Додати запис

Канада - друга «батьківщина» українців

Одним з популярних напрямів еміграції українців повною мірою слід вважати Канаду. На відміну від країн ЄС еміграція українців в Канаду має глибокі коріння, які беруть початок в 19 столітті, задовго до незалежності України і Канади.
Саме тому, по кількості українських мігрантів (1,2 млн. чол.), Канада поступається лише Росії, де мешкає 2,9 млн. чол. Активною міграція українців в Канаду залишається і на сучасному етапі. За даними МЗС України, з 2001 р. кількість українських мігрантів, що не повертаються, збільшилася на 138 тис. чол. За словами представників Посольства Канади в Україні, сьогодні Канада переживає нову хвилю української міграції. Наприклад, щорічно за робочою візою в Канаду звертається 800 громадян України, за студентською візою - 600 чол., а за туристичною візою до 8 тис. українців. Найцікавіше те, що Канада не створює будь-яких бар'єрів в еміграції українців і тому візи отримують 80-90 % наших громадян. Хоча, на сучасному етапі помітна тенденція посилення міграційного режиму, з метою скорочення припливу мігрантів, в популярних країнах міграції включаючи держави-члени ЄС, США і Росію.

Спробуємо з'ясувати причину популярності міграції українців в Канаду, а також заохочення цьому з боку канадської влади. Насправді ця особливість обумовлена скоріше внутрішньополітичними чинниками самої Канади, ніж історичною «солідарністю» з Україною. Зокрема, за словами самих українців та інших мігрантів, уряд Канади сприяє припливу мігрантів, щоб розрядити соціальну і політичну напруженість між франкомовним і англомовним населенням. Враховуючи те, що 22,6 % населення країни є франкофони, що компактно мешкають на сході країні, особливо в Квебеку, від загрози сепаратизму не застрахована навіть стабільна Канада. Не дивно, що через програми міграції, уряд Канади сприяє розселенню українців, що «володіють» англійською мовою, саме в провінції з франкомовною меншістю. Наприклад, в Квебеку мешкає 31,9 тис. українців, в Онтаріо - 336 тис. Крім того, в провінціях Альберта, Манітоба, Саскачеван, українці активні в органах місцевого самоврядування. Наприклад, нинішній прем'єр-міністр провінції Альберта Ед Стельмах має українські корені. Саме бажання уряду використати мігрантів в якості противаги занадто активній франкомовній діаспорі обумовлює наявність ліберального міграційного режиму в Канаді, що приваблює українських мігрантів. За офіційними даними, щорічно Канада надає до 300 тис. віз для мігрантів. Більш того, кожен легальний мігрант після прибуття в країну отримує т.з. «статус постійного мешканця», що відкриває можливість користуватися безкоштовним медичним страхуванням, соціальним захистом, а також вільно працевлаштуватися. На відміну від іспанської «резиденції», яку треба подовжувати впродовж чотирьох періодів, канадське посвідчення на проживання постійне до отримання мігрантом громадянства Канади після закінчення двох років натуралізації. «Статус постійного мешканця» може анулюватися тільки у разі порушення канадського законодавства і правопорядку. Вигідною міграція в Канаду є і для осіб, які планують згодом отримати вищу освіту. Існують державні субсидії, що покривають 80 % вартості навчання. Навіть у разі безробіття мігранта, держава надає йому великі соціальні виплати. Привабливий і високий рівень середньої зарплатні в Канаді - 2016 $ в місяць.

Окремим моментом, завдяки якому Канада приваблива для мігрантів, у тому числі українців, є нескладність адаптації в канадському суспільстві завдяки канадському мультикультуралізму, який на відміну від аналога ЄС, переживає розквіт. Відомо, що в провінціях з великими українськими громадами існує розвинена система сфери послуг, установ по вивченню англійської мови, які створюються спеціально для мігрантів. Українська громада сприяє в пошуку житла і працевлаштуванні.

Отже, розглянуті цифри і факти кажуть про те, що Канада була, є і буде центром тяжіння українських мігрантів на Північноамериканському континенті. Попри те, що для багатьох українців Канада стала другою батьківщиною, наслідки від їх еміграції небажані для «першої» батьківщини. За даними соцопитувань, близько 34 % працездатних українців у віці 18-30 років виявляють бажання поїхати на ПМП в Канаду. Це є ударом по генофонду і ринку праці нашої країни, враховуючи те, що іноземні робітники вже складають 11,5 % населення України.


Микола Гольбін
експерт проекту Universal Assistance

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Повністю згоден з автором. А від того, що всі їдуть в Канаду користі дійсно нема.
Відповісти
Та передруківка, яку тут приводить Гольбін, писана-переписана, тисячі разів пережована і виплюнута. Усі про це знають, то ж чи варто "засвічуватись" цими відрижками?
Відповісти
А мені було цікаво прочитати статтю. По цій темі мало свіжоі інформації.
Відповісти