Додати запис

Проект «Жива історія». Не дамо загинути пам'яті про наших Героїв!

Ця розповідь сягає корінням у глибину віків, простягається нерозривною ниточкою через відправний пункт української слов’янської державності і культури - Київську Русь, іде поруч у визвольній війні під проводом Богдана Хмельницького, пишається звитягою козацької держави та, після поневолення, знову і знову прагне відродитися через низку визвольних воєн та змагань. І, врешті, сягає свого логічного завершення – здобуття вільної та неподільної України. Але і тут ще не зовсім фінал, бо ж право на свободу потрібно довести.

Ця розповідь про народ, який усю свою історію проливає власну кров задля права нащадків на мирну та вільну країну. Цей проект про Героїв, що, черпаючи натхнення у славних предків, першими стали на захист своєї землі, закривши своїми грудьми побратимів, друзів та власні сім’ї; про тих, які не знали інших законів, окрім Закону честі та совісті. Навіть його величність час, якому нібито підвладне все на світі, не може стерти подвигу простих людей, які пішли від нас назавжди, та, при тому, лишили свій слід у вічності.

Проект «Жива історія»
- про тих, що лишилися у минулому, але їх життя до фізичної смерті визначає наше майбутнє. Пам’ять про тих, хто віддав себе всеціло заради продовження життя – наш святий обов’язок. Проект «Жива історія» зачіпає борців Революції Гідності, які, еволюціонуючи у власній свідомості, стали рушійною силою протистояння, які бачили майбутнє своє, своїх дітей та онуків у руслі європейського розвитку.

Ці прості люди хотіли створити суспільство, де чесність і справедливість мають стати основою життя. Вони прагнули, щоб у початках розвитку суспільства були цінності, проголошені у Конституції.



Серед активістів Євромайдану були волиняни, які героїчно стояли проти силових структур і диктаторського режиму тодішнього правління, та віддали власне життя за європейське майбутнє України. Подальші події у Криму та Сході країни привели до воєнного протистояння. Антитерористична операція, яка з самого початку була відповіддю на агресію Росії, змусила простих людей взяти у руки зброю і стати на захист української землі та кордонів власної держави. Серед тих, хто поклав своє життя у степах Донбасу, понад 160 волинян.

Проект «Жива Історія» - це найбільш масштабна на Волині ініціатива задля збереження пам’яті загиблих в АТО, заради пробудження свідомості тих, хто звик до війни, і для привернення уваги усієї громадськості до військових дій на сході України та трагедії, яку вони несуть. 13 травня 2017 року за ініціативи ГО «Сучасна Волинь» та волонтерського руху «Меценати для солдата» у сквері Героїв Майдану було висаджено перші 75 кленових саджанців родинами полеглих бійців на Донбасі. Ці молоді дерева символізують коріння роду, продовження якого багато з бійців не мали, адже не були одружені та не встигли відчути радість батьківства.






27 вересня 2017 року скверу було надано статус парку та перейменовано на Парк Героїв Майдану та Небесного Легіону. Другий етап висадження кленів відбувся 14 жовтня 2017 року – під час відзначення Дня захисника України сім’ї загиблих на Сході бійців та родини полеглих під час Революції Гідності висадили чергові 70 саджанців.

ГО «Сучасна Волинь» та волонтерський рух «Меценати для солдата» взяли на себе зобов’язання по облаштуванню території парку, інформаційних банерів, встановлення індивідуальних іменних табличок та обмежувачів, щоби завадити пошкодженню молодих дерев. Пошук меценатів та спонсорів даної ініціативи ще триває. Кожен пересічний громадянин зможе зробити свій добровільний внесок, дізнавшись номер розрахункового рахунку в організаторів. Довідатися більше про цілі проекту, побачити макети та зразки готових інформаційних банерів та табличок можна буде на конференції у м. Луцьк 15 лютого 2018 року під час представлення даної ініціативи. Цей облаштований парк з доглянутими іменними кленами стане чудовим символічним продовженням життя полеглих у АТО бійців та захисників Революції Гідності.

…Існує вислів: коли прощаєтесь, обійми мають бути міцними, щоб надовго закарбувати відбиток близької людини на своєму тілі. Тіла своїх синів та дочок Україна прийняла назавжди. Сьогодні серце нашої держави зранене війною, та її щедра земля прийняла ті кленові саджанці, омиті сльозами рідних і дала їм зрости та набратися сил. Шелест їхнього листя розмовлятиме з нами, наче вони самі озиватимуться, розповідаючи подвиги минулих боїв.

А зі світлин на іменних табличках будуть дивитися на нас їхні очі, пронизувати поглядом з одвічним запитанням: «А що ти зробив для своєї України?»

НАШІ РЕКВІЗИТИ:
ГО "СУЧАСНА ВОЛИНЬ"
ЄДРПОУ: 41677573
Р/Р: 26002055515865
ВОЛИНСЬКЕ ГОЛОВНЕ РЕГІОНАЛЬНЕ
УПРАВЛІННЯ АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА
КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ "ПРИВАТБАНК"
Україна,43001,м.Луцьк,вул.Шевченка 2
ДЕТАЛІ ЗА ТЕЛЕФОНОМ: 098 04 28 947


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.