Додати запис

Нова поліція: час бачити не картинку, а результати

Мене оштрафувала поліція. Зразу кажу: претензій до цього не маю. Але не поділитися не можу…

Заїжджав на авто у Центральний парк, не помітивши знаку «рух заборонено». Патруль був тут як тут. Представилися, пояснили, що порушив. Я й не сперечався: ок, кажу, винен, готовий понеси кару.

Викликали інший наряд, ті оформили протокол, виписали мені штраф 425 гривень. Який я відразу ж оплатив (на фото – доказ :-))



Спілкуючись з полісменами, мав можливість спостерігати за роботою тої патрульної групи, яка мене зупинила. Вони далі несли варту на в’їзді у парк.

Зупинили недешеве авто. За кермом – жінка. Повторила мою ж помилку: в’їхала під знак. Не минуло і 10 хвилин, і жінка на авто… проїхала собі далі. Їй не викликали інших патрульних для оформлення протоколу. Її не розвернули, попросивши сюдою не їздити.

Так, можливо вона їхала у надважливих (державних?) справах. Можливо поспішала (у зоопарк?). Можливо проїзд по тій забороненій дорозі для неї був надто важливим. Але ця жінка була дружиною одного з депутатів Луцької міської ради. Небідного і впливового чоловіка. Який, до того ж, є депутатом не першу каденцію.

* * *

Скажете, образився за штраф і тепер очорняю світле ім’я новітніх захисників мирного сну громадян? Ні. Всього лиш нагадую всім, що «медовий місяць» поліції і суспільства, коли всі робили селфі з копами – минув.

Час оцінювати не картинку.

Не гіперактивну роботу поліцейських прес-служб (от що працює по-новому – то це їхні піарники: і фільми знімають, і агітаційні ролики, і тоннами прес-релізів журналістів завалюють, і оперативного відео не шкодують…)

Не слова міністрів і посадовців, які браво звітують про успішну реформу правоохоронних органів.

Не позицію окремих громадських активістів, які у відповідь на будь яку критику у бік поліції, недалекоглядно піднімають транспарант «нічого не знаю, але поліція – хороша».

А факти. Час оцінювати факти і результати роботи.

А вони є. Благо, тільки у Луцьку нова поліція працює уже цілих П’ЯТЬ місяців.

От вам ще факти. У Луцьку з грудня 2015 до травня 2016 року кількість кримінальних правопорушень, скоєних на вулицях та публічних місцях виросла на 108%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Кількість пограбувань збільшилася вдвічі, крадіжок у 4 рази, хуліганств – у 3,5 раза.

А що там з розкриттям? «Питома вага розкриття кримінальних правопорушень, вчинених у публічних місцях становить 5,8%, що на 1,3% (!!!) більше минулого року». Відчуваєте масштаби? Кримінальних правопорушень збільшилося на 108 відсотків, а їх розкриття – «аж» на 1,3…

(Цифри – з офіційного повідомлення поліції)

Крім того, що аналізувати факти, ми з вами не маємо забувати, скільки платимо новій поліції (думаю, не варто наголошувати, що платимо саме ми, а не Аваков чи Порошенко). Ще з офіційного: згідно з постановою Кабміну від 11 листопада 2015 року №988 «Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції», розміри посадових окладів у поліції зросли в середньому в 2-3 рази, а оклади за спеціальні звання – у 12-18 разів. Патрульні отримують близько 8 тисяч гривень – достойна плата, аби не ображатися через прискіпливу увагу суспільства, правда?..

* * *

У той день, коли мене оштрафували, бачив у парку не один наряд поліції. Стежили за порядком, блискали мигалками, чемно спілкувалися. А кілька днів по тому гуляв вечірнім парком. Знаєте, коли вже темно, і людей мало, і ліхтарі де-не-де світять. Не побачив ЖОДНОГО поліцейського. Хоч, як на мене, ризик пограбувань чи інших безчинств більший якраз тоді, коли людей в парку мало, а темряви і кущів – хоч відбавляй.

