Додати запис

Чому Україні не потрібне цифрове радіо

Норвегія стала першою країною у світі, яка відмовилася від мовлення в FM-і. Натомість королівство вирішило масово переходити на цифрове радіо. Кажуть, норвежці не дуже в захваті – дві третини, за опитуваннями, невдоволені новаціями.

В Україні наразі немає чіткої позиції щодо переходу на "цифру". Державні органи, які нібито керують цим питанням, час від часу заявляють, що переходити з аналогового мовлення на цифрове – потрібно. Але жодних конкретних документів – немає. Менше місяця тому Нацрада з питань телебачення і радіомовлення все-таки вирішила "рекомендувати" впроваджувати цифрові технології.

Чому люди проти?


Коли радіо переходило із "брехунців" на FM, то багато хто теж був проти. Хоча переваги були очевидними. Тут важливий людський фактор – будь-які зміни порушують звичний комфорт.

Якби зараз у нас постало б таке ж питання, як у Норвегії, то українці просто б перестали слухати радіо. Цифрові приймачі – дорогі. А лише деякі FM-ні зможуть приймати сигнал цифрового радіо.

У чому переваги?

"Цифра" дає можливість мовити ще більшій кількості радіостанцій. Тобто якщо в Києві на кожному "міліметрі" FM-а – нова "хвиля", то цифрове радіо дає можливість використовувати одну частоту одразу декільком мовникам. Тобто еволюція така ж, як і після "брехунця" – слухач може обирати.

Цифрове радіо не "шипить", як інколи робить FM. А ще традиційний для нас приймач отримує сигнал тільки на певній території охоплення передавача – залежно від його потужності.

Плюс цифрове радіо на те й "цифрове", адже передбачає відповідні технології. Воно може передавати не тільки звук, а й мультимедійну інформацію. Текст, світлини, графіку. Частину цього уже перейняв FM – наприклад, коли замість частоти в автомобілі бачимо назву станції, номер рекламної служби, або ж назву пісні, що лунає. Що уже казати про інтернет-радіо – там ця інформація ще більш різноманітна.

Який шлях обрав український слухач?

Цифрове радіо – це світовий тренд. В Україні ж трохи інший сценарій розвитку радіо. Уже зараз впевнено можна сказати, що наш слухач оминає "цифру" і переходить в онлайн. Цьому сприяють і технічні можливості. Більшість території країни інтернетизована. Поступово оновлюється автопарк – передня панель нових машин за замовчуванням налаштована на онлайн.

Інтернет-радіостанції все активніше з’являються в Україні. Слухачі втомилися від традиційного радіо і, можна сказати, тікають онлайн у пошуках контенту, який не дратує.

Приємна тенденція – інтернет-радіостанції України орієнтуються на думаючу аудиторію, свідомих людей, слухачів, які хочуть розвиватися.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Приймаю на частоті 218,640 Мгц дев’ть польських (державних) програм з під Любліна (П’яски) на зовнішню антену. Рівень сигналу від 40 до 70% шкали, якість звуку - CD...До станції біля 100км...Після 2020 року, має бути покриття з ближньої станції, біля 40км, і прийом буде доступний на кімнатну штатну антену самого приймача...
Відповісти