Додати запис

Якщо в квартирі зима: як домогтися перерахунку за опалення

В Україні знову холоди і проблема централізованого опалення стає все актуальнішою. Жителі часто скаржаться, що якість наданої дорогої послуги не відповідає нормам.

В разі надання неякісних послуг або не в повному обсязі теплогенеруюча компанія зобов'язана здійснити перерахунок їх вартості в сторону зменшення. При цьому тягар доведення зниження якості наданих послуг лягає на споживача - факт повинен бути зафіксований належним чином.

Так, компанії зобов'язуються забезпечувати протягом обумовленого в договорі часу безперервне постачання теплової енергії (за винятком нормативно встановлених перерв) і підтримувати відповідну температуру тепломережі. Температурний режим в приміщенні визначається не температурою радіаторів, а температурою в самому приміщенні, яка не повинна бути нижче 18 градусів (оптимальна температура - 22 градуси). Тому якщо у вас температура в квартирі нижче 18 градусів, потрібно звернутися в до Вашої компанії і викликати представника компанії для фіксації порушення та складання акту-претензії.

Представника генеруючих компаній можна викликати двома способами:

1) усно (по телефону);
2) письмово (зареєструвавши відповідну заяву в приймальні або відправивши відповідну заяву листом (найкраще з повідомленням про вручення за адресою, вказаною в договорі).

У заяві (повідомленні) потрібно вказати: ПІБ, адреса проживання / перебування споживача; найменування виду неякісної послуги.

Незалежно від форми заяви, компанія зобов'язана зареєструвати його в Журналі реєстрації заявок споживачів, повідомивши при цьому споживачеві вхідний номер заяви, П. І. Б. працівника, який зареєстрував (прийняв) його, і час реєстрації заяви.

Згадайте новина: Хто заплатить більше: як змінилася система нарахування субсидій Після того як заяву буде зареєстровано, представники повинні прийти для перевірки і фіксації факту неналежного надання або ненадання послуги і скласти акт-претензію. Перевірку температури в житлових приміщеннях комісія буде визначати спеціальним приладом - "термогігрометри" на внутрішній стіні, на відстані 1 м від зовнішньої і 1,5 м від статі.

При цьому варто відзначити, що температура за вікном не повинна перевищувати 5 ° С. Також не допускається проведення вимірювань при безхмарному небі в світлий час доби. Перед проведенням вимірів забороняється проводити додатковий обігрів приміщень.

На підставі перевірки представники складуть акт-претензію, в якому повинні бути вказані види, показники та терміни порушення, ПІБ представників компанії і їх посади. А також ставляться підписи сторін і дата складання акта-претензії.

У разі, якщо представник не з'явиться в строк для складання акта-претензії або відмовиться його підписувати, його можна оформити і самостійно. Для цього необхідні підписи як мінімум двох споживачів послуги - наприклад сусідів. Акт-претензія повинен бути складений в двох примірниках, один з яких залишається у вас.

Далі акт-претензія (екземпляр виконавця послуги) реєструється в Журналі реєстрації актів-претензій виконавця. Відповідно до закону він повинен бути розглянутий протягом трьох днів з дня реєстрації в журналі.

Через три дні компанія має або розпорядитися про перерахунок платежів або надати мотивовану відмову в перерахунку. При цьому, в разі, якщо після закінчення 3-х днів не буде дана відповідь на акт-претензію, то вважається, що генеруюча компанія визнало факти, викладені в акті-претензії, і відповідно зобов'язане зробити перерахунок. У разі якщо від неї прийде відмова в перерахунку, споживач має право зобов'язати компанію здійснити перерахунок в судовому порядку.

Якщо споживач все вірно зафіксує і виконає вищевикладені рекомендації - шанси зробити перерахунок і зменшення вартості послуг з опалення великі.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.