитва за дешевизною та швидкістю, намагання вхопити більший шмат - нові цінності, на яких здійснюється будівництво в Луцьку. В цьому можна легко переконатися самому, поглянувши всього на кілька проектів. Будинок із пластмасовим дахом і замальованими вікнами, дилетантські релігійні семінарії з державною символікою на шпилі, рахітські брилоподібні споруди, які псують невеличкі сквери та туляться до пам'яток і вікон мешканців - це тільки початок переліку сучасних будов. Запитайте в людей, чому вони так роблять. Скажуть: бо так красіво!!

Зруйнувати справжнє

Яскравий приклад руйнування архітектури з'явився на вулиці Лесі Українки. Робити новий заклад в історичному приміщенні і настільки сильно споганити перший поверх у порівнянні з другим - це треба "вміти"! Кольори, матеріали і впорядкування першого поверху свідчить про абсолютну профанацію автора, повне ігнорування архітектурних принципів та здорового глузду. Міське управління містобудування та архітектури, на жаль, атрофоване. Спеціалістів, які могли б і хотіли щось змінити, просто немає.

Знищення архітектури, яку ще можна відновити - чи не найбільш неприємні та дуже поширені факти. Доволі показовим є приклад штукатурення будинків цегляного стилю. Це особливий стиль, який прийшов на Волинь в часи Російської імперії і відображав культуру далекого для нас сходу. Цегляний нетинькований стиль характеризується високою пластичністю декорування, розмаїтими фігурними елементами, які прикрашають фасади цих будівель. В Луцьку ще зберігається чимало будинків такого стилю. Але вони з року в рік знищуються. Цілком зрозуміло - якщо збити декор та поштукатурити стіни - будівля зникає. Від неї залишається безсмакова коробка. Таких прикладів "ремонту" можна зустріти в Луцьку дуже багато...

Верхом ідіотизму і зухвалого нахабства варто вважати те, що зробили з будівлею суду на вулиці Словацького. Раніше там стояв старенький будиночок, до якого в останні роки зробили величезну скляну добудову. Але це ще півбіди. Те, як віднеслися до декору вікон, взагалі не вкладається в жодні рамки. Отож було так: оригінальні мініатюрні портики над вікнами і їхнє обрамлення просто збили, щоб... щоб наліпити згодом нові і обкласти фасад сучасною блискучою плиткою із застосуванням пінопласту абощо. Дуже яскраво видно комплекс людини, яка була ініціатором такого "творення". Це так само, як відрубати собі свою ж руку, а натомість пришити від манекена... Духовному кастратству немає меж!

Дворики та окремі будинки:

Приклад копіювання львівських вказівників:

Недоречність кольорів:

Окрім цього, ми стикаємося із відвертими злочинними випадками, які ігнорують закони України. Зовсім недавно преса гуділа навколо скандального об'єкту на розі вулиці Словацького та Шевченка, де раніше стояв модерновий будинок. Його знищили і на його місці будують щось нове. Попри це найгіршим в даному випадку є інший факт. Під час риття котловану була виявлена невідома раніше підземна забудова! Що це - невідомий палац, стара церква чи залишки якоїсь давньої споруди? Шмат стіни було добре видно на зрізі ями котловану. Ніхто із відповідальних чиновників так і не виконав своїх зобов'язань, а власник будівництва не повідомив про знахідку відповідні органи охорони культурної спадщини. Попри те, що Комітет захисту національної спадщини направляв повідомлення про знахідку на міські та обласні структури і навіть у прокуратуру, реакції нуль. Нововиявлений об'єкт ніхто не дослідив.

Подібний випадок стався на вулиці Драгоманова, 13б під час також скандального незаконного будівництва. Також була виявлена невідома підземна забудова. І якщо доля шматку на Словацького невідома, то тут руйнування виявлених залишків фотографічно зафіксоване! Реакція відповідних органів навіть після повідомлення - нульова. Скільки треба було мати зухвальства і ненависті, наскільки бути тупим і відсталим, щоб зробити таке!!! Кут невідомої цегляної будівлі просто збили і на його місці влаштували каналізаційну криницю...

