Додати запис

Працелюбність і мудрість українця: міф чи реальність?

І в дитячому садочку, а згодом у школі нам постійно доводили наші вихователі думку, які є унікальні, мудрі та працелюбні українці. Щодо унікальності, то напевне таки це факт, адже мати такі родючі землі і закуповувати харчі за кордоном, то на це здатний тільки унікальний народ. Проте чим далі, тим більше у мене виникає сумнів, щодо нашої мудрості та працелюбності. Адже чи може вихований у працелюбстві учень думати, як то сачконути і не вчитись? Чи може працелюбний студент знайти сто причин, чому краще заплатити за іспит, щоб ніяких зусиль не докласти для вивчення матеріалу? Чи може трудолюбивий народ мати стільки приводів для святкувань, стільки Церковних свят у які нічого не можна робити? Відповідь очевидна НІ!!! Звичайно і щодо нашої мудрості можна задавати подібні питання! І при тому відповідь буде аналогічною.

Розумію, що це визнати кожному персонально буде досить важко. Проте, без усвідомлення наших проблем, вирішення їх є неможливим. Скільки б ми не казали цукор, то в роті від того солодше не стане. Тому варто не просто говорити дітям про свою працелюбність, а показувати власний приклад, що ми таки не ліниві. Звичайно нам простіше сидіти на кухні та говорити, які всі погані: від сусіда й аж до Президента, а при тому нічого не робити. Я не хочу звинуватити всіх у неробстві, проте часто з різних міркувань ми не докладаємось до вирішення оточуючих нас проблем. А діяти можна не тільки фізичною працею, а й інтелектуальною.

Кожен повинен усвідомити, що наша мудрість полягає не в кількості наших освіт, а в наших діях, наших рішеннях. Якщо ми не спроможні раз у чотири-п’ять років напружитись, зібрати максимум інформації про кандидатів на будь-яку посаду, з розумом підійти до виборів, то тоді які ми? Мудрі обирають мудрих, а дурні – дурнів. І не просто дурнів, а хитрих дурнів, які значно гірші за звичайних. І не потрібно виправдовуватись, типу "та вони всі однакові". Це для неука творчість Франка і Горького є однаковою, адже один і інший писав про соціальну нерівність. Освічена ж особа явно знає хто є хто!

Звичайна людина, яка любить працю, та ще й з розумом діє, точно бідувати не буде. У неї буде лад і на роботі, і в дворі, і в хаті... Я точно не знаю, можливо просто наша лінь нам заважає порозмірковувати, почитати, присвятити більше часу вихованню своїх дітей… Проте в будь-якому випадку впевнений, що наші проблеми зазвичай є продуктом наших же дій або бездіяльності.

У нас як народу не так часто буває шанс доводити свою життєву мудрість. Все в наших руках і головах. Бачиш, що сусід дурень, то не будь байдужим і лінивим - зроби, щоб він своєю дурістю не заразив іншого сусіда! Тільки таким чином наша мудрість і працелюбність стане не міфом, а доведеною нашими діями реальністю…

P.S. Цією публікацією не хотілося нікого образити, тим паче простих трудівників наших міст і сіл, які з ранку до ночі важко працюють, проте із-за недолугого та бездарного керівництва державою толку з того не мають. Хоча варто визнати, що і в наших селах поступово лінь стає основною хворобою, яка вражає багатьох людей!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Слова про працелюбність і мудрість - це своєрідний аутотренінг, який покликаний відновити у народу тимчасово приглушені ментальні риси. Якщо ми говоритимемо про те, як ми тупі і ліниві, краще від того не буде - люди особисту лінь списуватимуть на загальнонаціональні особливості менталітету.
Відповісти
Можно сто раз сказать "шербет"-от этого во рту слаще не станет.
Можно сто раз сказать какие вы "унікальні, мудрі та працелюбні українці" от этого лучше жить не станете.
Відповісти
...от этого лучше жить не станете.
Якраз говорячи про те, які ми "унікальні, мудрі та працелюбні" можна поступово сформувати відповідні поведінкові патерни та стати по-справжньому "унікальними, мудрими та працелюбними".
Саме так роблять наші друзі-кацапи, які постійно корчать з себе "спасителей мира" та "последний оплот человечества/духовности/православия". І слід віддати їм належне, у деяких речах вони справді досягають успіху.
Відповісти
Вже 20 років про це говоримо, а толку ніякого! А щодо росіян, то я щось ніколи не чув, що у них заможні громадяни яких поважає світ!
Відповісти
1. Значить не так говоримо (наприклад, американці "говорять" з допомогою кінематографу).
2. І я не чув. Але при цьому вони постійно когось спасають. То Сербію спасли, то Лівію. Тепер он Ліван спасають. А про нас - так і мови немає. Он алчак - постійно спасає нас від нас самих.
Відповісти
цілком згідний з автором. Кожен народ заслуговує на свою владу. Ми є ліниве бидло, і поки ми не змінимо себе в нашій державі нічого не поміняється... Скоро будуть вибори до вр, а потім президента, це буде наглядним доказом цього.
Відповісти
Ми є ліниве бидло, і ...
Я не є. І Ви, очевидно, не є. Тоді хто ж такі ми?
Відповісти
меншість
Відповісти
Надеюсь не секс...
В марте 1991 за сохранение СовСоюза проголосовало окол 70%(точную цифру лень искать).
Через полгода на Украину свалилась независимость. Сами украинцы палец о палец не ударили. Активисты РУХа и УРП утром 19 августа (ГКЧП)удрали из Луцка-боялись репрессий.
В декабре, через 4 месяца(к тому времени Украина была признана как независимое государство более чем 100 странами), ПРОТИВ независимости было почти 10 процентов избирателей.
Это так наБЛЯдения за формированием ментальности.
Відповісти
AntiUkr, судя по логину вы изначально очень объективны) Что сейчас скажете насчет пальцем о палец? Знаю, что говна выльете. Ничего год-два и будете открещиваться.
Відповісти