Додати запис

«…Наполеон вступает в Москву...»

А ви читаєте класику? Рекомендую. Можна не лише краще пізнати історію. А й зрозуміти, що «нема нічого нового під сонцем».

І далека, спалена Кутузовим Москва так схожа на один з сучасних обласних центрів України…

Ви тільки вчитайтеся!...


"...Наполеон вступает в Москву после блестящей победы de la Moskowa; сомнения в победе не может быть, так как поле сражения остается за французами. Русские отступают и отдают столицу.

Москва, наполненная провиантом, оружием, снарядами и несметными богатствами, — в руках Наполеона. Русское войско, вдвое слабейшее французского, в продолжение месяца не делает ни одной попытки нападения.

Положение Наполеона самое блестящее.

Для того, чтобы двойными силами навалиться на остатки русской армии и истребить ее,

для того, чтобы выговорить выгодный мир или, в случае отказа, сделать угрожающее движение на Петербург,

для того, чтобы даже, в случае неудачи, вернуться в Смоленск или в Вильну, или остаться в Москве, —

для того, одним словом, чтобы удержать то блестящее положение, в котором находилось в то время французское войско, казалось бы, не нужно особенной гениальности.

Для этого нужно было сделать самое простое и легкое:

не допустить войска до грабежа…"

(из романа Л. Н. Толстого "Война и мир". Том четвертый. Часть вторая)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
сподіваюсь відступати буде так само як наполеон
Відповісти
Окрім "Війни і миру" є більш досконалі дослідження з приводу цієї кампанії Наполеона. В них, навіть радянські, історики говорять про те, що Наполеон посунув з Москви, бо бідолага не зрозумів азійської душі російського імператора. Подумав, якщо цар не визнав поразку письмово, але промовчав, то відповідно європейської правової традиції - за умовчанням - є переможеним і не являтиме ніякої йому загрози. А знав би Наполеон російські особливості, то дочекався б весни, прогулявся до Петербургу і замурував би самодержця у Петропавлівській фортеці. Або в якості сувеніру, привіз би до Парижу.
Відповісти
Як на мене, то історична паралель надто вже притягнута за вуха. Одна справа кланово-олігархічна система влади з її примітивно-містечковими проявами в провінції і зовсім інша - мілітарне захоплення столиці держави, яка знаходиться за тисячі км від метрополії, плюс практично зруйновані тили, відсутність хоча б будь-якої бази тощо. Так само можна порівняти член з пулємьотом.
Відповісти
Я люблю наполеон
Відповісти
Я теж люблю наполеон і його однофамільця Наполеона, бо зневажаю московську і гидую від Москви
Відповісти
Що ви всі курите разом з паном Пащенком?
Відповісти
Ми навіть не починали. Ми читаємо не тільки російські, а і розумні книжки та глузуємо з приводу застряглих в головах людей російських дурниць з приводу її історії. Історія Росії - це історія великої каналізації, яка весь час рухається і нестерпно смердить.
Відповісти