Додати запис

Пам’ятник Бандері у Луцьку: на площі Героїв Майдану чи біля «Буратіно» і «Карабасу-Барабасу»

Останнім часом у Луцьку окремі псевдопатріотичні денаціоналізовані сили, ментально пов’язані з спадщиною колоніального минулого та Партії регіонів, знову виступають проти будівництва пам’ятника Герою України Степану Бандері.

Одним з так званих аргументів, які використовують політичні проекти на зразок УКРОПУ, «Народного контролю», «Самопомочі» разом з деякими самозваними активістами, є думка про те, що місце для пам’ятника обрано невдало. На їхнє переконання, невелике погруддя Степану Бандері можна хіба що поставити в сквері поруч з «Буратіно» та «Карабасом-Барабасом». На більше людина, яка віддала своє життя за Україну, не заслуговує.

Цікаво, що аналогічні думки ще у 2011 році висловлювали члени Партії регіонів у Луцьку, які навіть почали збір підписів проти будівництва монументу на площі, яка тепер носить звання Героїв Майдану. Сьогодні цю ідею Партії регіонів запозичили сучасні опоненти Бандери, які замість збору підписів збирають громадські слухання та пишуть свої петиції. У 2012 році ідею будівництва пам’ятника критикував член Партії регіонів, тодішній голова Волинської ОДА Борис Клімчук.

Він говорив, що місце та час обрані невдало. І так само, як сьогодні УКРОП, «Народний контроль», «Самопоміч» і окремі «мегаактивісти», обурювався тим, що Луцька міська рада виділяє кошти на спорудження пам’ятника.

У своїй затятій критиці будівництва пам’ятника на площі біля РАЦСу її автори свідомо замовчують елементарні речі, намагаючись пошити лучан у дурні. Вони так зациклилися на будівлі РАЦСу, як ніби РАЦС – це якийсь атомний реактор, біля якого не можна ставити пам’ятників. Або місце масового паломництва християн, буддистів, індуїстів, іудеїв чи мусульман.

Але чому ж ці космополітичні нащадки спадщини Партії регіонів забувають, що пам’ятник Степану Бандері стоятиме на площі Героїв Майдану? Хіба ця назва величної площі не найкраще підходить для того, щоб на ній стояв саме пам’ятник Провіднику ОУН, чиї ідеї незалежної величної України надихали в тому числі і Героїв Небесної Сотні? Крім того, встановлення пам’ятника також передбачає реконструкцію площі, яка набуде сучасного презентабельного вигляду. Але опоненти вшанування пам’яті Бандери у Луцьку абсолютно глухі до таких фактів.

З таким же успіхом голова фракції УКРОПу у Луцькій міськраді Ігор Поліщук, очільниця «Самопомочі» і секретар міськради Юлія Вусенко та лідер «Народного контролю» Павло Данильчук могли б протестувати проти будівництва пам’ятника Степану Бандері напроти торгового центру «Гостинець» чи біля магазину «Троянда». Або біля Луцького міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, який розташований у будівлі РАЦСу. Не варто також забувати, що більшість приміщень, які орендує управління юстиції для відділу реєстрації актів цивільного стану, сьогодні пустує.

Найбільше ж обурює те, що противники спорудження пам’ятника Степану Бандері на площі Героїв Майдану у Луцьку з якогось дива вважають себе знаними фахівцями у справі, де ж насправді має стояти монумент. Так, громаді міста намагаються нав’язати думку, що пам’ятник чомусь має стояти у невеличкому сквері, який перед цим ще й треба буде зрізати.