Рекламно-вивісковий антикультурний шум

Ще один приклад колгоспного мислення - це реклама та вивіски в місті. Подивіться на вулиці європейських міст і ви ніколи не побачите величезні вивіски, які лізуть одна поперед одною, ніколи не здибаєте яскравих пластикових щитів, які затуляють половину фасаду і не знайдете реклами, що закриває огляд пам'яток. Але все це є в Луцьку.

Перспектива історичних вулиць в місті просто зникає. Її затуляють як не вивіски різних магазинів, банків, то дерева. Кожен підприємець намагається вчепити більшу та "красівішу" вивіску, аніж у сусіда, абсолютно ігноруючи тверезий погляд на впорядкування фасаду. Виявляється, що вздовж вулиці, або навіть на одному будинку можна побачити цілий ряд різновеликих щитів, барви яких нагадують малюнки дітей-шизофреніків. А це все - обличчя міста. Люди не можуть вийти за рамки свого обмеженого мислення, вони забруднюють вулиці абсолютно не сприйнятними для очей об'єктами. Як же це яскраво видно на таких прикладах!

Особлива психопатія починається, коли власнику дістається велика вітрина. Замість чистого скла, яке пропускає денне світло, на вікнах з'являються стрічки та плакати, які затуляють все і змінюють сприйняття будівлі. Кожен преться поперед іншого, заліплює вікна стрічками, і сидить під лампами денного світла.

Особливим елементом, який вносить дисонанс у сприйняття міста, є реклама. Її тулять всюди: на стінах центральних будинків між вікнами, на балконах, на вікнах, на пам'ятках, на кожному вільному клаптику. В більшості випадків вона недоречна і тільки все псує. Чого вартий лишень будинок в центрі міста напроти бернардинського.

Забите село

Апогеєм апофеозу всіх тенденцій став особливий район міста, до якого краще всього підійде слово "гетто" - ізольований від цивілізації район у центральній частині міста, який має особливий статус. Але цей статус не "13 район", а... заповідник! Тільки що ж у ньому заповідного, коли ідучи його нетрями, які часами мають претензійну назву, виникає тільки одне на думці - забите село! Звичайні сільські вулиці, абиякі будинки, старі потріскані поряд із сучасними "палацами", люди підозрілої зовнішності та поведінки, гори сміття - аж ніяк не привабливі краєвиди для центрального міста. Але це ще півбіди. Коли ця територія носить статус заповідної, коли в літературі на цих вулицях описане якесь файне європейське місто, національні квартали, підземні ходи, сакральні споруди і оборонні вежі, то думаєш собі: wtf?? Де це?!

Створений з добрими намірами заповідник у 80-х роках так і залишився на папері. В 90-х роках ще були ентузіасти, які проводили дослідження, але якоїсь справжньої регенерації місце так і не отримало. Люди стали забудовувати сучасні хати, ліпити з того, що могли, хотіли і на що вистачало розуму. Ніхто цього не контролював, бралися тільки хабарі. В результаті - заповідника не існує.

І тут на 100% зіграв тільки людський фактор. Все було в руках людей, які там проживали, і руках тих, хто тими процесами керував. Ставлення - те, з чого все починається. Але зрештою колгосп виліз на поверхню. І ставлення міста до заповідника стало добре видно через 20 років.