Скажіть, то де картинка, а де – реальна робота?..
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 27
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Підтримую! Пащенко правильно ставить проблему. Громадяни повинні ВИМАГАТИ РЕЗУЛЬТАТ в поліції і різних слідчих "муковозів". Жити по-новому не в офшорах, а тут.
Відповісти
пан Володимир цілий тиждень думав, чи варто повідомляти про той факт )))
Відповісти
Поки надіслали запит до поліції, поки отримали відповідь.
Якщо Ви помітили ,тут не лише емоції ,тут ще й цифри.
Дуже дякую Вам за увагу до мого допису.
Відповісти
Пане Володимир, на превеликий жаль кількість злочинів, пограбувань і т.п. залежить не скільки від якості і кількості поліцейських, як від рівня соціального та економічного розвитку країни... чим більше надалі зростатимуть на все ціни, знецінюватиметься нац. валюта і буднітиме населення ситуація лише погіршуватиметься і кількість злочинів буде рости.... Це аксіома. :-(
Відповісти
Попав Пащенко )))
Був вчора в парку і купа автівок заїжджає в парк тією дорогою. Просто поліцаї хотіли зловити саме Пащенка. Поганий піар теж піар.
Відповісти
Доброго ранку. Чесно кажучи в мене теж були такі ситуації коли я сплачував штраф, а на інших просто не звертали увагу... звертався на 102 щодо розяснень як же працює нова поліція.. які принципи та підходи до роботи тих хто так важко здав всі тести та відбори... і на кінець .....нічого не помінялось. Прикро але все так як і було просто нові лиця, машини, форма і камери але чи жля всіх пишуться. Але це не те чого чекали лучани... гарного всім дня...
Відповісти
Варто додати, що аварійність на дорогах м. Луцька у 2016 році збільшилась на 70% у порівнянні з аналогічним періодом 2015. При тому, що тоді екіпажів було в десятки разів менше.
Відповісти
Повністю погоджуюсь! Читаючи новини розумієш наскільки все недолуго у нової поліції.
Відповісти
Все правильно написав Пащенко. Там вечором пройти страшно і ні одного поліцейського.
Відповісти
У нас всі знають,як класти асфальт та як має працювати поліція. Але самі нічого не досягли в житті... не всі платять штраф через термінал,11.90₴ комісії, багатьом тільки виписують постанову... Кількість злочинів не зросла, а просто стали облікувати.Багато заявників відговорювали старі менти або "рішали" за відповідну плату.
Відповісти
Ти придурок недороблений, що в житті зробив? А Пащ нормальний чел багато що зробив.
Сьогодні був у парку так там скрізь машин понатикано і де твої поліцаї?
Відповісти
не про Паща мова.
Відповісти
Не сваріться, це того не варте. Поліція має працювати ефективніше і прості люди мають право знати на що йдуть їх податки.
Відповісти
Згідний на 199%. А те що там дрищі пишуть про аварійність так це не поліція її створює а люди самі так їздять. Сказали що поліцаї неможуть без причини зупиняти почали бухати набагато більше і за кермо сідати уволодимирі кожну ніч ловлять по три по чотири пяних і всеріано пють!! Це народ такий а те що паща оштрафували значить захотів поумнічати вот і вліпили а хто небикує того можуть і відпустити
Відповісти
Читай уважно телепню. Людина обурилася через те що впливових депутатш відпускають
А не через те що його оштрафували
Відповісти
не всі платять на місці штраф. Багато хто судиться або ігнорує взагалі штраф. Дупутатші виписали постанову за десять хвилин і вона поїхала до свого папіка плакатись.
Відповісти
Не виписали
Відповісти
Призвіще патрульних ви знаєте. Чи написала заяву начальству патрульних, про злочин?
Відповісти
А у Вас все з документами було дорбе?..
Може техпаспорта не було?...
Відповісти
Може і машини не було депутатської)))
Я свій штраф сплатив без привілеїв)))
У Вас є з цього приводу до мене запитання?
А от "нові патрульні поліцаї" в моїй особі довіру втратили. Незабаром зробимо інфо графіку скільки ви нам коштуєте і чи варті ви цих грошей))
Відповісти
Дуже дивна відповідь на просте питання.Сперечатись не хочу, бо у кожного своя правда і своя думка, яку треба поважати і приймати
Тим не менше, бажаю Вам гарного дня і ніколи не зустрічатись з поліцією!
Відповісти
все добре написано, але комісія банку 11 грн - а не дофіга?! що власне банк такого зробив? це ж 2%!!!
просто знову якась скотина присмокталась?
Відповісти
Мы вас быстро к порядку приведём. Скажи спасибо, что не отметелили.
Відповісти
Вчіть хлопчики правила. Під цей знак деякі водії можуть їхати цілком законно
Відповісти
Якби автор не зіткнувся із такою несправедливістю,то б і такої статті теж не було?!
Раджу автору сходити в якусь із поліклінік, там часто без загальної черги приймають людей і пакети носять. Також можна сходити і в якийсь із ЖЕКів
Відповісти
Пане Володимир Ви зазначаєте постанову яка не виконується. Зарплата поліцейського (який пройшов переатестацію) залишалася такою ж самою і становить в найкращому випадку близько 6 тисяч гривень. При вислузі близько 20 років, у званні як мінімум майора-підполковника. А патрульний за 1 рік служби, рядовий - 8 тисяч. На Вашу думку ніякого дисбалансу?
Відповісти