Та поруч з торгово-розважальним центром «Буратіно» і пивним клубом «Карабас-Барабас». Таке розташування пам’ятника лідеру національно-визвольної боротьби українців для луцьких буратін з УКРОПу, «Народного контролю», «Самопомочі» та інших буратін-любителів є цілком нормальним. Вони вважають, що саме так і має бути. Що місце Бандери не на площі, а в кращому випадку десь біля пивбару чи торгового центру. Тому-то й ставлять Бандеру на один рівень не з Героями Майдану, а з Буратіно, Карабасом-Барабасом чи корумпованими прокурорами. Хоча на публіці люблять вдавати з себе патріотів та експлуатувати національні ідеї.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 29
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Шановний пане Петро кінчайте займатись словоблутством і кричати про великий Ваш патріотизм При чому тут партія регіонів Візьміться за втілення в життя цієі ідеі і вирішить ііі А то протягом багатьох років шукаєте винних і хочете за рахунок бюджету вирішити питання і переконати всіх що Ваша думка єдино правильна Хватить говорити до роботи
Відповісти
До певної міри з вами можна погодитись. Але принагідно виникає запитання, - чому усі інші пам'ятники, які лишились і які знесено, встановлювались державним коштом, а для Бандери таке виключення? Адже Бандера спричинився до створення української держави, по своєму, але не менше, аніж Шевченко, Леся Українка, Грушвский? Законним чином для них знайшлись і достойні місця в Луцьку. Прихильник монумента Степанові Бандері не допрацьовують в одному - треба формувати громадську думку. Треба іти на телебачення, радіо, сайти, в управління освіти, управляння культури. Звичайно без Вітіва та Пирожика, а розумним, грамотним людям, які зуміють нормальною, сучасною мовою сказати те, що належить сказати. Вітів з Пирожиком нехай пройдуться по управлінням освіти і культури. Своє слово має сказати УПЦ-КП, греко-католики. Таким чином можна буде назавжди заткнути Поліщука, Данильчука, Вусенко та їм бідним подібним.
Відповісти
В Брище самий раз йому місце
Відповісти
Був би Дмитром, то принаймні промовчав, а що можна почути від Діми, московською - Дзіми
Відповісти
Що що він там спричинив ??? Десятки тисяч розстріляних євреїв, поляків, циганів, українців, росіян. Є чим гордитися.
Відповісти
Не блазнюй. З липня 1941 до майже кінця 1944 року Бандера був в'язнем німецького концтабору, не віриш - погугли. Кого він там розстрілював? Про його ув'язнення навіть російські націоналісти говорять, добре знають поляки, євреї. Не знають цигани і українці.
Відповісти
тільки в натуральну величину. Гігант!
Відповісти
Що ви там курите чи п"єте? Який Бандера? Ви в своєму глузді? Добре що не виділили кошти на цю ахінею. Хочете будувати - будуйте, але за власні кошти та в своєму дворі.
Відповісти