Кода

В різних виданнях, путівниках і т.д. нас постійно кормлять зображеннями замку, який начебто має пафосно відображати "європейську душу міста". Зрідка увагу можуть звернути на костел чи високий шпиль кірхи. Мистецькі уподобання людей загубилися між хвильками мерлонів на замковій вежі та уступчастими пілястрами центрального собору. Вони загубили між тиражованими формами, до того заїждженими і нудотними, що вони зрештою перебрали на себе негативну роль. Погляди і смаки людей загубился між "красівими" та попсовими однотипами. А якщо такий унікальний об'єкт як синагога втратив свої явні прикраси, то його просто не помічають. Популярним є не справжнє, популярним є масове і дешеве. Люди женуться за формою, а не суттю. Тому і маємо розповсюдження хуторянських псевдобарокових продуктів "під старіну", які не актуалізують жодних цінностей в просторі міста, окрім "красівих", а від того пустих і невластивих цьому середовищу форм.

Переживши колосальну демографічну кризу воєнного та повоєнного часу, місто намагалося оновитися в новому ладі, одягнути суспільну свідомість в шати нових радянських цінностей. Розрив із попередніми поколіннями був неймовірно великий - більшість лучан просто зникли зі свого міста. Їх розстріляли, вивезли чи якимось іншим способом придушили. Щось подібне діялося і в ментальній сфері. Радянська ідеологія кувала абсолютно нову людину, яку мала бути спроможною побудувати "світле майбутнє". Врешті, перерваність традицій дала свої плоди доволі швидко.

В Луцьку немає сформованої міської культури. Більшість нових починань - це вираження абсолютної відсутності якісного погляду і здорового глузду, намагання зробити все якомога дешевше, швидше і більше, ніж у сусіда, це гонитва за швидкою наживою у збиток певним традиційним правилам, які ми, на жаль, втратили. Немає міського середовища, яке було б здатне підтримувати автентичні зразки міської культури і на основі цього планувати майбутнє міста. Натомість ми стикаємося з виявом агресивного примітивізму. Це все одиничне, егоїстичне, тимчасове.

Це свідчення кризи, в якій ми всі живемо. І люди цю кризу не можуть не відчувати. З часом це виливається в усе гостріші форми вияву та все глибшу прірву між представниками одних тенденцій та інших. Ми можемо дуже легко стикнутися з двома найпоширенішими типами світогляду людей сьогоднішнього Луцька і не тільки. Перш за все, це безнадійні скептики, які втонули у розчаруваннях на ґрунті власного досвіду. Друге, не менш безнадійні фанатики, які безапеляційно вірять у свою всесильність та всепереможність, але втратили глибинний зв'язок з традиціями.

Ми можемо тонути і далі в болоті, або будувати щось нове, перекресливши минуле, або зрештою відродитися. Що буде далі з цією руїною - покаже час.

