Додати запис

Обережно! Говорить Юля

Натрапила на повідомлення про підготовку до референдуму мораторію на продаж сільськогосподарської землі. Акцію розпочала «Батьківщина», фактично Юлія Тимошенко.

Юлія Володимирівна наполягає на подовженні мораторію. Спочатку я вирішила, що це якийсь жарт до першого квітня, така собі загальноукраїнська гуморина, а ні – сталось це напередодні Пасхи, у Чистий Четвер, правда 13-го числа.

Мабуть під впливом цього числа «Батьківщина» заявила про себе наступним – «Україна має майже 42 млн. га. землі, це 72% української території. Ми живемо на золоті! Саме тому наша мета – збільшити кількість фермерських господарств в 36,2 рази, щоб дійти до середньоєвропейського показника»

Спочатку ці речення викликають почуття ранкової бадьорості, бо якому українцю не приємно в чергове почути про наші багаті землі та про те, що ми, маючи 60% громадян, які живуть за межею бідності, все ж таки «живемо на золоті». Але згадавши, що на «золоті» ми живемо не одне сторіччя і особливо останні двадцять шість років, і при цьому чомусь лишаємось найбіднішими в Європі, а селяни мусять їздити на заробітки, починаєш замислюватись над сказаним біло-червоними. Потім згадується вислів одного кіногероя з фільму «Пропала грамота» – «дід твій був брехуном, батько твій брехав, але так, як ти брешеш, ніхто не зможе». 42 млн. га – це майже правда, якщо не згадувати, скільки «га» щороку іде під смітники та хатинки крутеликів.

«72% української території» – то від якогось дивного підрахунку, бо погано віриться, що решта 28% складають міста, усі інші поселення, дороги, річки, інші водойми, гори, болота, військові полігони, аеродроми, ліси, кар’єри, території під териконами і, вище згадані, смітники та хатинки. Але так сказала Юлія Володимирівна. А сказала так, бо скористалась звичайним прийомом фокусника або кишенькового злодія – відволікти увагу чимось, здивувати, щоб потайки зробити своє.

В даному випадку відволікають площами «золота», після чого слухач, глядач втрачає пильність, і коли йому несподівано щось виставляють, він свято вірить в правдивість виставленого. Цього разу Юлія Володимирівна виставила ідею неприпустимості продави і купувати землю, бо… заборона на продаж дозволить «збільшити кількість фермерських господарств в 36,2 рази,...щоб дійти до середньоєвропейського показника».

Отакої. Відомий ілюзіоніст Девід Коперфілд на таке явно не здатний, а Юлія Володимирівна запросто. Вона майстер показників, бо за ними, будь що можна приховати.

Я та мої однодумці завжди вважали, що розвиток середнього і малого бізнесу в селі потрібен для подолання сільського безробіття, для створення альтернативи олігархам, для створення середнього класу – основи демократії і державності, що має Європа.

Хто старший і пам'ятає Нікіту Хрущова, той згадає його заклик – «наздогнати і перегнати Америку». Тобто стати цивілізованою країною в умовах нецивілізованого державного устрою і політичного ладу, тобто за умов комунізму.

Фокусник Нікіта вмів брехати. Але Юлія явно обігнала Хрущова, бо те, що вона пропонує, мовою Нікіти можна передати так – «наздогнати і перегнати Америку, щоб вона прийняла комунізм». Бо, скажіть люди добрі, як можна розвивати фермерське господарство, яке тримається виключно на засадах товарного виробництва, тобто не натурального, в умовах заборони на продаж землі???

З цього приводу хочеться запитати – Юля! Ти шо??? А як конкуренція? А як перемога найрозумніших і найпрацьовитіших над ледарями і тупими? Де знайти стимули вкладати кошти в сучасні технології? Як залучати інвестиції? І маса інших запитань.

