Додати запис

Не освоювати бюджетні кошти - ЗЛОЧИН!!!

НЕ освоювати бюджетні кошти – ЗЛОЧИН!!!

Для пересічного волинянина розібратися і зрозуміти наскільки товстим є гаманець волинської громади, з яких джерел і як він наповнюється, а тим більше - як визначаються пріоритети та на витрачаються гроші є досить складно…

Написати цей блог мене спонукало бажання заповнити цей вакуум, а також донести волинянам у доступній формі інформацію щодо стану справ із використанням вже наявного фінансового ресурсу.

Поштовхом до цього стала моя присутність в ініційованих головою облдержадміністрації Володимиром Гунчиком «кущових нарадах» в розрізі виборчих округів народних депутатів , за участі голів районних рад та державних адміністрацій, міських, селищних і сільських голів. До участі в нарадах було запрошено також усіх депутатів обласної ради , чим я і скористався! Отож тепер вважаю за необхідне поділитися отриманою інформацією з волинянами, адже освоєння бюджетних коштів за окремими напрямками є незадовільним!

Отже, звідки громада Волині може отримати ресурс для фінансування інфраструктурних об’єктів (шкіл, садочків, лікарень, доріг і т.д.), а також фінансування інших заходів, які впливають на розвиток нашої області і покращення життя волинян?

Це кошти:
- місцевих громад (сільські і районні бюджети);
- обласного бюджету;
- державного бюджету.

На згадуваних нарадах йшлося про використання коштів обласного бюджету, які виділялися рішенням сесії Волинської обласної ради за запитами депутатів облради та державного бюджету.

З державного бюджету кошти в регіони спрямовуються з державного фонду регіонального розвитку (ДФРР), та у вигляді субвенції із держбюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток окремих територій (цей ресурс і така практика була впроваджена урядом Азарова і є по суті «спецфондом» для купівлі лояльних та тих що вагаються народних депутатів . Гроші цієї субвенції витрачаються депутатами на своїх округах на ті потреби, які вони вважають за необхідне профінансувати, від будівництва спортмайданчиків до очищення русел річок, часто навіть не враховуючи думки громади, що є по суті прямим підкупом потенційних виборців…!

А тепер перейду до конкретних цифр і фактів!

Отже , з обласного бюджету на соціально-економічний розвиток територій у 2016 році було виділено коштів на суму приблизно 90 млн.грн., а освоєно, тобто витрачено станом на 17.10.16 - УВАГА!!! – менше 30 млн. грн…..!!! Що ж є причиною тому, що волинська громада не змогла ці кошти використати на розвиток господарчого комплексу області та залучення інвестицій, покращення рівня життя населення , ремонту шкіл, дитсадків, електрифікацію нових житлових масивів, яких багато на Волині, ремонт доріг, чи спрямувати на інші життєво важливі речі? Так от, проаналізувавши ситуацію можна сміливо сказати, що причинами є відсутність системного підходу у роботі депутатського корпусу щодо розподілу наявного фінансового ресурсу, дуалізм влади і «перетягування канату» в одну чи в іншу сторону, а також некомпетентність і популізм окремих депутатів, ігнорування чинного законодавства та нормативних документів.

Дозволю собі нагадати усім, як розподілялися вільні кошти протягом цього бюджетного року: все відбувалося без широкої дискусії, як на бюджетній комісії (голосування «пакетами»), так і на сесіях обласної ради, без жодного обговорення і аналізу, розгляд питань щодо змін до бюджету здійснювався за одну хвилину !!! Як наслідок, кошти рішеннями обласної ради виділялись на об’єкти, по яких відсутня проектно - кошторисна документація, не забезпечено співфінансування із місцевих бюджетів, або об’єкти знаходяться у державній чи приватній власності і не можуть фінансуватись з місцевих бюджетів.

Більшість об’єктів не відповідає Стратегії розвитку області, затвердженої рішенням обласної ради та не враховує Перспективного плану створення об’єднаних територіальних громад. Ось і маємо приклади, коли будівництво школи в с.Оленине Каміньк-Каширського р-ну, дитячого садка в смт Торчин, добудову приміщення загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня с.Забороль Луцького району чи капітальний ремонт фасаду Ратнівської ЦРЛ навіть не розпочинались.

