Додати запис

#ВолиньБезПакетів

Сьогодні вже не так то і просто посперечатися із ввічливими касирами у супермаркеті. Сфера послуг поступово європеїзується. Але мені все ж вдається, в той момент, коли вони з наполегливою турботою іще кілька разів пропонують взяти пакет після моєї одноразової відмови.

У питаннях боротьби із пластиком ми відстаємо навіть від Кенії, адже зовсім нещодавно уряд цієї країни заборонив використання поліетиленових пакетів із усією африканською суворістю - штраф понад 19000 доларів, або тюремне ув’язнення строком до 4 років. Кенія стала сороковою країною світу, де обмеження на виробництво та використання пластикових торбинок закріплено на законодавчому рівні. До цього Кенія використовувала, тільки уявіть, 24 000 000 пакетів на місяць! За даними ООН із такими темпами до 2050 року в океані стало б більше пластику ніж риби.

Елементарне ґуґління налякає іще вас більше. Ось кілька фактів про поліетиленові пакети:
Щороку у світі використовують майже трильйон пластикових пакетів. В середньому, на одну людину приходиться 300 пакетів на рік.

50% усіх пластикових пакетів використовуються лише раз!

8% світових запасів нафти йдуть на виробництво пластика. Тобто, увесь процес - від створення і до утилізації шкодить довкіллю.

Розпад поліетилену в природі триває 500-1000 років. В океані кількість пластикових частинок перевершує число планктону у 6 разів.

Понад мільйон пташок і сотні тисяч ссавців помирають щороку через пов’язані із пластиком забруднення.



Українська статистика в питанні пластику - німа. Зовсім нещодавно, кілька років тому, Інтернет кишів зворотнім - мережа супермаркетів АТБ підхопила ідею якогось блогера і запустила токсичний флеш-моб про пригоди і подорожі їх пакету, обіцяючи за публікацію найцікавішої світлини фірмової торбинки АТБ на тлі туристичних атракцій - подорож у Париж.



От черговий випадок, коли стає соромно за співвітчизників, які формують напівдикий образ українського туриста в світі. Так і бачу це збоку - групка галасливих людей фоткають пластиковий пакет на тлі Бранденбурзьких воріт, щоб виграти подорож в Париж від АТБ. А поруч європейці, з паперовими і текстильними торбинками, на велосипедах і в електрокарах.

Справедливості заради зазначу, що є в Україні і прекрасні люди, які борються із незнанням та байдужістю наших а-дайте-ше-один-пакет. Припускаю, що от користувачі ФБ зараз часто натрапляють на гарну ініціативу від ReThink #ПакетНеПотрібен. Є іще дуже цікавий арт-проект Марії Леоненко «Перешкоди», який закликає до поміркованого використання поліетилену і робить це вкрай творчо і красиво. Подивитися можна ось тут, наприклад.

Що робити? Ну, по перше, не купуйте пластикову торбочку кожного разу, коли йдете до магазину чи вам це пропонують. Коли вже так любите їх шарудіння - користуйтеся одним пакетом хоча б місяць. Особисто мені подобається інший варіант - придбайте собі модну текстильну торбинку, яка до того ж доповнить образ, розкаже світу про вас більше і краще, ніж нездорова пострадянська любов до поліетилену. Подаруйте таку торбинку мамі, бабусі, хлопцю - множина кольорів, фасонів та розмірів дозволяє задовільнити кожен смак.

Текстильні торбинки точно можна купити в мережах великих супермаркетів, у Watson’s взагалі пропонують зручні кишенькові і подарункові формати, для книголюбів в Книгарні Є - тематичні книжкові торбинки, є модні в Reserved та навіть ідейні у SinSay, що в Портсіті. Якщо не хочете витрачати зайвих гривень 50-60 (вони точно окупляться тривалим і естетичним використанням), на секонді можна знайти сотні текстильних торбочок усіх можливих кольорів-написів.



Кожного разу, коли вам схочеться швидко погодитися на появу нового пластикового пакету у господарці, подумайте про бідних тваринок, які потім жують той поліетилен і помирають, а також про наступні покоління і уявіть археологів року десь 4000, які відкриваючи черговий культурний пласт назвуть нашу епоху Дурним Поліетиленовим Віком. Адже простий собі пакет «живе» і заважає жити іншим сотні років.



Давайте спробуємо і собі зорганізувати простенький зелений флешмоб. Діліться цією публікацією та завантажуйте свої фото еко-торбинок з хештегом #ВолиньБезПакетів у коментарях до посту.

Автор(ка) фото з найбільшою кількістю лайків рівно за тиждень отримає від мене подарунок - текстильну еко-торбинку.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.