Європа, США йдуть по переду всіх тому, що їхнє С/Г розвивається виключно на засадах товарного виробництва та економічної конкуренції, що ніяк не може бути без права власності на землю. І ще, Юля!!! здається кандидат економічних наук, скажіть собі, своїм однодумцям і людям, – якою була б орендна плата за пай, якби вона визначалась ринковою вартістю землі, а не місцевими с/г олігархами, тобто нео-поміщиками? За ці гроші сотні тисяч колишніх колгоспників жили б дуже і дуже непогано. У всьому світі ціни на землю тільки збільшуються і ніколи не коливаються. Земля є найнадійнішою нерухомістю. Чого, скажіть, всі хабарники (чиновники, судді, прокурори) свої прибутки в землю вкладають. То тільки Чаус в слоіках тримав.

Брехня закінчується тоді, коли їй перестають вірити, тому вершиною цинізму є брехати колгоспникам – людям з далекого минулого, брехати нинішнім фермерам, які вийшли з колгоспу, ось тільки колгосп з їх голів ще не вийшов.

Люди! не вірте Тимошенко! Бо вона турбується не про Україну, не про селян. А про встановлення абсолютної монополі агрохолдингів. Це гірше за колгоспи. Це поміщицтво, латифундизм. Це шлях в нікуди.

Вероніка Романович.
Голова асоціації фермерів та приватних землевласників Камінь-Каширського району.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 41
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
розясніть пануньці, що власність на землю і ефективність користування нею - не тотожні речі! Хай гляне на інші держави.
Відповісти
Земля має бути товаром. Нардепи мають бути доторканими. Юля має досидіти.
Відповісти
Якщо земля стане товаром - єдине, що ще де-юре не продане в Україні, то дуже активна пісатєльніца Вероніка Романович точно буде ходити в порваних або чоловікових трусах.
Відповісти
продажа землі поставить хрест на Україні та незахищених громадянах.
в селян голодних і бідних за безцін викуплять земля якраз великі агрохолдінги, бо в них бабло є, а у фермера - немає.
і тоді настане каюк всім фермерам.
тому, шановна дописувачка, варто подумати про наслідки, а не про особистості політиків.
Відповісти
Хто ви такі, не буду казати. Ну, тіпа, від Юлі. Але. Але є юля, а є Закони економіки. Є аферистка, а є життя. Завдяки юлям нині тисячі колишніх колгоспників не мають сертифікату власності на "пай", не мають договору оренди з поміщиком, отримають від паю натурою. І як правильно написав референдум - Юля має досидіти. Можу додати - разом з Капліним, Ляшком і всією комсомольською наволоччю
Відповісти
Не дарма кажуть, що розум має межі, а дурість є безмежною. Коли земля визнається товаром, то виробляється кадастр на земельну ділянку для визначення її товарної вартості. Кадастр враховує не лише межі ділянки, а і якість землі, родючість. Від цього залежить її стартова ціна. За нормальної ціни немає сенсу її продавати, бо можна добре заробляти на оренді, тобто жити з ренти. За безцінь таку землю не купиш, бо вона вже має початкову фіксовану ціну. За короткий час, може навіть на місяць фіксована ціна приростає ринковою. І так щороку. Головне вчасно врегулювати кадастрову документацію і заборонити здавати землю в оренду та продавати без документів кадастрової оцінки.
Відповісти
Земля в Україні вже давно є товаром. Тільки товаром на чорному ринку. Землю за копійки скуповують кому не ліньки. Існує багато схем, як землю купити і як продати. У декого землю "купили" навіть без відома власника. А прикривають цю глобальну аферу Тимошенко, Тягнибок, Ляшко, Каплін.
Відповісти
Ляшко пов'язаний з "Континіумом". Неподалік можна зустріти Тимошенко. Континіум заробляє на експлуатації селян, задарма використовує оренду землі. Для них зняття заборони на продаж та купівлю землі означатиме серйозні фінансові втрати. Ось і взялись ці політики пізньої доби "захищати" українську землю від українців. Читай - http://www.pravda.com.ua/cdn/graphics/2017/04/groshi_radykalnoi_partii/
Відповісти
який кадастр? яка родючисть? яка вартість і хто встановить? в забули де живете?
яку треба буде родючисть і ціну - таку за хабарі і напишуть, бо на хабарі ловлять, але в тюрьму не сажають.
і виходячи з декларацій чиновників - їм постійно фортить - то квартиру за 50% ринкової вартості купити, то машину за 25% а ви тут локшину про кадастри і родючості вішаєте.
Відповісти
Начальник управління патрульної поліції Луцька Олександр Вовченко влітку минулого року купив 12 соток у селі Боратин під Луцьком за 9 тисяч гривень.

