Додати запис

Бізнес по-шацьки. ФОТОРЕПОРТАЖ

Шацькі озера щороку збирають сотні тисяч, а то й мільйони туристів із Західної України. Місцеві мешканці уже вивчили забаганки і смаки відпочиваючих та з кожним літом розширюють свій бізнес, адже цей сезон для них – найкращий для заробітку.



Коли в'їжджаєш у Шацьк, відразу в очі кидається величезна кількість кольорових оголошень типу "Здаю кімнати", «Є вільні місця», «Кімнати, душ, пейнтбол».




Розумієш, що люди навчилися робити бізнес на елементарному. І заробляють чимало!







Самі жителі зізнаються, що літній сезон для туристів – це відпочинок, а для них – робота.




Тепер детальніше про ціни на відпочинок.
Так, в середньому одна доба проживання коштує 50-60 грн за добу. Приміром, ось такий трейлер на чотирьох вартує 200 гривень за день. Така собі міні-квартирка.



Мешканці Шацька заробляють і на продуктах харчування власного виробництва. Розносять по пляжу домашню випічку, страви і тараньку. Наприклад, рибу продають від 50 копійок до 8 гривень, за копченого вугра хочуть 250-400 гривень. Пончики і пиріжки з різним начинням – по 5 гривень, так само вартують вафельні трубочки зі згущеним молоком. За порцію вареників просять 10-12 гривень. Здебільшого ходять по пляжу жінки, товар возять у пластикових контейнерах та ящиках на велосипеді, аби було легше пересуватися.




На пляжі бізнес теж процвітає. Водні атракціони заманюють любителів екстремального відпочинку. Коштує таке задоволення від 2 до 20-ти гривень.

Вилетіти катапультою у воду - 10 грн.



Покататися у надувному шарі - 5 хвилин 10 гривень.



Однак сервіс на Світязі далекий до європейського... На жаль.





Туристи щороку залишають тут мільйони гривень, а сервіс так і залишається на рівні провінційного села. Шкода, що шацький бізнес приносить лише вигоду окремим людям, а не району вцілому. Якби змінити підхід і ставлення влади до туристичного бізнесу, то Шацькі озера приваблювали ще більше туристів, і не лише українських.


Фото Володимира ХОМИЧА



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 22
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
гарні фото:)
Відповісти
цікаве 5 фото знизу. чолов"яга без голови і жінка, що літає :)
Відповісти
я і не помітила :)))))
Відповісти
Таня, ти, як завжди, молодець - красива, молода і руда. А ще на Поліссі пропонуються фірменні страви. Готуються оладки чи квасолевий суп (зупа), в клієнта запитують (про оладки): вам "попецкати"? Клієнт не знає, що це таке і погоджується. Породиста баба (два оберемки цицьок і шість оберемків дупи)піднімає спідницю і на найтовщій частині свого стегна "пецкає" оладку з ціллю придання їй певної форми. Таку ж операцію можна виконати на кухонній досці. А "попурхати" - це заправити часником зупу. Береться в рот з-4 зубки часнику, ретельно розжовується і "пирхається" в казан. Страва готова до вживання. Я не хочу викликати якусь огиду в відвідувачів сайту - це просто культура. Племена Нової Гвінеї, готуючи на багатті якусь національну страву, плюють в неї. Це теж елементи культури. Як кому смачно!
Відповісти
Дякую за комплімент. Мені аж цікаво, хто мій фанат :))

