Додати запис

Що таке ОТГ: успіхи і підводні камені

В Україні пройшли вже кількасот виборів до об’єднаних територіальних громад, частина з них відбулися на Волині. Але для багатьох людей залишається незрозумілим, що таке ОТГ, нащо вони потрібні та чому вибори до них стали справжнім випробуванням для політичних сил. Спробую пояснити.

Об’єднані територіальні громади (ОТГ) - частина великої реформи. Її суть - передати більше можливостей людям порядкувати у своєму місті чи селі. Керівництво ОТГ ближче до простої людини, ніж керівництво районів, які існували та існують і досі. Це добре, оскільки більша прозорість того, що робить влада, і більша імовірність, що скарги чи пропозиції населення дійдуть до компетентних керівників. З іншого боку, ОТГ більша за громаду “старого зразка“ та має територію і повноваження, які дозволяють думати про залучення інвестицій, приваблення туристів і розвиток місцевої інфраструктури.

Про необхідність укрупнення громад українські економісти говорили вже роками. Якщо на території старих громад проживали часто всього тисяча-дві людей, то ОТГ об’єднують в середньому від 5 до 15 тисяч. То з цієї ж кількості і більше шансів толкового керівника вибрати! А уявіть, як у деяких громадах було по тисячі або навіть менше людей, і більшість із них - старенькі, яким важко їхати у той же район і вирішувати там проблеми, сидіти в чергах - взагалі не ясно, нащо у нас така система була досі.

Старі ж райони мають по 40, 50, 80 тисяч населення. Ну і розкажіть, як при такій великій кількості населення можна вирішувати якісь питання, маючи повноваження суто сполучної ланки між людьми і обласною владою?

Наведу порівняння, зрозуміле містянам. ОТГ - це як об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ): люди отримують реальну змогу щось вирішувати. ОСББ - це не совітський ЖЕК, який обслуговує двадцять будинків і якому нема діла до проблем окремого мешканця. Але ОСББ - це і не одна квартира, мешканці якої просто не мають коштів лагодити загальний дах будинка. ОСББ дозволяє спільно вирішувати і проблеми з дахом, і при цьому здатне предметніше врахувати потреби кожного мешканця.

Так само і об’єднані територіальні громади: не надто великі, не надто малі, з реальними повноваженнями.

Це система, яка вигідна всім: чиновники вищого рівня не повинні займатися тим, в чому вони часто не розбираються, а місцеві органи отримують простір для роботи. Звісно, з цими можливостями приходить і відповідальність: як урядуєш своєю громадою, така вона і буде.

Емоції живих зустрічей

В Радикальній партії усі дуже серйозно поставились до питання виборів ОТГ - створили центральний штаб, сформували команду, зробили всеукраїнську нараду і почали. Для мене це була особлива нарада, оскільки було декілька гарних моментів - перш за все, я вперше виступав перед колегами. Звичайно, досвід виступів у мене є, проте коли навколо одні досвідчені політики, а ти в політиці людина нова - це непересічний досвід. Надзвичайно приємно було почути схвальні відгуки Олега Ляшка про роботу на Волині - трохи був здивований, але звичайно ж, радий. Крім того, Лідер вручив іменний значок РПЛ #23, що і зарядило на гарну та ефективну роботу надалі.



Пізніше до нас завітав куратор області народний депутат Андрій Лозовий, провів настановчу зустріч. Також окрему нараду організували і по штабу з суто технологічними питаннями з заступником виконкому Антоном Даниленком.



Ми повністю поринули у вир виборів. Для нас вони були і цікавими, і мотивуючими, і результативними! Об’їздили всю Волинь, нардеп Лозовий майже жив на Волині і активно допомагав. Зустрічі з людьми були найяскавішими моментами. От тільки подивіться!




Зустріч Андрія Лозового зі спортсменами Горохова. Саме тут наша команда на чолі з Клембою Віталієм Богдановичем вибила з обласного бюджету 300 тисяч гривень, а з районного - 750 тисяч на будівництво нового спортивного комплексу.


Зустріч в Іваничівській ОТГ Андрія Лозового.


Зустріч в школі в любомльській ОТГ, де ми подарували ноутбуки для унікальних класів інклюзивної освіти та поспілкувались з людьми.

Також крім того, що багато працювали - не забули і самі проголосувати в рідній Копачівській ОТГ.



ОТГ на Волині і проблеми, що залишаються

На Волині утворено вже 40 ОТГ, однак це менше половини території області. Залишаються іще понад 400 громад “старого зразка”. У нас багато роботи попереду!