12 соток ЗА 9000 ГРИВЕНЬ!!! в БОРАТИНІ!! КАРЛ..в БОРАТИНІ!!!

які тут закони економіки діють? якої економіки?
а тепер уявіть, як то буде при знятті мораторію?
мені пофіг юля-шмуля і всі інші, тут начальник поліції прийшов і за 300 євро купив те, за що люди платять по 12000. поясніть спеціалісти по кадастрах - там пустеля може не родюча, в боратині, якраз на тих 12 сотках?
і хочете переконати що буде по іншому?! не буде, лише в людей позабирає землю вся ця чиновницька шайка.
Відповісти
Зенику, марксу. Теж читав про економічні закони. Зрозумів не так, як ви обидва. Є юридичні закони. Їх пишуть і приймають люди. Є об'єктивні закони. Закони природи, фізики і економіки теж, їх людина повинна або виконувати, або не порушувати. Людина не владна над об'єктивними законами. Якщо цього не відбуваються, то потерпають не закони, а людина. Такий експеримент провели комуністи. Об'єктивні закони перемогли. Тимошенко з Тягнибоком вирішили повторити експеримент комуністів. Страждатимуть українські селяни. Вже потерпають. Втратить вся Україна. Цих "лідерів" вже варто підвести під декомунізацію
Відповісти
що небудь написав. закони були, є і будуть, але в нас їх трактують так, як треба олігархам, а не народу. тому хабарники на мільони на волі, а крадій мішка цукру на зоні.
так і з землею. нема різниці скільки коштувати буде - в селян грошей купити її все одно немає, тому і скуплять олігархи. то без всяких законів очевидно.
Відповісти
То у вас шановний грошей немає. На селі завжди були люди вправні, а тому заможні. 5-8% Це природна норма. А решта йшла в наймити. То ось ініціатива Тимошенко якраз і перекриває можливість куркулям, в доброму сенсі слова, заробляти і годувати країну, натомість відкриває дорогу особам, наближеним до політичного криміналітету. До якого вона має певне відношення.
Відповісти
та не треба ляля! ви в селі давно були? то поїдьте.
півсела на заробітках, а пенсіонери ледь господарство тягнуть.
знайшли мільйонерів!!
Відповісти
Не варто продовжувати - ви електорат Юлі або Тягнибока. Таких як ви в Україні не бракує. Я знаю, що робиться в селі. Знаю чому. Знаю що буде в разі перемоги популістів. Я представляю тих, хто має гроші, але позбавлений можливості вкладати їх в сільгоспвиробництво, завдяки вам, які забезпечують життя олігархам.
Відповісти
в житті не голосував не за юлю, не за тягнибока і жодної симпатії до них не маю.
а ви, очевидно, електорат ахметова чи коломойського та подібної банди, вам земля потрібна щоб панами стати.
хто зараз заважає паї в оренду здавати? ніхто, здають або обробляють самі.
продаж - це на руку тільки великим агрохолдінгам.
у вашому популізмі жодних аргументів на користь, ви починаєте про юлю вішати і т.д.
а по справі нуль.
Відповісти
З перевірених джерел встановлено, що кампанію з приводу продовження мораторію на купівлю та продаж землі сільгосп-призначення організували і фінансують агрохолдінги. Активно працює Континіум. Останній має тісні зв'язки з Ляшком, є його спонсором. Головна мета кампанії - унеможливити встановлення ринкової вартості землі, що забезпечує можливість фактично безкоштовно орендувати земельні паї, а також мораторій зупиняє оцінку землі, визначення родючості, що дає можливість землю на поліссі і в чорноземних районах оцінювати однаково, як на поліссі.
Відповісти
Нормативна грошова оцінка земельних ділянок - технічна документація із землеустрою, яка є складовою частиною державного земельного кадастру. Вона проводиться на землях усіх категорій та форм власності. Нормативна грошова оцінка здійснюється за рішенням органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, чи на підставі договору.
Нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться юридичними особами, які отримали ліцензії на проведення робіт із землеустрою.
За результатами їх проведення складається технічна документація, яка затверджується відповідною сільською, селищною, міською радою щодо земельних ділянок населених пунктів, та районною радою - щодо земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів.
Закон визначає систематичність проведення нормативної грошової оцінки земель: нормативна грошова оцінка земельних ділянок відбувається не рідше як один раз на 5-7 років стосовно земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів незалежно від їх призначення, та тих, що знаходяться за межами населених пунктів земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Щодо земельних ділянок несільськогосподарського призначення, розташованих за межами населених пунктів, нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться не рідше ніж один раз на 7-10 років.
Для отримання інформації про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки замовник звертається до районного органу з питань земельних ресурсів та отримує таку інформацію у формі витягу про нормативну грошову оцінку земельної ділянки.

