Додати запис

Тіні Путіна полюють за душами Інтернет-користувачів

На жаль, українців уже не здивувати щоденним інформуванням із гарячих точок Донецької та Луганської областей. Однак не меншою за масштабом є постійна боротьба на так званому інформаційному фронті.

Про «кремлівську армію тролів», які мучать Інтернет-користувачів багатьох країн світу, вже не раз писали вітчизняні та західні ЗМІ. Путінські посіпаки, пов'язані з російським агентством Інтернет досліджень, пишуть статті і коментарі, блокують аккаунти, нападають та посилають спам на сервери західних ЗМІ. Що пишуть? Перш за все, дублюють російську пропаганду і ведуть полювання за душами Інтернет-користувачів із решти світу. Це підтверджує Юстина Прус, аналітик із Польського інституту міжнародних справ, яка наголосила на цьому під час дискусії «Гібридна війна за душу», організованої у Варшаві. Про це інформує «Радіо Свобода».

Інтернет-тролі, або як їх називають у Польщі «Тіні Путіна» активізувалися у період між окупацією Криму і початком війни на Донбасі. Намагаючись розсварити поляків з українцями, вони наполегливо експлуатують питання складного історичного минулого двох народів, передусім – волинської трагедії. Їх умовно можна поділити на дві групи. Перша - справжні російські тролі, які пишуть з території РФ і отримують за це гроші. Це етнічні поляки, які проживають в Росії, а також білоруси чи росіяни з різним рівнем знання польської мови. Їх відразу видно за постами, написаними польською мовою з помилками чи стилістикою, характерною для російської мови.

Друга група - це поляки з русофільськими або яскраво вираженими антиукраїнськими поглядами. Вони "трудяться" в Інтернеті не за гроші, а за власні ідеї. Це ті, яких свого часу Володимир Ленін назвав "корисними ідіотами". Утім, ідіотами, вони себе явно не вважають, а свою місію вбачають у захисті слов'янської єдності і протидії «англосаксонському експансіонізму». Відтак, вони є активними прихильниками так званої “Новоросії”, і звичайно ж, ворогами США та Заходу. Це люди різних політичних поглядів - від крайніх лівих до крайніх правих.

Наприклад, друзями Путіна в Польщі є прихильники партії лівого спрямування "Zmiana" (Зміна), яку створив друг Кремля (можливо, і на його гроші), колишній депутат польського парламенту Матеуш Піскорський. Його соратник Конрад Рекас, теж активно лобіює інтереси Росії, поширюючи та коментуючи псевдоаналітичні тексти вигаданих експертів, як Вацлав Бальцерович.
Останній, позиціонує себе представником польської меншини, яка проживає в Україні і зазначає, що сам родом з міста Луцька. На його рахунку публікації «Чи полякі хочуть нову Волинську Різню», «Час будувати стіну !», «Відділення Буковини до Румунії це лише питання часу», які розміщенні на сайтах «Geopolityka» та «Кonserwatyzm».



Далі матеріали розповсюджуються через мережу підконтрольних РФ інформаційних платформ, що легко перевірити, ввівши декілька пошукових запитів з назвою публікації чи автора.



Як бачмо, кремлівські тролі застосовують такий перевірений спосіб, як створення псевдопрофілів. Зазвичай вони вдають якусь конкретну особу або організацію. Тобто, спершу блокують справжній профіль, потім створюють фальшивий, у якому, скажімо, міняють одну літеру в прізвищі, або використовують дані осіб, які вже померли.

Коментарі, що зараз публікуються у польському сегменті мережі Інтернеті стали більш складними, використовують посилання на псевдоаналітичні тексти і мають на меті переконати користувачів у правдивості слів тих, хто на боці Путіна.

Їхнє завдання — вбивати клин у польсько-українське порозуміння, наголошуючи на певних історичних проблемах — Волинській трагедії чи УПА. Безумовно, польською специфікою є проблематика Волинської трагедії, яку Польща та Україна повинні між собою з’ясувати. Але важливо, аби ця тема обговорювалася вільними поляками та вільними українцями без зайвої участі росіян.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Всі ці російські тролі - жалюгідні соромязливі хлопчаки з недільної церковної школи у порівнянні з нашими професійними брехунами і маніпуляторами із мінСтеця, а також проплаченими Порохом, Бенєю та іншими "пацріотами" інтернет-ресурсами (наприклад, Апостроф, українська правда, тощо)!! Навряд чи хто досяг таких вершин у промиванні мізківсвоїм громадянам, як саме наші, українські, типу "незалежні і об'єктивні" ЗМІ. Не знаю як в РФ, але у нас незалежні і правдиві телебачення і інтернет ресурси відсутні як явище, як клас.
Відповісти