Додати запис

Польський політик назвав українців посібниками окупантів

Історичні претензії Польщі до України - це явище, на жаль, вже традиційне. Вони все більш схожі на гострий психічний розлад і з кожною новою заявою ще одного історика-популіста, який входить до політичних кіл наших європейських сусідів, стає зрозумілим - захворювання прогресує.

Закон про Інститут національної пам'яті, прийнятий Сеймом, а також ухвалені зміни в законі, які вводять кримінальну відповідальність за заперечення точки зору офіційної Варшави, здавалося б, є апогеєм польських вишукувань у сфері історичних образ та претензій до України. Крім того, виставлений Німеччині рахунок за окупацію в розмірі 500 мільярдів доларів не додає діючій польській владі в очах цивілізованого світу ні авторитету, ні поваги. Але ж бажання по всіх усюдах нагадувати про важку історичну долю та отримувати від цього якщо не фінансову вигоду, то хоча б політичні бали на внутрішньому ринку електоральних вподобань , змушує політиків від правлячої партії "Свобода і справедливість" кидатися у вир хибних уявлень про події, які відбувалися під час Другої світової війни.

Відомо, що в польському Сеймі навіть є спеціальна група, яка займається питаннями підрахунку втрат Польщі через військові дії. Саме її лідер Аркадіуш Мулярчик підраховував збиток від вторгнення німецьких військ на територію республіки. Нещодавно він висунув претензії до Москви. Здавалося б, українці, які вже зіткнулися з Голодомором, забороною власної ідеології та гонінням за національною ознакою, постраждали від дій комуністичного режиму не менше, ніж поляки, але, на думку представника правлячої польської партії, за злочини комуністів повинні відповідати всі країни, які колись були окуповані та включені до складу СРСР.



Сьогодні обговорювали питання щодо репарацій. 200 мільярдів $ збитку повинні бути виплачені країнами, представники яких у складі Червоної армії брали участь в агресії проти Польщі в 1939 році. - Пише парламентарій на власній сторінці в Twitter та наводить інфографіку, згідно з якою українці займають друге місце (майже 12%) за чисельністю серед усього особистого складу радянських військ за станом на 1 вересня 1939 року.

За його логікою, кожна колишня радянська республіка зобов'язана виплатити свій відсоток від збитку, який був нанесений Польще Радянським Союзом за роки окупації на основі того, що етнічні українці, казахи, грузини та вірмени служили в частинах Червоної армії і нібито завдали Польщі крупної фінансової шкоди. Так Україні може бути виставлений рахунок на суму 14 мільярдів доларів. Те, що РФ стала правонаступницею "в'язниці народів" і продовжує її "славні" традиції, Мулярчика не хвилює. Проте, як і у випадку з Німеччиною, так подібні вимоги носять скоріше популістський характер, ніж фінансовий. В польському суспільстві росте запит на конфронтацію зі всіма цивілізованими сусідами через "відновлення історичної справедливості", і політики рішуче заробляють собі бали тим, що роблять курйозні, а інколи навіть просто неадекватні заяви.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
По-перше, хто автор цієї публікації? По-друге, такі самі претензії дехто з польських політиків висувають Німеччині. По-третє, в Україні знайшлись політики, які вирішили позиватись до Росії з приводу того, що вона незаконно привласнила назву «Росія». По-четверте, маємо політиків, які однією стороною свого мозку говорять, що неможна переглядати повоєнні кордони, йдеться про Другу світову, а протилежною заявляють про повернення Україні Кубані. По-п’яте, в кожній країні є певний відсоток політичних ідіотів.
Відповісти
Згоден з попереднім коментом. Подібних "патрійотів-ідіотів" і у нас в Україні вдосталь. Чого варті лише "історики" та "експерти", які світяться на програмках типу "Машина часу" на 5 каналі або "Розсекречена історія" на Першому національному. Це - штатні телевізійні ідіоти або провокатори, подібні яким є і в Польщі, і в Росії, і в Угорщині, і у нас. Потрібно просто зберігати здоровий глузд і не споживати без розбору всі ті інформаційні помиї, що на нас щодня вивалює зомбоящик або інтернет.
Відповісти
В корне не согласен с Лучанином о наличии таких же популяций штатных телеидиотов в соседних странах - их там до неприличия мало в сравнении с нашим медийным пространством. Наш политический идиотизм намного круче! Если скрестить сварливую бабу из семьи старого Кайдаша, которую великолепно описал Нечуй-Левицкий с паном - отаманом Грицианом Таврическим из "Свадьбы в Малиновке", добавить к этому портрету немножко Мартына Борули и его слуги Омелька, сдобрить все это чертами характера Свирида Петровича Голохвастова - прохиндея из фильма "За двумя зайцами"- и его "возлюбленной" Прони Прокоповны, которая, как известно единственную книгу читала перед приходом жениха вверх тормашками, получится самый среднестатистический портрет нашего политолога. А их выращивают в соросовских инкубаторах для промывки мозгов гоев. Уровень их знаний о политике такой же, как уровень знаний по математике выпускников украинских средних школ, три четверти которых, как известно, не умеют сокращать простые дроби (задача третьего класса во времена СССР!!!). Это результаты тестирования школьников в этом году! Зато уровень продажности зашкаливает!Эта публика впервые в мире реализовала на практике в интересах "жирных котов" частный случай всемирного закона сохранения идиотизма: "Не привыкнешь - подохнешь, не подохнешь - привыкнешь!"

Відповісти
Придбайте Мулярчику авіаквиток до Смоленська...
Відповісти
Хотелось бы отреагировать на комент Клавы. Ваш более чем прозрачный намек на весьма чувствительный для миллионов поляков "смоленский синдром" ничего хорошего не даст для тысяч наших земляков в Польше. В этом плане он более чем антиукраинский. Не забывайтесь, девушка Клава - слово в защиту интересов страны должно быть весомым и аргументированным. И без эмоций. Особенно сейчас, когда отношения двух стран находятся не в лучшей форме. Вы уподобились герою монолога Жванецкого, который в споре при отсутствии аргументов просил своих оппонентов показать паспорт с пропиской.
Відповісти