Додати запис

Освітянське ноу-хау у позашкільній освіті Луцька

На чергове засідання Виконавчого комітету міської ради виноситься проект рішення «Про введення штатних одиниць в штатний розпис комунального закладу «Будинок вчителя Луцької міської ради». Здавалося б стандартне питання для новоутвореного комунального закладу, діяльність якого повинні забезпечити наймані працівники. Та аналізуючи пропонований проект рішення та статут комунального закладу, випливає багато цікавих деталей.

1. Згідно п. 1.1. статуту 1.1. КЗ «Будинок вчителя Луцької міської ради» – позашкільний навчальний заклад, який знаходиться у комунальній власності територіальної громади міста Луцька.

Далі, п.1.4. - Будинок вчителя є центром виховної і культурно-освітньої роботи працівників освітньої галузі.

Отже, читаємо Закон «Про позашкільну освіту». Стаття 1 закону роз’яснює, що позашкільний навчальний заклад - складова системи позашкільної освіти, яка надає знання, формуючи вміння та навички за інтересами, забезпечує потреби особистості у творчій самореалізації та інтелектуальний, духовний і фізичний розвиток, підготовку до активної професійної та громадської діяльності, створює умови для соціального захисту та організації змістовного дозвілля відповідно до здібностей, обдарувань та стану здоров'я вихованців, учнів і слухачів.

Читаючи далі Закон, розуміємо, що працівники освітньої галузі не є ні вихованцями, ні учнями, ні слухачами, що в принципі є цілком логічним.
Додатково в ч.5 ст. 12 Закону зазначено, що перелік типів позашкільних навчальних закладів затверджується Кабінетом Міністрів України. І знову ж на підтвердження здогадок, у Постанові КМУ № 433 від 06.05.2001 «Про затвердження переліку типів позашкільних навчальних закладів і Положення про позашкільний навчальний заклад». Будинок вчителя не зазначається як позашкільний навчальний заклад.

Про дану невідповідність статуту КЗ із чинним законодавством депутатами «Народного контролю» було вказано начальнику управління освіти Гребенюку О.В., який обіцяв її усунути.

2. У проекті рішення начальник управління освіти Гребенюк О.В. посилається на рішення міської ради № 5/24 від 30.03.2016 «Про створення комунального закладу «Будинок вчителя Луцької міської ради» та затвердження його статуту». Та цікава деталь, на сайті міської ради такого рішення не має. Натомість під № 5/24 від 30.03.2016 міститься рішення «Про затвердження статуту комунального закладу «Будинок вчителя Луцької міської ради».



Найцікавіше, що ні в цьому рішенні, ні в якомусь іншому не йдеться про утворення комунального закладу. Виходить, що статут затвердили, а утворити забули. Чи дійсно так, чи це чергова «технічна помилка» працівників міської ради ще виясняємо. Проте наявна інформація дозволяє зробити припущення у неправомірності реєстрації комунального закладу та засумніватися у його діяльності.

3. Також варто зазначити, що даний проект рішення пропонувався до розгляду виконавчим комітетом на засіданні 19 жовтня. Проте це питання дивним чином тихо і майже безслідно зникло з сайту міської ради (маю на увазі розділ «Проекти рішень виконавчого комітету»), так і не потрапивши до порядку денного. Проте напередодні воно було надано для ознайомлення членам виконавчого комітету разом з іншими робочими матеріалами. Дозволю собі припустити, що це було зроблено цілком свідомо, для уникнення зайвої уваги до питання виділення додаткових бюджетних коштів на утримання штату комунального закладу із сумнівною діяльністю.


Нагадаю, що ще два тижні тому у депутатських комісіях активно обговорювалося питання про створення комунального закладу «Центр національно-патріотичного виховання дітей та молоді», що передбачено Програмою національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2015-2017 р.р. та кошти на який виділені у цьогорічному бюджеті.

І саме головою депутатської комісії міської ради з питань освіти наголошувалось на доцільності економії коштів та, в умовах постійного скорочення працівників виконавчих органів та комунальних установ міської ради, відсутності потреби «роздування штатів».

Така позиція активно підтримувалось начальником управління освіти. Повертаючись до ще давніших подій, а саме обговорення потреби та діяльності Будинку вчителя у депутатських комісіях у березні 2016 р., Гребенюком О.В. озвучувалася потреба у 2 штатних одиницях – директора та прибиральниці, – що, за його словами, мало бути достатньо для утримання приміщення. Та, як відомо, апетит приходить під час їжі.

На сьогодні пропонується ввести до штатного розпису 5,5 штатних одиниць, а саме - директор, керівник гуртка, керівник художній, практичний психолог, робітник з комплексного обслуговування й ремонту будівель, прибиральник службових приміщень. Потреба і мета у таких працівниках, згідно пояснювальної записки Гребенюка О.В., зумовлюється необхідністю організації праці творчих колективів працівників освіти та гурткової роботи. Висновок напрошується наступний і дуже сумний – для управління освіти важливіше забезпечити дозвілля та комфорт вчителів, ніж виховання підростаючого покоління.

Варто відмітити, що Гребенюк вловив модні політичні тренди останньої сесії міської ради і тепер в пояснювальній записці з’явилися вирази «гурток для дітей», «сім’ї учасників АТО», «співпраця з військоматами». У попередньому варіанті цього не було. Буду вважати це вдалим використанням актуальних тем з метою маніпулювання громадською думкою.



При розгляді цього питання хочеться бачити послідовність у словах і діях чиновників та депутатів щодо економного та розумного використання коштів місцевого бюджету. Раціональну пропозиції стосовно економії коштів також висловила директор департаменту бюджету та фінансів міської ради Єлова Л.А., погоджуючи даний проект рішення: «Для обслуговування будинку пропоную заключити договір з організацією, що надає відповідні послуги, що значно зменшить потребу в коштах».


Для вияснення ситуації, зазначеної у п.2 допису, подані відповідні запити. Проте залишаються інші питання. І поки на них не буде надано відповідей пропоную відкласти розгляд проекту рішення виконавчого комітету «Про введення штатних одиниць в штатний розпис комунального закладу «Будинок вчителя Луцької міської ради».

І взагалі, на мою думку, варто переглянути доцільність існування освітянського ноу-хау у позашкільній освіті Луцька.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Що хотіла сказати ця жінка? Текст важкий як чавун. Щось недописане, недодумане...
Відповісти