Додати запис

Новий рецепт поповнення бюджету від народних обранців

Економічні труднощі України, схоже, досягли певної критичної позначки. Стало відомо, що виділення чергового траншу МВФ знову відкладено, виплати за існуючими боргами здійснювати нічим і бюджетна діра, що утворилася за останні кілька років, загрожує остаточно обвалити державні інститути. Втім, у влади є звичний вже рецепт виходу з кризових ситуацій. Якщо не виходить знайти кошти за кордоном, можна в черговий раз подоїти свій народ.

На думку уряду, український народ - невичерпне джерело коштів на здійснення їх божевільних планів. Так, комітет з податкової і митної політики Верховної Ради України виступив з пропозицією все-таки обкласти податками доходи, що надходять від працюючих за кордоном українців.



До недавнього часу, не дивлячись на те, що доходи за кордоном були оподатковані, українці, знаходили безліч шляхів позбутися від подібної головного болю. Наприклад в сімейному кодексі було чітко прописано - всі доходи і майно для чоловіка і дружини є загальними, а діти зобов'язані допомагати батькам і фактично всі грошові перекази родичам з-за кордону доходами не зважали. Тепер, згідно з пропозицією народних обранців ці статті з Сімейного кодексу будуть прибрані і українці, які отримують кошти від родичів, що працюють за кордоном будуть зобов'язані декларувати їх як доходи.

У Сімейному кодексі України (Відомості Верховної Ради України, 2002 р., N 21 - 22, ст. 135 із наступними змінами):
1) у статті 61:
частину другу виключити;
2) у статті 75:
частину першу викласти в такій редакції:
"Чоловік, дружина мають матеріально підтримувати один одного в тому випадку якщо обоє з подружжя постійно проживають і працюють на території України.";
3) статтю 199 виключити;
4) статтю 202 виключити.


А чоловік і дружина повинні матеріально підтримувати один одного тільки за однієї умови - вони постійно працюють і проживають на території України.

Крім того, згідно із запропонованим законопроектом, подібні доходи будуть обкладені підвищеним податком.

У Податковому кодексі України (Відомості Верховної Ради України, 2011 р., NN 13 - 17, ст.112):
1) у статті 167:
у пункт 167.5 додати підпункт 167.5.5 такого змісту:
"25 відсотків - для доходів, отриманих у вигляді міжнародних переказів від фізичних та юридичних осіб";
підпункт 167.5.1 пункту 167.5 викласти в такій редакції:
"18 відсотків - для пасивних доходів, крім зазначених у підпунктах 167.5.2 і 167.5 цього пункту.";


Якщо цей закон пройде всі етапи, аж до підписання президентом, то громадяни, які виживають за рахунок переказів з-за кордону, будуть змушені віддавати чверть одержуваних ними коштів.

Складно сказати, яких результатів чекає група депутатів - ініціаторів закону. Ймовірно, їх надія осідлати фінансові потоки з-за кордону дозволяє розраховувати на серйозні вливання в напівмертву українську економіку, проте багато експертів сходяться на думці, що більша частина коштів, що надходять в Україну подібним шляхом, просто піде в тінь. Втім, депутатам життєво необхідно хоча б створювати видимість роботи, ніж вони посилено і займаються.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
посилання на сайт ВРУ з проектом закону, немае. от брехло
Відповісти
Міжнародне право не захистило Україну від анексії-окупації. Де списання боргів ?..
Відповісти