Додати запис

Каламутні потоки на ринку будівництва Луцька

Сьогодні найбільша галузь, у якій можна не тільки заробити відсоток на тіньовому капіталі, а й добряче його «відмити», - це житлове будівництво. Вона демонструє неймовірну динаміку. Що ж насправді відбувається, адже це - величезні корупційні потоки, які не можуть вийти за кордон, тож їм шукають застосування всередині країни?


Будівництво житла - хороший варіант, адже вартість квадратного житла можна занизити, закупити необхідну кількість бетону за чорну готівку. Та й готові квартири - гарна інвестиція, бо це прозорий, відмитий актив, який не псується з часом й ціна на який тільки зростатиме.

Сьогодні депутати Луцької міськради практикують системне зменшення сплати пайової участі для забудовника. Таким чином сьогодні депутати провладної більшості причетні до освоєння тіньових потоків.

Так до прикладу будинок «Луцька Рів'єра» забудовником є екс-губернатор Олександр Башкаленко, який успішно легалізував чорну готівку в нерухомість. І таких забудовників у місті Луцька чимало, як правило це є ті особи які мають тісні відносини з місцевою владою. Або ж будівництво ЖК «Центральний» до якого має відношення багаторічний екс-депутат Луцької міської ради Володимир Никитюк, який схожими методами легалізував свою тіньову готівку в нерухомість. І таких прикладів багато. До слова, в цьому ж будинку придбав дві квартири нардеп, який згодом змінив прізвища власників квартир, щоб не «палитися».

Економіці така ситуація не загрожує, бо той хто будує, нерідко згодом лишається з величезним балансом квартир, які може продавати десятиріччями. Однак для правоохоронців така ситуація дуже є цікавою та для роздумів, бо в кого квартири то й і має ж стосунки до брудних грошей.

Попит на житло низький, що зумовлено складною економічною ситуацією в країні, ціни на квартирний метр у доларах знижується, а пропозиція зростає.

Зрозуміло, що корупціонери не здатні до важливих винаходів і не схильні вкладати гроші в інноваційні галузі. Здатні лише «купувати» лояльність громадських організацій, спілок бійців АТО, взамін в подачку отримують декілька квартир. Таким чином сьогодні у Луцьку, як і всій Україні, відбувається внутрішній перебіг тіньових грошей та легалізація їх через сферу будівництва.

За такою трансформацією завжди цікаво спостерігати, особливо якщо не дуже розумієш, що саме відбувається - еволюція чи деградація. Для того щоб пояснити, що не так, то слід показати головну вулицю Луцька чи двори Старого міста, і можна легко зрозуміти куди саме ми рухаємось.

Натомість містом швидкими темпами «ростуть» новобудови, вони можуть не вписуватися в архітектуру міста, можуть вбачати не досить комфортні умови проживання для мешканців, можуть спотворювати панорами міста, як заплановане будівництво на вулиці Ковельській. Уважний спостерігач вбачатиме в цих явищах свідчення того, що в місті щось таки змінюється на краще, але зміни неповні. І якби наші правоохоронці справді були зосереджені на боротьбу з корупцією, то уже давно б аналізували цей ринок уздовж і впоперек.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.