Додати запис

Боротьбу з корупцією повинні починати з себе

До корупційних діянь причетний не лише той, хто отримує вигоду, а й той, хто пропонує. Якщо ми говоримо про рейтинги, які посідає Україна, і про причини появи таких високих показників корупції, маємо розуміти, що в першу чергу ці показники формує побутова корупція. Отже, боротьбу починати має кожен з себе.

Боротьба з корупцією має бути не лише на рівні системи, хоча це важливо, бо викорінювати зло треба з середини, Але не менш важливо подолати в системі людський фактор, звички, побутову корупцію. Тому що на сьогоднішній момент, громадянину, простіше і швидше отримати необхідні документи через хабар, аніж отримувати документи чесним шляхом.

Окремим питанням корупційних ризиків є лобізм. У нас лобізм вважається корупцією, коли в європейському світі, лобізм – звичайна узаконена практика. Лобіст як посередник між владою та бізнесом, який надає абсолютно законні послуги, декларує прибутки, сплачує податки. Система роботи має бути прозорою, тоді не буде сумнівів в тому, що лобізм не є корупцією.

В нашій державі окремою темою, яка має подолати корупцію – є створення Антикорупційного суду. Принаймні, багато громадян свято вірять в результативність роботи такого суду. Я за те, щоб усі суди були чесними і позбавленими корупційних ризиків. Але оскільки в суспільстві є запит саме на спеціалізований суд, будемо його створювати.

Поки насторожує в законодавстві, яке запропоноване два моменти: заполітизованість теми і можлива поява касти недосяжних.
Але все це ще на етапі обговорення, і при найкращій ситуації, за умов узгодження законодавчих норм, прийняття закону, проведення конкурсу тощо, такий суд з'явиться не раніше 2019 року. Тобто в час, коли в активній стадії будуть передвиборчі кампанії — президентська та парламентська. будуть передвиборчі кампанії — президентська та парламентська.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нардеп з юридичною освітою мав би відрізняти хабарництво від корупції. Зовні однаково, а по суті – різні речи. Коли людина несе хабар судді заради вигідного цій людині судового рішення, то це хабарництво. І немає значення прийняв цей хабар суддя чи ні. А коли людина, яка, наприклад, не вчинила правопорушення, але на яку наїхали: чи «погані» люди, чи ще гірші, тобто мєнти, чи просто людина має майно, на яке хтось поклав око, - несе хабар судді, бо інакше той не прийме справедливе і законне рішення на користь невинуватого, то це корупція. Антикорупційний суд – це добре, він допоможе суттєво зменшити чисельність учасників корупційних схем, але він не подолає корупцію, як прояв українського життя. Для цього потрібно запровадити таку систему соціального, економічного та адміністративного управляння, за якої усі його підрозділи були сервісними установами. Тоді не люди їм носитимуть, а вони людям, аби ті не носили і не вимагали більшого. Це майже фантастика, але цього треба прагнути і вже на півдорозі з’явиться позитивний результат. І чому вас у Верховній Раді вчать???
Відповісти
Так і починай з себе, що заважає ?
Відповісти
так і я про те - з себе, коханого, і почніть!
Відповісти