Не використано кошти і на придбання приміщення будівлі колишнього Будинку культури Цуманського ДОКу, яке знаходиться в приватній власності громадянина Дуба В.П. , реконструкцію вуличного освітлення в селах Запілля та Полапи Любомльського району, виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію будинку культури та нове будівництво літнього кінотеатру в селі Литовеж Іваничівського району та ряду інших об’єктів … Наявні також факти, коли рішенням сесії облради були виділені кошти на об’єкти в окремих сільських радах, ані керівник РДА, ані голова місцевої ради не знають про це ні слухом, ні духом, (без мене мене женили), а без них освоїти ресурс є досить складно…

Також непоодиноким явищем є відсутність у місцевих бюджетах співфінансування, що є прямою вимогою відповідного рішення обласної ради. Є також і ряд інших проблем, які не дозволяють якісно і ефективно використовувати вже виділені кошти… Бюджетний реглемент, який я пропонував на розгляд обласної ради, містить норми, які левову частину усіх цих проблемних питань вирішували б, але політична доцільність і небажання частини депутатського корпусу працювати за прозорими правилами взяла гору, от і маємо: кошти є, а використати їх ефективно не вміємо…

І ще по ходу виникає питання: в області уже декілька років проводиться конкурс місцевих ініціатив та реалізується проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», за якими громади готують проекти та змагаються в конкурентній боротьбі за право отримати бюджетні кошти на розвиток своїх громад. То навіщо собі морочити голову, якимись проектами, коли можна вибрати собі впливового «дядька – депутата», який в купі з такими ж колегами миттєво повирішує, в якому хуторі , якого електростовпа поставити, чи на яку дорогу до коханої куми асфальтову дорогу покласти?

Щодо використання коштів ДФРР, то тут стан справ набагато кращий і є всі шанси, що фінансовий ресурс, отриманий від державного бюджету буде освоєні у повному обсязі, адже на відміну від обласного бюджету ці кошти, при невикористанні, згідно законодавства повертаються назад у державну казну. Хочу відмітити те, що позитивний результат тут забезпечує професіоналізм та відповідальність працівників РДА і ОДА, які на відміну від депутатів не можуть собі дозволити популізму і помилок.

І джерело номер три – кошти субвенції державного бюджету на соціально-економічний розвиток окремих територій, які виділяються окремим народним депутатам на відповідні округи ( що повторюсь, на мою думку – це кошти схожі на хабар).

Тут теж досить цікава картина відбувається із визначеними приорітетами, що прямо пов’язані із ймовірністю освоєння. Так, яскравим прикладом є 19 округ, де депутат вирішив спрямувати частину цього фінансового ресурсу на облаштування спортивних майданчиків у населених пунктах свого округу, а це близько 6 млн.грн. і станом на 18.10.16 р. освоєно, тобто будується приблизно 10% таких майданчиків…, і якщо питання не зрушиться з місця, то кошти успішно повернуться до державної казни.., а причиною є пасивність у цьому питанні сільських голів, які не мають ентузіазму їх будувати, це я зрозумів на нараді, адже по цьому округу сільські голови у великій кількості були присутні і активно брали участь у обговоренні, і вони озвучують більш нагальні потреби на які потрібні кошти і саме тому, звучали пропозиції до них активно обговорювати зміну призначень із своїм народним депутатом. По інших окургах ситуація з освоєнням краща, адже там справді нардепами кошти спрямовувались на важливі для волинян проекти.

Підсумовую висновком: На жаль, багато хто у нас забув, що ми вже більш ніж чверть століття не живемо в СРСР!!! Це в тій країні за нас вирішували зверху куди витрачати кошти, це там Микита Хрущов віддавав вказівки де і коли сіяти кукурудзу.., це там ми думали, що державні кошти не наші, а якоїсь міфічної держави і ними мають розпоряджатись ті великі «державники», які сиділи у високих кабінетах!

Ми з Вами, колеги-депутати, держслужбовці – люди, які впливають на прийняття рішень, а також прості волиняни, які справно платять податки, живемо і будуємо нову, європейську державу – УКРАЇНУ, в якій гроші, не важливо з якого бюджету – це наші з Вами гроші, які ми вправі, скажу більше -зобов’язані вимагати витрачати на ті потреби, які волинська громада вважає найважливішими!!! І саме тому прошу людей, які впливають на прийняття бюджетних рішень бути відповідальними, чути думку громад і приймати конструктивні та продумані рішення,а небайдужих, свідомих волинян бути активними, бути обізнаними і вчитися контролювати розподіл та витрачання наших з вами коштів. Лише після того, як ми навчимося це робити, почнуться зміни у нашому спільному домі в нашій Україні!!!

Щиро Ваш,
Михайло Імберовський
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Як виписаний бюджет, хто готує його проект, наскільки проект відповідає фактичним проблемам, наскільки компетентними є чиновники-виконавці, які на Волині живуть завдяки Гунчику і наскільки не-тупими і не-продажними є депутати усіх рівнів - залежить "освоєння" бюджетних коштів. Освоювати - це навіть не привласнювати. А депутати та чиновники заточені на привласнення. Тому і не получається.
Відповісти
"Не освоювати бюджетні кошти - ЗЛОЧИН!!!" - а тримати при владі армію трутнів чиновників та обирати до рад тупих, хіба не злочин. Може б депутати з себе почали.
Відповісти