Додати запис

Православні Ратного відсвяткували храмове свято з митрополитом

02 серпня православні Ратного відзначали храмове свято пророка Іллі.

В 1565 році ратнівчани обрали небесним покровителем для свого міста святого пророка Іллю і на його честь збудували величний Храм. Століттями Храм служив дороговказом до Бога не тільки ратнівчанам , а й мешканцям сіл Гірники, Конище і Комарове, які входили до Іллінської парафії. В сонячний день купола Храму видно було аж із Буцинської гори, що за 25 кілометрів. На честь небесного покровителя городяни назвали вулицю Іллінська, яка тепер носить назву Каштанова.

У полум’ї Другої світової війни від артилерійського обстрілу Ратного Червоною армією Храм згорів повністю. З відновленням в Україні Незалежності, корінні ратнівчани, які з дитинства пам’ятали Храм поставили питання про його відновлення. Двадцять років громада відновлювала Храм, що стало для них випробуванням віри і ось уже три роки, як небесний покровитель повернувся у Ратне. З тих пір багато змінилося. Силами прихожан і благодійників вдалося зробити опалення, частково облаштувати територію, а цьогоріч розписати частину храму. І хоч попереду ще багато роботи, та з Божою поміччю все вдасться, бо там, де є початок, є й кінець. Безумовно що як і 453 роки тому, сьогодні Храм святого пророка Іллі є найбільшою православною святинею Ратнівщини.

Від самого ранку над містом линув святковий дзвін, сповіщаючи про свято. На храмове свято зійшлося багато люду з квітами, у вишитих сорочках і з посмішками на вустах. Прибули священики Ратнівського, Ковельського деканатів, а очолив святкову літургію Митрополит Луцький Михаїл, якого громада щиро зустріла короваєм і квітами. Під час літургії кожен присутній у Храмі відчував себе частиною великої громади.

В промові до прихожан отець Станіслав, викладач Волинської православної богословської академії і настоятель Храму Різда Івана Хрестителя в Ковелі сказав наступне. Сьогодні громада Ратне вшановуючи пророка Іллю насамперед вшановує його як свого небесного покровителя.

Це була така ж людина як і ми - народилась і жила на світі, грішила, але досягла святості тому що дуже каялась. Його життя є прикладом для нас християн, послідовників Христа. Сьогодні український храм є твердинею українського суспільства, де лунає Слово боже зрозумілою мовою, так як заповідав Господь. Це стверджує нас як націю, як господарів на своїй землі. Любов до своєї землі є природним виконанням заповіді Божої. Тоді у нас буде соборна, єдина, славна, процвітаюча Україна і хай кожен москаль заздрить нам. В цій Україні буде велична і найпотужніша у світі православна церква. Отож не забувайте що ми славний український народ у якого є славна українська церква.

Вітаючи зі святом ратнівчан владика Михаїл побажав усім присутнім кріпості духовної і тілесної, здоров'я та довголіття, наголосив що пророк Ілля прославився насамперед не своїми чудесами, а своїм безстрашним стоянням у вірі і надією на єдиного Бога. Так і в наш час, коли людина попадає у біду здається що всі його покинули, навіть Бог, але віруючу людину Бог ніколи не полишає – Господь завжди з тим, хто хоче бути з ним. Господь завжди допомагає тим хто працює, хто молиться, тобто з тими хто діє, хто хоче добра і блага собі і тим хто біля нього. Це переплітається із заповіддю Божою про любов до себе і любов до ближнього, адже любов до ближнього це також повага до себе. Сьогодні у нас в Україні багато православних конфесій і начебто всі говорять про Україну, а насправді допомагають ворогам. Як вони будуть дивитись своїм дітям в очі? Правду ж не переможеш.

А правда в тому, що ми православні, ми українці. І наша правда в тому, що у нас є своя українська незалежна держава, яка була, є і буде до віку. В нас буде своя українська церква, в нас буде свій хліб і ми будемо господарями на своїй землі.

Наймолодші ратнівчани у цей день отримали причастя з рук владики Михаїла.

Опісля відбувся хресний хід зі святковим молебнем. Священики читали Євангеліє з чотирьох сторін святині, окроплюючи свяченою водою прихожан і святиню.

Після хресної ходи колонна парафіян рушила до стелли Небесної сотні де владика Михаїл відслужив панахиду по загиблим ратнівчанам і Небесній сотні, а ратнівчани вшанували пам'ять про героїв квітами і дружнім співом Гімну України.

На закінчення свята владика подякував всім ратнівчанам що прийшли на свято, а настоятель у відповідь подякував владиці, священикам, які прибули розділити радість свята, хору за супровід богослужінь, благодійникам, усім, хто докладає зусиль, щоб храм жив і розвивався. Діти подарували священикам квіти, а хор заспівав присутнім «Многая літа» і «О Україно, ти рідна ненько…». Ратнівський декан, отець Роман Бодак – настоятель Храму –запросив присутніх до святкового столу. .
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.