Пай без оцінки оформити не можливо, тому все давно працює, що ви брехню розводите?
Відповісти
Ви такий наївний. Ви таке читаєте, але ви таке не аналізуєте. Бо! Закон є! Так! Але немає економічних умов для його виконання. Тобто? Права повноцінної власності на землю, шановний ви наш юліанаць. Бо! є право, а є або немає умов його реалізації, шановний ви наш дягнибоківець. УРСР була, де-юре, суверенною державою, а де-факто, - нічим. Але спеціально для вас: ідея борщу і реальний борщ, який можна приготувати з реальних компонетів... Різницю відчуваєте?
Відповісти
ви крім борщу, якись аргументи по суті справи навести можете?
вас послухати - то закону немає, то в оренду здати не можливо, то оцінити нікому і т.д., а по факту все є, документи на землю оформлюють, кадастер ведеться, оцінка робиться - а ви про якийсь борщ дурню несете...
якщо продаж дозволити - то і продаватись почне, то ж логічно, а купити зможе той, в кого Є ГРОШІ! це теж логічно. в селян таких грошей, щоб гектарами землю купити не має, це факт, тому і викуплять ті землі ті, хто бабло має, а бало в нас, як показує життя, мають хабарники і злочинці.
їжте борщ.
Відповісти
Вибачте шановний. Я явно переоцінив ваші можливості сприймати не розжовану для піплів інформацію. Вибачте. Ви теж маєте право на життя.
Відповісти
Вероніка, ти кредит за Паджеро повернула??
Відповісти
Цікаво було б дізнатися, де і як господарює шановні пані Вероніка, що зробила для того, щоб бабця Ганя чи дід Іван отримали реальну ціну за свій пай, щоб їм не тицьнули пару гривень за гектари й не обібрали так, як всіх українців, коли провели так звану ваучерну приватизацію. В результаті -хто став власником заводів, підприємств, пароходів? Прості робочі? Ні, теперішні олігархи, власники шоколадних фабрик, моноплісти газових та електричних мереж. Вони тепер диктують умови усім українцям, піднімають ціни і душать тарифами. А чи не станеться так і з продуктами харчування, якщо землю загребуть в одні руки латифундисти-олігархи, які тримають під подушками мільйони гривень та доларів? Скільки тоді коштуватиме хліб, якщо буде так, як у відомій п'єсі: "Їдеш день - чия земля? Калитчина. Їдеш другий день - чия земля? Калитчина. Їдеш третій день - чия земля? Калитчина...
Відповісти
Романович полюбляє вигулювати собачку на Київському Майдані. А чи знає, що родючі ґрунти в Конго були скуплені китайцями, які весь урожай стали вивозити. В результаті цього, в Конго почався голод і люди були змушені жити за рахунок гуманітарної допомоги. У світі голодує 1 мільярд людей. Це як 22 України разом. Вартість продуктів щомісяця зростає на 3%, за рік – на 36%. Через це українська рілля входить до десятки найпривабливіших на планеті. XXI століття – це війна за воду і землю. А Україна – це ласий шмат для мільярдерів.
Відповісти
і цікавому. Логіка ваша "залізна". То може проведемо націоналізацію усіх приватизованих підприємств, усіх земельних ділянок під хатками крутеликів, до яких належать вже й зі "свободи" і з "батьківщини". Негайно, щоб не було як в Конго. Чого це в Конго полізли? Ви краще подивіться на Литву, Латвію і Естонію. Там все приватизовано і земля теж, і теж є товаром. І чогось рівень життя в цих країнах щороку зростає. Зростає, бо там немає популістів типу Тягнибока, Тимошенко, Ляшка. Вони там під лавкою живуть, а не підмахують Путліну
Відповісти
Хто така Тимошенко? Особа, яка в дитинстві не доїдала, а тепер не може наїстись. Хто такий Ляшко? Продукт інтернатного виховання для безбатченків, який тільки і думає як напхатись. Хто такий Тягнибок? Напів лікар, нппів юрист, напів інтелегент, залучений до співпраці з КГБ, як нащадок українського політичного діяча. Нині всі політичні аутсайдери, які готові на все, аби їх помітили. Їм та земля, як і цивілізована Україна потрібна, як сліпому телевізор.