Аффтар - демагог і популіст. З "допомогою" таких псведопатріотов будь-яку ідею можна довести до абсурду.Ніхто не говорить щось проти Бандери.Но вже точно не він був натхненником людей на Майдані...
Відповісти
Пам'ятник Бандері в Луцьку? А нафіга він тут потрібен? Та ще й за кошти платників податків? Майдануті пацріоти нехай скидаються і ставлять пам'ятник своєму ідолу-виродку де завгодно, але тільки не в нашому чудовому Луцьку! А міська рада - молодці! Нема чого людські кошти розбазарювати на всяку фігню!
Відповісти
Судячи з такого наступу на автора статті стає зрозумілим - зграя відчула небезпеку своєму життю, значить пам'ятник і там де заплановано і саме Бандері буде.
Відповісти
час йде і нікому ваша бендера не потрібна!
Відповісти
Так сидів, і сидів по такій статті що якби в німецького командування не було на його більше планів, то би розстріляли не вагаючись. І ще в німецьких концлегерях люди через пів року помирали, а тут 3 роки відмотав і його випустили на волю щоб він очолив УПА і далі воював проти фашистської Німеччини. Дуже логічно.
Відповісти
Після німецького концтабору, а не конлагєря, концлагєрі були в СССР, Бандера в Україну жодного разу не приїздив. А на чолі УПА був Шухевич. 1944 року війна перейшла кордон СССР, а тому УПА всю свою енергію перерозподілила на совєтів, тобто на твоїх. У німців Бандера не мав статті, суду і вироку не було. А далі, Дзіма, ти співаєш як Сталін, - всі, кого німці лишили живими є зрадниками.
Відповісти
Почитай про умови утримання в тюрмі Целленбау, це за які такі заслуги перед німцями його туди помістили ? ще менi було би цікаво почути про легіон "Нахтігаль", де і ким сформований, які задачі перед ним ставились
Відповісти
Ти почав читати, не зупиняйся, за пару років станеш Дмитром
Відповісти
У січні 1936 році за організацію у 1934 р. вбивства міністра внутрішніх справ Польщі Б. Перацького суд у Варшаві засудив С. Бандеру до смертної кари, яку замінено на довічне ув'язнення. Окрім цього, у червні 1936 р. Бандеру повторно засуджено до довічного ув’язнення за організацію убивств у липні 1934р. директора Львівської академічної гімназії Івана Бабія і студента Якова Бачинського (які були українцями). Убили лише за те, що ОУН підозрювала їх у співпраці з поляками. І це далеко не повний перелік убивств, організованих Бандерою або здійснених за його участю. Таким чином, вже на початку та у середині 30-х років Бандера проявив себе як терорист, готовий знищити будь-кого, чиї політичні погляди не збігалися з його особистими, в тому числі лідерів відмінних від ОУН(б) українських націоналістичних течій. Звільнили Бандеру німці у 1939 р. після поразки Польщі на початку другої світової війни.
Вироки судів щодо Бандери про визнання його злочинцем та засудження до довічного ув’язнення і досі не скасовані.
У липні 1941 р., після невдалої спроби ОУН проголосити 30 червня 1941 р. в окупованому німцями Львові відновлення «незалежної України», Бандера арештований німцями та у січні 1942 р. потрапляє до «Целленбау» — відокремленого бараку в концтаборі «Заксенхаузен». Під час перебування у Заксенхаузені мав можливість отримувати передачі, вести листування, Бандеру відвідувала дружина, він не залучався ні до яких робіт (як інші прості в’язні концтабору), мав нормальне харчування. Це не як не збігається з умовами, в яких утримувались прості в’язні: постійний голод, проведення на в’язнях медичних експериментів, залучення до випробувань взуття на спеціальній трасі, що була побудована в таборі (голодні знесилені люди проходили по цьому «полігону» по 40 км. на день, іноді з додатковим вантажем на плечах), різноманітні важкі роботи, як наприклад видобування глини у спеціальному кар’єрі та інші «розваги». Загалом, до травня 1945 р. у «Заксенхаузені» було знищено близько 100 000 осіб різних національностей, в тому числі син Сталіна – Яків Джугашвілі та головний командант Армії Крайової - Стефан Ровецький (яких німці дійсно вважали ворогами), але не Бандера! Попри тривале утримання у Заксенхаузені, нацисти Бандеру не знищили, а лише вичікували, коли настане нагода використати його у своїх цілях.
Жодного разу за весь час перебування у Заксенхаузені Бандері не загрожувала страта, нацисти ставились до нього абсолютно лояльно, хоча і утримували під вартою.
25 вересня 1944 р. на нараді рейхсміністра східних окупованих територій Розенберга і начальника головного управління безпеки Рейху Е. Кальтенбрунера затверджено рішення про звільнення Бандери та його соратника Я.Стецька. 27 вересня 1944р. Бандеру звільняють і перевозять в околиці Берліну, де шеф головного бюро СС генерал Г. Бергер та низка інших високопосадовців рейху проводять з ним переговори про співпрацю проти СРСР. Згадаємо, на очах Бандери у Заксенхаузені були знищені десятки тисяч людей! І все одно, після всього побаченого, Бандера погодився на переговори з нацистами і щось виторговував! Домовленість між Бандерою і нацистами не відбулась лише тому, що німці не погодились визнати незалежність України та розмовляти з Бандерою, як з рівним партнером. Не зважаючи на це, що домовленості досягнуто не було, Бандеру не відправляють назад до табору, а залишають на свободі, розуміючи, що він негайно налагодить зв’язки з ОУН та УПА і підключиться до боротьби проти Червоної Армії, що було на користь нацистам.
На відміну від Бандери, зовсім інша доля чекала людей, які були справжніми в’язнями Заксенхаузену. Згідно наказу нацистів, 21 квітня 1945р. розпочався «марш смерті» в’язнів табору. Планувалось близько 30 тис. в’язнів колонами по 500 чоловік перекинути на берег Балтійського моря, завантажити на баржі і затопити у відкритому морі. Тих, хто відставав і був геть знесилений, розстрілювали прямо на марші. Лише в лісі у містечка Белов (земля Мекленбург) було розстріляно декілька сотень в’язнів. Задум фашистів завадили здійснити війська Червоної Армії, які звільнили колони в’язнів просто на марші у перших числах травня 1945р.