Про культуру Полісся - теж цікаво :)
Відповісти
На Поліссі є слово "зупа"? Здається, це галичанське слово...
Відповісти
До полішуків приходить елементарна цивілізація і вони не знають, що з нею робити. Думають, що якщо є на городі нужник з роєм мух і ліжко з соломяним матрацом, то вже можна зняти постоли, організовувати "зелений туризм" і лупити за це гроші. Не треба плутати експерименти з екскрементами.
Відповісти
згідна з висловлюваннями про неохайність пляжів, особливо в с. Світязь... років через 10, якщо місцева влада не зрозуміє, що найменший район зможе стати найбагатшим, маючи таку перлину, частина побережжя Світязя перетвориться в смітник... небагато побачиш там екологічно свідомих людей...ех...
Відповісти
Доброго дня. Відпишіть мені будь-ласка на електронку [email protected]
Відповісти
Ви кому це адресуєте? мені?
Відповісти
Пташнику. Якщо здається, то треба перехреститись. А на Волині суп в простонароді завжди називався зупою.
Відповісти
Ну, от я -- з самого, що не є, простонароду. І слово "зупа" вперше почув на львівщині. У нас кажуть просто -- суп. Принаймні в нашій частині області (Камінь, Ратно, Любешів, Вижва, т.д.). Не віриш приїдь сюди, в перше-ліпше село і попроси пригостити тебе "зупою".
А на рахунок "хрестіння" -- не будь надто розумним -- на дурака менш скидатимешся.
Відповісти
Була на Світязі цього року.Сервіс і спавді бажає бути кращим.Ну ще за ліжко можна заплатити 50-60 гривень і в придачу кухнеюі посудом покористуватися.А от щодо цін то вибачайте.Пляшка пива 10 гривень це вже закруто, тим більше знаю що закупівельна ціна не більше 3-4 гривень+ доставка безкоштовна.Ціна пончика на олії 10 разового використання - 5 гривень! ПРи тому що кілограм муки 3 гривні.Уявляєте скільки з того кіло пончиків буде? Боронь Боже таке їсти якщо не хочете зіпсувати собі шлунок.Помідори по 12 гривень(тоді як я була), у Луцьку були по 6 гривень.Нічогенька різниця.Кілограм вугря - 450 гривень. Чоловік з платної рибалки в50 гривень привозить по декілька штук. Але видно що світязькі вугрі якоїсь іншої породи, тому такі дорогущі. На пляжах жодного туалету, ну хоча б подобія туалету, не кажу про якийсь цивілізований, нехай навіть платний аби чистий.Зрозуміло що всі відпочиваючі ходять прямо в озеро по маленькому, а дехто умудряється ще й по великому. Це жахливо!!!!!!!І найголовніше - по пляжу під палючим сонцем з величезними засмальцьованими торбами і немитими ногами одна за одною шастають сільські замучені жіночки з пончиками.Глянеш на них аж шкода робиться, але то тільки зовнішній вигляд такий.Випало жити в такої тітоньки, яка щодня на заробітках на пляжах. Так от у неї триповерова доміна з евроремонтами, двір бруківочкою вистелений, ну і все решту як з казки.Поруч купа будиночків для відпочиваючих. За сутки тьотя заробляє від 600 до 1500 гривень на таких як я.Можна жити і не ходити на роботу за пітори тисячі в місяць, бо вистачить і на себе і на дітей.Так що повністю підтримую Таню, що гроші шалені деруть а сервісу нікакого.Полішуцька натура незмінна - вілла в три повехи але ноги немиті.
Відповісти
кожен заробляє як може :)
мені дивна позиція місцевої влади. Вони ж на цьому живуть, але нічого не будують для туристів...
Відповісти
В цього Володимира Хомича такі гарні фото :)
Відповісти
і не кажи :))))
Відповісти
Кулінару волинський, Волинь - це Волинь, а Полісся - це Полісся. Зупа в галицьких селах Волинської області, а на Поліссі суп, а тому й рецепти трохи інші, дурнику.
Відповісти
Свідомому. З енциклопедії. Волинське Полісся.
Ця природна область знаходиться між річками Західний Буг на заході та Случ на сході. До складу Волинського Полісся входить БІЛЬША частина Волинської та північно-західна частина Рівненської області. Це для "свідомих" невігласів, які плутають зупу з залупою (простонародна назва чоловічого пеніса). Образа співрозмовника - єдина зброя в їхніх руках.
Відповісти
Однак на Волині є забужани, які не проживають компактно, здається, та говорять саме "зупа". Про галицькі села Волині, справді, не чула.
Відповісти
"ось такий трейлер на чотирьох вартує 200 гривень за день."
Пхе, дочка зараз відпочиває в Счастлівцево (Азовське море), так там за 200 гривень на добу вони винайняли кімнату з телевізором, душем, туалетом, холодильником,кондиціонером. Є тераса, Wi-Fi, обіди на замовлення. Пляж недалеко.
Відповісти
Нінулі. Забужани - це особлива порода українців і їх гібрид виводиться надто просто: якщо в пральну машину кинути три забужани і на великих обертах крутити щонайменше 40 хвилин, то в результаті виходить один забужан і дві хворі на сказ собаки.
Відповісти
ПОпит породжує пропозицію. ПРи усій "поганості" і дорожнечі Шацького відпочинку тим не менше тут кожного року відпочивають тисячі людей. Проблема цивілізованості/нецивілізованості відпочинку полягає не в тім, на скільки комфортні умови надано, а в тім на скільки МИ уміємо ЦИВІЛІЗОВАНО відпочивати. Адже усі ті пляшки, які зображені на останньому фото явно ж не місцеві селяни випили... Поки усе зводиться лише до того, що ми порошинку в чужому оці бачимо. Шкода, що поки ми уміємо лише скидати вину та ображати одне одного. Пані Маруся, чи маєте Ви уявлення взагалі про те, хто такі забужани? І чому стільки ненависті до цих нещасних людей?
Відповісти