Відповісти
Результати "рішучих" реформ української влади: країна за два роки піднялася з сьомого на перше місце в рейтингу корупції.
Корупція широко розповсюджена в бізнес-середовищі їхньої країни, свідчать дані міжнародного дослідження Ernst & Young, присвяченого ризикам шахрайства в Європі, на Близькому Сході, в Індії та Африці.
Більше читайте тут: http://dt.ua/UKRAINE/ukrayina-pidnyalasya-na-pereshe-misce-v-reytingu-korupciyi-e-y-239238_.html
Відповісти
Ваш допис нагадує анекдот про "мудрих"я, які по нижню губу сидять в лайні. Коли один з них запропонував знайти спосіб вибратись з лайна, то "наймудріші" засичали, мовляв - "не жени хвилю". Допис Романович не для вас "мудрійші", чи без "р". А для тих, хто не хоче сидіти в лайні, але вагається - виходити чи не виходити, бо надто вже "авторитетні" наполягають на тому, щоб залишитись, якщо не в колгоспі, то принаймні з януковичем.
Відповісти
Продаж землі - це ярмо народу. Багаті скуплять землі, бідні стануть кріпаками, коли своєї землі не має і купити не зможе, тому вихід один - до олігарха в наймити.
І політика тут ні до чого, економіка очевидна, що тему продажу форсують олігархи, щоб поки народ бідний за безцінь все скупити.
Відповісти
Земля є символом родючості, а тому, на відміну від "батьківського" болота, дурниць не виголошує.
Відповісти
Коли до вас щось виголошує земля, варто починати дбати про своє психічне здоров'я та звертатись до профільних спеціалістів.
І не затягуйте, бо скоро почнуть говорити дерева та приходити білочки.
Відповісти
В старих книжках пишуть, що найбільшим гріхом є гординя, або зухвалість, або невігластво. Земля, дерева можуть і звертаються до людей. І про це теж давно написано. Але мало хто чує ці голоси, бо живуть шлунком і завченими відповідями на всі запитання - догмами. Однією з таких догм є твердження, що товар - це погано, але залюбки купують все, навіть прихильність людей, якщо мають гроші. Тимошенко і її брати по розуму мали б ходити голими і жити в умовах не-сплюндрованої людьми природі. Але подібно комуністам, проповідникам людської рівності та шкідливості приватної власності ні в чому собі "коханим" не відмовляють.
Відповісти
Не треба нам голої Тимошенко. Бо чого доброго побачимо, що не така вже вона фігурна, а є продовженням коси на потилиці. І на Ляшка якось лячно глянути. А Тягнибок, чого доброго, з одних тризубів складається
Відповісти
В старих книжках пишуть, що простий люд ніколи землі своєї не мав, тому і жив у злиднях, бо кріпаками були, а ви прикриваючись казками і філософією, намагаєтесь переконати, що продавши землю селянин розбагатіє. Звісно, на початку, а потім в кабалу до пана, що землю ту купив.
Народ навмисно душать, щоб бідними були, тоді і за копійки продадуть землю.
І ні до чого тут тімошенко, тягнибок чи ляшко, не треба крутити політику в економіці та підміняти догмами здоровий глузд.
В них грошей мільойни, вони собі зелі купити зможуть, а дід в селі - ні, так і дітям ніц не лише, ні онукам.
Відповісти
Важко сперечатись з комуністом за способом мислення та голодранцем за способом життя. Особливо з тими, хто окрім радянських підручників з історії СССР нічого не читали. До приходу в Україну більшовиків в 1920 році країна відризнялась від Великоросії заможністю села завдяки економічної переваги селянських господарств над господарствами поміщиків, а не завдяки українськім чорноземам. В Росії навпаки - поміщик до 1917 року тримав селянина в злиднях. Саме українські селяни до 1930 року були головною антирадянською рушійною силою, бо боролись за право на свою землю. Потім прийшли колгоспи, які породили людей з мізками Тимошенко, Ляшка, Тягнибока.
Відповісти
Важко сперечатись з псевдоісториками, які інших людей, крім комуністів, тігнибока, тимошенко і ляшка в своєму житті, очевидно, не зустрічали.

