Додати запис

Втрачений госпітальний округ як закономірність господарювання Саганюка

«Тьма накрила місто». Саме ця цитата з «Майстера і Маргарити» якнайкраще відображає занепад міста, до якого скотився тисячолітній Володимир-Волинський за останні двадцять років. Тільки тьма до нас прийшла не з сірого Середземномор’я, а протягнула свою кістляву руку з комуністичного минулого.
Занепад Володимира-Волинського уже не приховати за показухою та потішними розповідями багаторічного міського голови Петра Саганюка про свої здобутки. Власне, самі ці його «здобутки» і призвели до того, що сорокатисячне княже місто виживає майже виключно за рахунок прикордонної контрабандної торгівлі з сусідньою Польщею.
Останнім «здобутком» мера стало те, що наша центральна районна лікарня, яка знаходиться за лічені кілометри від державного кордону, на перетині важливих автошляхів, парадоксальним чином не стала центром госпітального округу. Він буде у Нововолинську.
Чому обрали саме Нововолинськ? Бо там місцева влада більшою мірою подбала про лікарню, регулярно виділяючи кошти на нове медичне обладнання, залучення спеціалістів, навіть квартири лікарям надає. А коли у Володимирі-Волинському лікарю давали квартиру? Складається враження, що житло у мера знаходиться тільки для працівників силових структур. Чомусь тільки так…
А згадайте наш сумнозвісний рентген-апарат для грудної клітки. Та він, напевно, ще Брєжнєва бачив! І це в той час, коли Саганюк поклав на депозити мільйони гривень…
Здається, за що б останнім часом не брався одвічний мер – все закінчується болюче, а місцями навіть із плачем. Згадайте лишень, як на очах у всього міста дорожнє покриття на вулиці Ковельській знищила фірма «Аміла». Три рази перекладали асфальт, шукали люки з металошукачами. Такого знущання над дорогою в місті ще не було. І як би там на брифінгах не кричав мер, що й грошей не заплатимо, і змусимо вкотре переробити, і заборонимо працювати. Все закінчилося тим, що мільйони гривень «накрилися мідним тазом»…
Фактично оминула місто й адмінреформа. До Володимира-Волинського не захотів приєднатися жоден населений пункт. Навіть найближчі Льотниче, Острівок, Федорівка та Заріччя – увійшли до новоутворених ОТГ. Чи то одвічний слуга володимирчан злякався програти вибори в ОТГ, чи близькі до міста села зрозуміли, що зі старим «човном» далеко не попливеш, але все частіше говорять про ймовірність того, що тисячолітній Володимир не буде центром нового району.
Йдемо далі. За останні 20 років економіка у Володимирі-Волинському деградувала до майже нульової позначки. Заводи, які залишились у спадок від кінця 80-х років минулого століття, нині не працюють, бо влада так і не змогла, а скоріше – не захотіла знайти інвесторів, які би вклали кошти у модернізацію консервного, плодоовочевого, цукрового та молокозаводів.
У місті немає економічного розвитку з двох причин: у нього не приходять інвестори і практично відсутня розвинена промисловість. Це дві складові, які нерозривно пов’язані із собою і, аби залучити інвестора, треба продемонструвати неабияке вміння у бізнес-спілкуванні. І розмовляти з інвесторами потрібно не про перекид через кордон чи «відкати». Тому й не дивно, що інвестори обирають сусідній Нововолинськ, де за останні двадцять років з’явилося чимало нових підприємств. Більше того, пригадую, що компанія «Нестле», яка «з нуля» звела завод у селі Смолигів Луцького району, свого часу розглядала наш консервний завод як базу для запуску свого виробництва. Але, як бачимо, у керівництва нашого міста не знайшлося для інвесторів потрібних слів і аргументів…
Єдиний бастіон, на якому тримається економіка міста, – це мале підприємництво, якому мер Саганюк не стільки сприяє, скільки заважає. Практично весь прогрес, який є в місті, – це майже виключно завдяки підприємцям та їхній праці. Думаєте, бруківку біля магазинів вкладали за кошти міського бюджету? Ні! За кошти підприємців. І те, що в місті все ж не тотальне безробіття, це теж їхня заслуга. Адже, відкриваючи новий магазин, ательє чи перукарню, саме підприємці створюють нові робочі місця.
Коли у 2001 році до Володимира-Волинського на відкриття пам’ятника Данилу Галицькому завітав тодішній президент Леонід Кучма, не сподобалося йому те, що князь Данило «не бачить» валів давньоруського городища, бо їх огляд затуляє автостанція. Кучма побажав її перенести. Мабуть, Петро Саганюк це побажання Кучми запам’ятав, і в попередній стратегічний план записав: «Перенести автовокзал на вулицю Шевченка». До речі, в цьому році автовокзалу вже би не мало бути на звичному місці, а князь Данило вже мав би споглядати на вали городища. Але цю свою обіцянку мер теж не виконав.
Практично нічого не зроблено й у питанні повернення місту його давньої назви – Володимир. Нав’язану ще за російського царя приставку «Волинський» можна було б уже давно відкинути, адже наше місто має давню історію, яка сягає корінням углиб Середньовіччя і назване воно було на честь хреститеся Русі князя Володимира. В той час жодного московського царя ще не було, як не було і Москви. Але для теперішньої міської влади це, схоже, – не аргументи, та й холуйська звичка оглядатися на Кремль залишилася ще з часів роботи на велику партію комуністів.
Тому втрачений госпітальний округ – це не випадковість, а швидше закономірний результат усіх попередніх згублених і не використаних можливостей, своєрідна «червона лінія», за якою неминуче послідують наступні економічні, інвестиційні, іміджеві, туристичні та адміністративні втрати. Аж до потенційної втрати майбутнього повітового центру. Якщо Петро Саганюк ще трохи так «по-господарськи» покерує, питання цілком може постати саме в такому непривабливому світлі. Темному світлі без будь-якого світлішого майбутнього…
Так що не все так добре у Володимирі-Волинському, як розповідає виборцям Петро Саганюк. Місто, яке би мало бути найбільшою туристичною Меккою Волині, за роки правління старіючого «господарника» ніби принишкло, завмерло, і чекає нових підходів до управління та нових людей, які вдихнуть у нього позитивні зміни.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
У міста, де правлять бал такі мери,ніколи не приходять інвестори,бо з нипх вимагають хабарі за їхню присутність на території.
Відповісти
Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Стаття 49. Кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування.