P.S. Стаття також опублікована на Volyntimes.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 17
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хто буде у Львові, зайдіть на вул.Краківську і прочитайте, що написано на заборі між Ринком та Вірменською вулицею. Цікава і корисна інформація. А потому скачайте "Довідник облаштування міста. Правила поведінки в історичному середовищі" (http://www.urban-project.lviv.ua/php_uploads/data/articles/ArticleFiles_UA_215.pdf?) Може, хтось із власників історичних будівель задумається?
Відповісти
З вивісками ще куди не йшло - їх можна буде згодом зняти. А от назавжди зруйновані фасади - це просто жах!
Відповісти
Дійсно, "Правила" цікаві і повчальні. Можна позаздрити Львову, що міська влада принаймні декларує таку політику. Наші ж відповідальні чинуші на пластикові вікна на пам'ятці XVII ст. кажуть, що "кращих немає, бо теплі і щільні". Тому таке в Луцьку не приживеться. По-перше, міські посадовці (якби це і прочитали) вважали б це якоюсь замовною ворожою провокацією проти них, по-друге - вони б не зрозуміли самого тексту, по-третє луцькі "колгоспники з баблом" образилися б, що хтось обмежує їх право на красівую і модну жизнь
Відповісти
Ласкаво просимо до Харкова! Містом колгоспників його назвати важко, але будівельний рагулізм (що на наших теренах зветься жлобізмом) зашкалює. На особливу увагу заслуговують металево-асбестові величезні балкони, засклені білими пластиковими вікнами. І висять ті балкони сотнями і сотнями на фасадах 5-7 поверхових прибуткових будинків кінця 19 - початку 20 століть. Ліпнина та інший декор, що заважають вішати балкони, при цьому безжально знищуються. Пояснення, на жаль, просте й невтішне: людям байдуже все, що відбувається за межами їхнього помешкання. Ситуація цілком властива, насамперед, для бідних африканських та азійських країн. Отже, можемо привітати одне одного: схід і захід, принаймні у цьому питанні - таки разом. Бо одразу, де на заході закінчується український захід, та починається захід західний - постає геть інша картина.
Відповісти
Для общего развития.
Африка - на Юге :D
Відповісти
Дуже достойний матеріал! Дякую!
Відповісти
Чотка...
Відповісти
"Подивіться на вулиці європейських міст" - а коли ви, шановний, востаннє були в Європі? чи бачили ви бардак в консервативному Лондоні на Пікаділлі, чи безлад на центральних вулицях Відня, а про околиці Мадриду з силою циганських таборів я вже не згадую. ось і вам рекомендую нашкребти стипендію та виїхати в Європу, щоб ваші куценькі кругозори розширились, щоб ви не годували місцевих "колгоспників" байками, а подивились як насправді живе цивілізована та капіталістична Європа.
Відповісти
Не знаю в яких місцях Європи і Відня ви були, але безладу я ніде крім провінції чи передмість не бачив. Там на туризмі шалені гроші роблять, тому роблять все можлеве для їх залучення. Догори, тротуари, фасади старих будівель там однозначно кращі, ніж в Луцьку. Навіть Львів порівняно з європейськими містами виглядає як задрипане провінційне містечко.
Відповісти
Брест,Брест і ще раз Брест - місто у яке потрібно відправити луцьких чиновників на стажировку. Там насправді відчувається, що не тільки в країні, але і у місті є господар.
Відповісти
Це в нас так ВО Свобода бореться за збереження історичних памяток!!! До речі оцей красивий будиночок в центрі міста повністю заклеєней рекламою (ПАНО) належить найбагатшому депутату луцької міськради Олегу Чернецькому, який є членом ВО Свобода
Відповісти
Ну і чого дивуватися,якщо керівники області (в своїй більшості)- КОЛГОСПНИКИ,як по суті так і по духу.
Вкрасти,обговорити,обіс.. ати - це їх кредо.Який духовний рівень- така і фізична та матеріальна суть: маємо те місто,яким воно стало -сірим,безликим,з архітектурним хаосом.
Відповісти
Пiдтримую автора!
Відповісти
и тута меня не забыли
Відповісти
це все так сумно(
і куди дивиться міська влада...
Відповісти
а що вона зробити може???? заборонити це все робити? а толку??? реконструкцію вона теж не зробить!!!! і якщо цього всього неробилосяб що зроблено то вигляд міста нагадувавби руїни після війни!!!! люди ви що справді такі наївні??? хто зараз з чиновників чи ще когось дивиться чи піклується про архітектуру???? а ще одним моментом є те що люди прагнуть жити в норм умовах і йде масова заміна вікон утепленя фасадів що безпосередньо руйнує давню архітектуру.... чесно кажучи мені було б по-боку та вся архітектура якщо дома було б холодно!!!!!
Відповісти
стаття брєдова)))) нічого особистого))) але нічого немає вічного... все колись чимось заміняється кращим чи гіршим.... те що автор назвав забитим селом я згідний але якщо він такий критик і йому це не подобається то хай виділить кошти і облаштуе це все)))), там де вікна старі замінені пластиковим і поряд старе вікно да це портить трошки фасад але з другої сторони там живуть люди і їм теж потрібен комфорт.... там де в дворіках прибудови і все таке це повязано з тим що добудувати і зробити це рагульно дешевше а ніж купити нове житло і непортити архітектуру.... з моєї точки зору ця критика є не умістною тут... кожний в нашій державі живе як може....
Відповісти