Тому вартл вам зробити екскурс в історію:

ПОМІЩИКИ – землевласники, які склали панівну сусп. верству в 15 – на поч. 20 ст. в Рос. д-ві, у т. ч. і в Україні. Назва "поміщик" походить від найменування феод. землеволодіння в Росії кінця 15 – поч. 18 ст. – "помістя", яке надавалось верховною владою за службу. На поч. 18 ст. при рос. цареві Петрі I (1714) завершилося злиття помісного і вотчинного (див. Вотчина) землеволодіння в єдиний вид власності дворянства (маєток). Усіх феод. землевласників почали називати "поміщиками", що було рівнозначно поняттю "дворяни". Під час ліквідації Гетьманщини та поділів Речі Посполитої назва "поміщики" поширилась і на укр. феодалів – козацьку старшину, заможних козаків, польс. та укр. шляхту, права яких на землю підтверджувалися гетьман. чи королів. універсалами, царськими указами. Отримавши права дворянства, вони поповнили собою клас рос. П. Їх екон. могутність становила монопольна власність на землю і кріпаків, закріплена маніфестом про вольності дворянства (1762). Проте осн. показником заможності П. у Рос. імперії до селянської реформи 1861 було число кріпаків, а після реформи – кількість землі. В Україні П. називалися ще дідичами. Географічно великі П. польс. походження переважали в Правобережній Україні. Численною групою заможних П.-росіян відзначалися Лівобережна Україна і Пд. України. Разом з тим на Пд. України поряд із П., які були винятково дворянами-кріпосниками, великі землеволодіння відводилися людям "різного звання" за умови їх заселення й використання під всілякого роду с.-г. підпр-ва. Заможні купці, міщани, ін. категорії, що не мали дворянського звання, заселяли свої землі не кріпосними, а вільними людьми. П. були опорою самодержавства, і влада повністю відстоювала їхні інтереси. Становище змінилося частково під час проведення реформ 1860–70-х рр. та під час революції 1905–1907, що принесла деякі демократ. свободи. На поч. 20 ст., налякавшись розмаху страйкового руху, П. ще більше згуртувалися організаційно, створивши всерос. політ. партії ("Союз русского народа", "Союз 17 октября" (див. Октябристи) тощо). Сел. реформа 1861 зберегла велике поміщицьке землеволодіння та станові привілеї П., але позбавила їх права володіння кріпаками. В умовах розвитку капіталіст. відносин П. в екон. сенсі зазнали рішучих змін. Частина з них переходила до капіталіст. господарювання, інша – обезземелювалася. Протягом 1877–1905 поміщицьке землеволодіння в Україні скоротилося з 15 738 тис. десятин до 10 355 тис.десятин, а в Європ. Росії – із 73,1 млн десятин до 53 млн десятин. Найбільших втрат зазнали П. Півдня України (більше ²/3 землі) та Лівобережжя (²/5 землі). Кількість П.-землевласників за той час зменшилася з 31 925 до 31 165 осіб. Деяке збільшення їхньої чисельності спостерігалося в Київській губернії, Подільській губернії та материковій частині Таврійської губернії, де від окремих латифундій відділялися купецькі, сел. та міщанські економії. Одночасно земля концентрувалася дедалі більше в руках великих П. На 1905 р. 2355 П.-латифундистів зосередили у своїх руках 65% (6734 тис. десятин землі) поміщицького землеволодіння України. За даними на 1905, вартість земель, які перебували в руках П. 50-ти губерній Європ. Росії, становила 4040 млн рублів, що на 60 % перевищувало заг. масу акціонерних капіталів у Рос. імперії. Великими П. в Україні були Безбородьки, Ґалаґани, Кочубеї, Лизогуби, Скоропадські, які походили зі старих козац. родів, Браницькі, Потоцькі – колишні польс. магнати, Терещенки, Харитоненки, котрі уособлювали нове покоління П., породжених великими реформами. Значну групу П. в Україні становили рос. дворяни та іноземці, які прибували сюди протягом 18–19 ст.

