Додати запис

Лічильники «Волиньгазу» і як їх встановити безкоштовно

Тема оплати за комунальні послуги – одна з найболючіших для українців, бо тарифи зростають постійно. Один зі способів пережити ці тарифи – економити, платити за лічильниками. Але для цього ті лічильники треба мати. А для багатьох навіть отримати лічильник – проблема. Чому? Бо люди не знають своїх прав. Але для того й існують політичні партії – щоби про права розповісти і допомогти їх захистити.


Галина Миколаївна попросила про допомогу у захисті своїх прав

До осередку Радикальної партії Олега Ляшка звернулася пенсіонерка Галина Миколаївна зі скаргою, що їй потрібно поміняти лічильник газу, а лічильники дорогі. Мало того, що платити за газ (і платити за дедалі вищими тарифами), то невже немає способу хоча би лічильник отримати безкоштовно?

Депутат від РПЛ в Рожищенському районі Володимир Потапчук надсилав запит щодо лічильників безпосередньо «Волиньгазу». Підприємство відповіло: лічильники для людей безкоштовні!






Тут я хотів би звернутися до всіх депутатів, які читають мій блог. Якщо до вас приходять люди з подібною проблемою – допоможіть своїм запитом. Щоб швидше було, можете по нашому зразку написати – РПЛ не проти.

Але папери паперами. Я вирішив уточнити усе на місці і особисто розібратися в ситуації. Заїхав у відділення «Волиньгазу» розпитати про лічильники. Тамтешні спеціалісти усе грамотно пояснюють, але, як то кажуть, чорт криється в деталях!


Поїхав розібратися

Вам рекомендують купити свій лічильник – за ваші гроші. Але, ви можете відмовитись купувати, тоді «Волиньгаз» вам встановить їхній лічильник – безкоштовно! Просто про цю опцію людям «забувають» сказати. Або кажуть, але якось нечітко і натякають, що все одно краще купити. Тому коли ви питаєте, а чи можна не купляти собі власний, а поставити їхній – кажуть, що можна, але треба зачекати.

Як пояснила головна інженерка «Волиньгазу» в Рожищах Прокоп’юк Оксана Василівна, в цей час вам нараховують оплату по середньому значенні за попередній рік. Іноді справді вигідніше купити власний лічильник, щоб пошвидше. Але тут уже треба дивитися, за яким тарифом вам вигідніше розраховувати свої витрати.

Ми написали заяву і перевірили, чи все так добре працює на ділі, як на словах. На лічильник Галина Миколаївна чекала приблизно місяць, хоча часто облгази лякають, буцімто безкоштовного можна чекати «роками» і при цьому невигідно платити по максимальному тарифу.


Ось так виглядає безкоштовний газовий лічильник

Отже, ще раз коротко, якщо ваш лічильник не працює і потрібна заміна:

1. Йдемо у відділення «Волиньгазу».
2. Пишемо заяву на встановлення ЇХНЬОГО лічильника за їхній рахунок. Як документ можна використовувати відповідь начальника на наш запит (дивіться фото вище).
3. Вказуємо, що просимо рахувати, поки немає нового лічильника, за середнім показником за минулий рік.
4. Чекаємо поки з’являться лічильники і їх встановлять. Це може зайняти близько місяця.
5. Чекаємо поки встановлять пломбу.
6. Дякуємо «Волиньгазу» та його працівникам за те, що дотримуються букви закону.
7. Користуємось лічильником.

Справу вирішено. Однак це лише поверхня цілого клубка проблем, пов’язаних із тим, як у нас нараховують і сплачують за комунальні послуги.

Скажімо, мене насторожило, що похибку лічильника перевіряють без власника квартири, де його встановлюють. Держслужба, яка займається перевірками, за дивним «збігом» - у тій самій будівлі, де і відділення «Волиньгазу», тільки поверхом нижче. Схема проста – служба вимірів пише, що лічильник неправильно рахує і так змушують людину іти домовлятися про новий лічильник, де рекомендують купувати новий.

Інша проблема – якість цих лічильників. Днями представники Антимонопольного комітету звинуватили «Волиньгаз» у зловживаннях монопольним становищем. Підприємство нібито встановлює неточні лічильники застарілого типу та ще й конкретної фірми, хоча це не єдиний і не найкращий доступний виробник. Якщо підозри підтвердяться, то «Волиньгазу» доведеться сплатити штраф у кілька десятків тисяч гривень.

Отже, ми наочно змогли переконатися, що лічильники встановлюють безкоштовно і закону всі готові дотримуватися. Проте людям треба вчитись правильно захищати свої права. У нашій державі, на жаль, так часто трапляється, що по закону все передбачено і навіть ніхто не проти той закон виконати, але без копняка від партії чи громадських активістів нічого з місця не зрушає. Тому захист простих людей залишається нашою основною задачею.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.