Охорона здоров'я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм.

Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена. Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності.
Тому реформа - це велика профанація і геноцид української нації, але це довести потрібно хочаб тисяч 100 грн для суду. А чиновники всі майже без освіти і розуміння зі старими цінностями аби зарплату платили, рік, два і всі поїдуть за бугор, абсурд бо я хочу жити на своїй землі, але так дурити людей і феміду це геноцид!
Відповісти
Ст49.
"Існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена". А саме не може бути закриття чи зміна в даному випадку юридичного статусу лікарень, причому тут злочинні дії чиновників. Реформа по суті є дискримінаційна і порушує з десяток статей Конституції України, децентралізація по суті втрата сувернітету!
Відповісти
Коли проводилась медична «реформа» Януковича-Богатирьової, масово перепрофільовували медичні установи, генікологів нашвидкуруч переробляли на сімейних лікарів, скорочували фінансування медицини, всі політики і партії наче води до рота понабирали. І ляшки, і тягнибоки, і тимошенки, і богомольці, і….. Коли Квіташвілі добивав українську медицину – вони ледь попискували. Бо путлін ще не давав гроші на дискредитацію реформ, через відсутність тих реформ. А тепер такий хор та ще за участі вже і укропівців, і здеградованих народофронтівців, що аж дивуватись від здивування хочеться. Ось тільки жодний чомусь не напише, що таке насправді госпітальний округ та в чому взагалі зміст мед реформи. Бо абсолютна більшість цього не знає, але пише, а інша знає, але відробляє срібники.
Відповісти
Автор, м'яко кажучи, нерозумна! Зліпила все докупи. Взяла проміжок часу, коли Саганюком в місті і не пахло, але всі "заслуги" приписала йому! А знаєте чого? Бо одного разу вони разом їли крабові палочки,і може вона сподівалася після цього на щось більше, але мер їй цього не дав. От і народилася нелюбов у молодої безробітної вміючої калякати ( не більше) особи до вічного мера!
Відповісти
Інвестори не приходять, бо при владі такі професіонали,які і не шукають тих інвесторів, тіко по заграницях розгулюють ( а толку з того), старому голову затуркають, і думають, шо вони створили умови в місті для бізнесу
Відповісти
Тре голосувати за ігуменю Стефану, та толк наведе швидко. А Петра - на спокуту в Зимненький монастир, Кірил своїх не кидає на призволяще...
Відповісти