Додати запис

День біткоїна

Сім років тому відбувся перший продаж нової децентралізованої цифрової валюти – біткоїна. На даний момент капіталізація ринку криптовалюти за різними підрахунками досягає близько 70-100 млрд. доларів. А загальна кількість різноманітних альткоїнів (інших криптовалют) та токенів нараховує вже понад тисячу. Долучитися до емісії (зайнятися майнінгом), дотримуючись правил системи, за бажання може кожен.

У рамках світової економіки доля анонімної (крипто) валюти загалом ще невелика. Це можна порівняти десь із тим якби комар спробував штурхнути слона. Водночас криптовалюта - доволі перспективна ідея майбутнього.

Адже недарма технології блокчейну (створення та проведення фінансових операцій у крипті) провідні українські економісти радять впровадити у бюджетний процес, оскільки так можна відслідкувати кому дісталася кожна проплачена у державну казну гривня. Або ж хто її вкрав…

Cвіт прагне безпосередності у всьому щодалі більше. І не лише у фінансах, а й у торгівлі, зайнятості населення, політиці.

Біткоїн за роки існування не лише зріс в ціні від кількох центів до нинішніх показників. Він вже офіційно визнаний у більше ніж 10 державах світу. Фактично визнання Японією криптовалюти навесні цього року різко вплинуло на збільшення капіталізації цього ринку.

Станом на сьогодні десятка найкращих криптовалют виглядає так.



У парламентах багатьох держав (в т. ч. й українському) ряд законотворців задумуються над тим, щоб юридично врегулювати існування криптовалюти. В нашій державі поки що позиція Національного банку України, який називає біткоін «грошовим сурогатом», не дозволяє офіційно використовувати криптовалюту в цивільних правовідносинах. До того ж, інколи через недостатнє визначення терміну, за твердженням експертів, це доволі вільно може трактуватися і правоохоронними органами.

За неофіційними даними, незважаючи на маловідомість криптовалют, громадяни України давно є у першій десятці серед користувачів анонімних цифрових валют у світі. Нічого в житті стабільного нема. Якщо сподівайся, то на себе. Цей урок багато наших співвітчизників, напевно, засвоїли добре.

Проглянувши сьогодні кілька сайтів було не зовсім приємно, що орієнтований на Україну карбованець (КRB) у ціні падає (згадалася наша віра у все вітчизняне), а сібіріан (напевно трохи сепаратна для Росії назва) навіть на українських біржах росте. Проте радує, що обидва путінкоїни (до двох десятків або й більше нових валют названі іменами діючих чи колишніх політиків) не варті для світу майже нічого – ціна набагато нижча навіть цента.

Звичайно і через біржі криптовалют деколи намагаються проштовхнути не лише націлені на перспективу монети, а й відверті афери. Новачків можуть пошити в дурні більш досвідчені фінансисти. Уявляю як жахливо зараз почуваються ті, хто купував BITOK – один з численних клонів біткоіна ще місяць тому. З кінця травня його «помпанули» до 900$, а зараз ринкова вартість такого «активу» всього 0,17$. І продавався він лише на одній біржі з не досить коректною в українській транскрипції назвою. Через ці та деякі інші дії окремі розробники мережі Bitcoin висловлюють стурбованість, що деякі криптовалюти можуть створюватися в шахрайських цілях.

Як бачимо, кожне нововведення в суспільстві може нести як біле, так і чорне. Залежно від того як ним потім люди будуть користуватись.

Водночас кожен в житті вирішує сам наскільки йому важливо бути БЕЗпосереднім.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Біткоїни, як і інші "...коїни" - це звичайна пустишка, вони не підкріплені жодними матеріальними чинниками чи гарантіями фінустанов держав. Тобто насправді вони нічого не варті і коли лопають - вам не має до кого іти, бо ви ЛОХ.
Самі ж це кажите "...уявляю як жахливо зараз почуваються ті, хто купував BITOK – один з численних клонів біткоіна ще місяць тому. З кінця травня його «помпанули» до 900$, а зараз ринкова вартість такого «активу» всього 0,17$"
Це новітня всесвітня фінансова афера, виграють ті, хто був на початку піраміди))
Відповісти
О, хоча б один такий коментар сподівався почитати.
Насправді всі матеріальні цінності відносні.
Більшість з них підтримуються реально лише бажанням людей їх мати.
Така сама "пустишка" - золото, тільки вже от кілька тисяч років. Платина перейшла в розряд дорогоцінних металів яких сто років тому.
Скільки насправді вартує чи важить паперовий долар або гривня?

Ніде в світі нема дуже справедливої фінансової системи :)
Вірите в державні гарантії більше, ніж собі? Чудово. Вірте далі.

До речі, своє ім'я бажано писати з великої літери...
Відповісти