У західноукр. землях, що входили до Австро-Угор. монархії, сел. реформа 1848 не змогла ліквідувати основу екон. та політ. влади П. – поміщицьке землеволодіння. Спробу покінчити з існуванням П. було зроблено першим урядом Української Народної Республіки. III Універсалом Українська Центральна Рада проголосила скасування приватної власності на землю та обмежила землеволодіння П. Із приходом до влади гетьмана П.Скоропадського було поновлено приватну власність, а всім П. повернуто їхні маєтки. Після падіння Української Держави Директорія УНР відновила дію Універсалу УЦР. Землі П. підлягали передачі в загальнонар. власність. На зайнятих Збройними силами Півдня Росії А.Денікіна укр. територіях відновлено поміщицьке землеволодіння. Остаточно екон. основу для існування П. у Наддніпрянській Україні ліквідовано при рад. владі, а на західноукр. землях – наприкінці 1939 унаслідок приєднання до УРСР.

Особливо зверніть увагу на останній абзац. Дату побачили?
Відповісти
То товарш сам написав? Чи потягнув з вікіпедії, в кращому випадку, або з короткого курсу вкпб, як завжди? Шкода, що такий короткий текст. Не встиг отримати задоволення від читання огидного та примітивного. Колись З.Фрейд радив вивчати природу людини на психічно хворих. Я з ним не згідний. Треба вивчати на комуністично мислячих, до яких в тому числі належать Тимошенко, Лящко і Тягнибок. Вони зверху синьо-жовті, а в середині, на рівні кори головного мозку - серпасто-молоткасті.
Відповісти
Ні, шановний, це витяг з Української енциклопедії, офіційного видання, створеного великим колективом науковців. Так що вчіть матчастину, перш ніж байки розказувати і політикою прикриватися.
Відповісти
То яка енциклопедія? Що за совєтів видана? Бо за останні 25-ть чогось енциклопедичного, окрім словника УСЕ, не видавалось. Навіть Етимологічний словник української мови недовиданий. Матчастину знаю, але в публічних місцях не застосовую.
Відповісти
З вами все зрозуміло. Дискусія не має сенсу. Ви навіть про це не чули, а вона існує та видана авторитетними установами за часів не залежності.
Насолоджуйтесь і заповнюйте прогалини в знаннях, щоб не виглядати неуком http://resource.history.org.ua/cgi-bin/eiu/history.exe?&I21DBN=EIU&P21DBN=EIU&S21STN=1&S21REF=10&S21FMT=eiu_all&C21COM=S&S21CNR=20&S21P01=0&S21P02=0&S21P03=TRN=&S21COLORTERMS=0&S21STR=Pomischyky
Відповісти
Готовий визнати себе неуком, якщо переконаюсь, що ваша моць щось з цього тексту зрозуміла. Це переспів того, що було писано переписано в СССР, тільки під політико-економічним соусом. Почитайте вже принаймні Енциклопедію Українознавства під редакцією Кубійовича. Є чимало досліджень істориків, що не жили в СССР про економіку України в кінці, зверніть увагу, 19 - початку 20 сторіччя. А не за часів кріпацтва, якого не було на Слобожанщині, і яке в Україні було скасовано до 1861 року, як це сталось в Росії. А ще почитайте дослідження радянських істориків, а ще записки Столипіна, мемуари Вітте, які пишуть про селянську відсталість "Вєлікоросії" порівняно з "Малоросією". Не став би вам всього писати, але сподівась, що це прочитає хтось з нормальними, тобто не-комуністичними мізками.
Відповісти