Додати запис

“Укрпошта” і приватне підприємство: родинний симбіоз

"Укрпошта" належить до категорії державних підприємств, які з настанням постіндустріальної інформаційної доби так і не змогли модернізуватися, щоб йти в ногу з часом. Але сили цього монополіста підривають не лише більш динамічні та сучасні конкуренти. Основна причина негараздів підприємства прихована всередині.

Як виявляється, окремі керівники різних рівнів більше дбають про те, як заробити на рідній установі, ніж про те, як модернізувати "Укрпошту". Цьому сприяє чимала кількість об'єктів нерухомого майна, яке перебуває у власності гіганта. А також потреба у здійсненні тендерних закупівель для власного функціонування.

1 липня 2005 року у Луцьку завершилося формування невідомого тоді приватного підприємства "Науково-виробниче підприємство "Еталон-Луцьк". Статутний капітал цього підприємства - більш ніж скромний, - 300 гривень. А його засновником стала начальник контрольно-ревізійного відділу Волинської дирекції "Укрпошти" Валентина Козодой. Підприємство було зареєстроване на звичайній луцькій квартирі за адресом: вулиця Гордіюк, 27, квартира 54. Як виявилося, його директор проявила неабиякі організаторські таланти для того, щоб стати успішною. Однак, не на своїй посаді в "Укрпошті", а в сфері приватного бізнесу.



Вже у березні 2005 року (ще до завершення етапу реєстрації) "Науково-виробниче підприємство "Еталон-Луцьк" отримує від "Укрпошти" в оренду приміщення площею 12, 5 кв метрів по вулиці Кривий вал, 19. Мета використання - розміщення офісу сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій. А у 2007 році "Еталон-Луцьк" отримує в оренду приміщення кафе "Берізка", яке також розташоване по вулиці Кривий вал, 19 загальною площею 184, 3 кв метра. Цікаво, що за аналогічною адресою знаходиться і дирекція Волинської "Укрпошти".



Крім цього, як з'ясували свого часу журналісти інтернет-видання 4 влада, фірма головного ревізора волинської пошти з 2010 року почала вигравати тендери. За кілька дореволюційних років підприємство виграло тендерів на суму понад 1, 6 млн гривень. За дивним збігом обставин, в усіх випадках гроші "Еталон-Луцьк" надходили від волинської дирекції "Укрпошти". Кошти фірма отримувала за послуги технічного обслуговування і ремонту конторських і технічних машин та комп'ютерної техніки. Таким чином, приватне підприємство, зареєстроване на квартирі, успішно поєднало два види діяльності: громадське харчування та технічне обслуговування.


Здавалося, події Революції гідності здатні вплинути на функціонування цієї схеми. У квітні 2014 року було звільнено керівника Волинської дирекції "Укрпошти" Ярослава Кравчука. Саме в роки його перебування на посаді розгорнула свою діяльність приватна фірма "Еталон-Луцьк". Здавалось, прихід нового керівництва несе певні загрози для роботи підприємства, яке живилося за рахунок "Укрпошти". Але цього не сталося.

З 12 травня 2014 року підприємство "Еталон-Луцьк очолив родич (за інформацією джерел - син) Валентини Козодой - Юрій Віталійович Козодой. Тоді ж його прізвище з статутним капіталом у 300 гривень стало фігурувати в якості засновника фірми. В той же час Козодой Валентина Іванівна залишилась працювати у Волинській "Укрпошті" і зараз, як повідомили у державному підприємстві, очолює відділ внутрішнього контролю.

Формальна зміна директора "Еталон-Луцьк" жодним чином не позначилась на його дуже тісній співпраці з "Укрпоштою". 28 квітня і 30 червня 2015 року вищевказана приватна фірма успішно переуклала договори оренди двох об'єктів нерухомого майна з Волинською дирекцією "Укрпошти". Їдальня "Берізка" і сервісний центр обслуговування продовжують функціонувати під боком у державного монополіста. У квітні цього року у "Берізці" побувала знімальна група шоу "Ревізор". Побачене там певною мірою шокувало. Проте ніяких наслідків за цим не послідувало.

Загалом ПП "Еталон-Луцьк" за договором з "Укрпоштою" сплачує в місяць 11 тисяч гривень орендної плати за приміщення площею 184 кв метра (59, 7 грн за 1 метр квадратний) і 1140 гривень за приміщення площею 12, 5 метра квадратних (91, 2 грн за 1 метр квадратний). В самій дирекції "Укрпошти" запевняють, що така вартість є справедливою і відповідає внутрішнім документам та методиці розрахунку орендної плати за державне майно, затвердженої постановою Кабміну. Цікавим є і той факт, що приватне підприємство "Еталон-Луцьк" виявилося найбільшим орендатором нерухомості Волинської дирекції "Укрпошти" у області. З 1136 квадратних метрів, які здаються в оренду Волинською дирекцією, майже 200 припадає на родинне підприємство.

Непогано йдуть справи у приватного підприємства, пов'язаного з однією з начальниць Волинської дирекції "Укрпошти", і в тендерних закупівлях. У квітні цього року "Еталон-Луцьк" отримало замовлень на майже півмільйона гривень завдяки перемозі у двох відкритих торгах.

У телефонній розмові з представником фірми "Еталон-Луцьк" з'ясувати про специфіку роботу цього унікального підприємства та його плани на майбутнє вдалося небагато. Чоловік, який підняв телефон, порадив звертатися за інформацією у відповідні фонди і не захотів ділитися деталями. Однак запевнив, що договір оренди нерухомого майна з "Укрпоштою", один з яких закінчувався 30 квітня 2016 року, успішно продовжено. Також повідомив, що справи у "Еталон-Луцьк" йдуть добре.

Як показує практика, постреволюційні часи ніяким чином не вплинули на роботу такого державного гіганта як "Укрпошта". Ознак модернізації підприємства не спостерігається. Старі схеми і старі керівники продовжують працювати. А родинне підприємство "Еталон-Луцьк" як і раніше чудово почувається у взаємовигідному симбіозі з "Укрпоштою".

Андрій Білан
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.