В період з жовтня 2015 року по квітень 2017 року в Україні пройшла перша хвиля виборів у ОТГ. Потім були вибори 29 жовтня - серед них і вибори в 19 громадах на Волині. 24 грудня 2017 року відбулися перші місцеві вибори ще в понад півсотні громад “нового зразка”. Загалом на кінець минулого року кількість усіх разом взятих перших виборів в ОТГ становила 667.

Державний сайт про децентралізацію повідомляє, що українці обрали понад 4500 депутатів! Скільки їх у нас! Аби ж вони всі добре працювали!

Хоча ОТГ - це дуже хороша реформа, саме у питанні виборів на місцях залишилося багато проблем від усіх попередніх виборчих систем. На перших виборах у громадах нового формату владу часто здобували ті, хто за старими мажоритарними схемами скуповував голоси. На одній із дільниць кандидатку від Радикальної партії Ляшка багатодітну матір Ольгу Соколову на чотири (!!!) голоси обійшла жіночка, яка наливала своїм виборцям горілку в місцевій забігайлівці.

Такого роду підкуп, звичайно, легше реалізувати у менших об’єднаннях. Скажімо, на Волині утворилося кілька ОТГ, які об’єднали всього 2-3 громади, себто пару тисяч осіб. Зрозуміло, що за такої кількості електорату та ще й з невеликими грошовими вливаннями від зацікавлених олігархічних сил (або сил із адмінресурсом) набрати на кілька голосів більше за чесного кандидата - нескладно.

Хоча чесно признаюсь - коли ми побачили нашу підтримку серед людей - просто раділи, як діти! Ось наприклад, в Затурцівській ОТГ за нас агітував 83-річний активіст РПЛ! Просто вражаюче.



Інша проблема, що за малої кількості людей бракує отаких працьовитих кадрів, та і канидатів для самих партій бракує. В ОТГ партіям працювати непросто. Партія - це все ж таки об’єднання активних громадян, людей, що організовуються разом щось міняти. А коли йдеться про село, де всі одне одного знають, у кожного своя думка, а готові щось робити всього лише двоє-троє людей, то партійні прапори мають обмаль застосування. Все одно всі знають, що будуть два-три кандидати, і голосуватимуть за них, а не за партійний прапор, під яким ці кандидати йдуть.

Тож, процес триває. Певен, що ОТГ і далі утворюватимуться, проте хочеться, щоб люди відповідально підходили до об’єднання і ще відповідальніше - до того, як вони голосують. Системи можуть бути різними, якісь більше сприяють можливостям на місцях, якісь є більш централізованими, але в будь-якій системі важливо, хто керує і як керують.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.


ОТГ! ОТГ! ОТГ! Яка винятково незграбна і бридка назва!
За своєю незграбністю навіть перевершує славнозвісний "ПУК" - парламентсько-урядову коаліцію та конкурує з "Фронтом змін". ФР-НТЗМ-Н! - який жах!
"За Єд У" - смердить безнадійними злиднями.
Або -УДАР... Нагадує синтез "інфаркт+інсульт".
ОТГ! ОТГ! ОТГ! На фоні віри в Надію отаке ОТГ навіює якісь грішні думки про Організовану Терористичну Групу. Ну, нарікли б уже дитя децентралізації стародавнім і благозвучним словом "ВОЛОСТЬ"!
Простєнько, но со вкусом. Відповідає суті справи і споконвічним традиціям.
Як корабель нарічеш, так він і попливе. А ПУК він і є ПУК...
P.S. Ще одна асоціація. Оте "Ге"...
Відповісти


ОТГ! ОТГ! ОТГ! Яка винятково незграбна і бридка назва!
За своєю незграбністю навіть перевершує славнозвісний "ПУК" - парламентсько-урядову коаліцію та конкурує з "Фронтом змін". ФР-НТЗМ-Н! - який жах!
"За Єд У" - смердить безнадійними злиднями.
Або -УДАР... Нагадує синтез "інфаркт+інсульт".
ОТГ! ОТГ! ОТГ! На фоні віри в Надію отаке ОТГ навіює якісь грішні думки про Організовану Терористичну Групу. Ну нарікли б уже дитя децентралізації стародавнім і благозвучним словом "ВОЛОСТЬ"!
Простєнько, но со вкусом. Відповідає суті справи і споконвічним традиціям.
Як корабель нарічеш, так він і попливе. А ПУК він і є ПУК...
P.S. Ще одна асоціація. Оте "Ге"...
Відповісти