Відповісти
З якого джерела інформація. Це ж не Біблія, щоб всьому, що там написано треба вірити. Йдеться про висновки в цьому опусі. Але то добре що читаєш.
Відповісти
Діма красава, не слухай цих зомбарєй майданутих
Відповісти
Так, так Діма. Ми зомбаки. Ми майдануті. Ми прийдемо по тебе, зазомбуємо і відмайданемо. Насолоджуйся рештками свого незайманого життя, з порожнім черепом і стабільними емоціями. Знайди Макса, він останній на цій доісторичній планеті.
Відповісти
Коли б читав ти, то не був би такий дурний.
Відповісти
Це точно, Ідея, цей Діма, Макс, місцевий, лучанин, перехожий, волинянин нічого толкового в своєму житті не читали. Наповнились ще за совєтів пропагандою, як жаба мулом і досі цим живуть. Це життя в чорно-білому світі. Справа не в їхніх переконаннях, а в тому, що вони їх не розуміють. Ото і кидаються на слово Бандера, як бик на червоне. Доля убогих.
Відповісти
А яка то Ідея? Та, що Німфою колись допомогла Зевсу чи ідеологічна?
Відповісти
за життя корові хвоста не закрутив, а тільки місив лайно. Давайте 3,5 мільйона ще, бо мільйон вже просрали на 2 куба бетону
Відповісти
Дійсно, жахлива демагогія і така яскрава ілюстрація псевдопатріотизму. Авторе, Вашим словам думаючі люди просто не повірять
Відповісти
Одні дуже хочуть встановити пам'ятник Бандері, але нічого для цього не роблять, бо звикли думати, що це має замість них зробити хтось інший. Другі проти встановлення пам'ятника, бо так само мислять доісторичними категоріями, і це незалежно від віку і статі. Словом, і перші, і другі - люди з минулого. Але час зробить своє - пам'ятник буде. Знайдуться люди і зроблять те, що мало статись ще наприкінці 50-х минулого сторіччя.
Відповісти
Пане Петро, не плутайте патріотизм з ідіотизмом. Де ви були 20 років? Вашій партії далеко не 5 рочків і ви далеко не 1 рік кричите про цей пам'ятник. Замість крику візьміть і встановіть. Ви вже навіть були при владі...і далі просто кричали...Ганьба Вам шановний. Не потрібно з пам'ятника робити тему для популізму.
Відповісти
От спостергіаю я за Петром Герасименком і диву даюся, це ж хвора людина, в нього розлади з психікою, внутрішній дисонанс, легка форма шизофренії, а ще що більше непокоїть, що це нажаль у всьому політичному проекті під назвою "свобода". Мало того що їній лідер тягнибик обісрався на всю країну (вибачте за не зміг підібрати більш кращого вираження) так ще й ці памороки нічого не роблять а лише скандують свої гасла і кличуть Бандеру. Ідіоти....що тут скажеш, в країні біда і в соціальній сфері і в економічній і у військовій - а ці гасла кричать. Дурні - Степан Бандера навідміну від вас крім того що національно-патріотичні праці писав він ще й ділом працював, а не язиком ляпав.... Шкода
Відповісти
Загалом правильно. Чим менш або якщо "свобода" та щось подібне їй взагалі не втручатиметься в справу, то колись цей пам'ятник такі буде. Спочатку пам'ятник має прижитись в головах більшості людей, а потім матеріалізуватись у вигляді монумента, а не навпаки, як це робили комуністи. Тоді й не буде дурних дискусій, яким він має бути - монументом чи садовою скульптурою. Бо між автором статті та Данильчук і, здається його однопартійцем, Шелепом немає різниці.
Відповісти