Додати запис

Загорівський монастир: не маємо права втрачати

- Обережно, на голову падає цегла!

Такими були перші слова місцевих мешканців, коли ми приїхали до Загорівського монастиря у селі Новий ЗагорівЛокачинського району. Без даху, без уваги, зарослий мохом і бур’янами. Так сьогодні виглядає ця барокова пам’ятка 16 століття. Монастир прожив більше 450 років. Але може розсипатися в наші часи, якщо вже зараз не взятися за його збереження і відновлення.

Коли на початку вересня я планував поїздку до Луцька, то першою думкою було обов’язково заїхати у Новий Загорів і подивитися на цей монастир. Колись у 90-их мені про нього розповідав Олексій Голуб. 14-річним хлопчиком він вижив тут у трагічному бою чоти УПА під командуванням Андрія Берези з нацистськими окупантами. Це був 1943 рік.

Потім, вже у 1993 році, саме Олексій Голуб став моїм «хрещеним батьком» в українській політиці. Він запропонував партії УРП висунути мою кандидатуру на мажоритарному окрузі (у Київській області) на виборах до парламенту. З того часу я в політиці.
Як тільки ступив на територію монастиря, в очах почали пробігати картини того бою, про який мені зі своїх дитячих вражень розповідав Олексій Голуб.

Вересень 43-го року. З боку УПА – всього 44 повстанці під командуванням Берези. З боку німців – спочатку 400, потім приходило підкріплення, танки, літаки, міномети. Повстанці трималися п’ять днів. Тільки 14 із них залишились живими. 14-річний Олексій був посильним у Берези. Йому вдалося вирватись з оточення і за дорученням Берези побігти у село. Коли повернувся – командир уже загинув…Вже пізніше я дізнався, що справжнє прізвище хлопчика Олексія було зовсім не Голуб, а Дацюк.

За освітою я історик. З досвіду роботи і відбудови інших подібних об’єктів розумію, наскільки багатим на історичну пам'ять є Загорівський монастир. Скільки цінної історичної інформації можна там отримати. Навіть той же бій між нацистами і повстанцями УПА – факт, про який Україна мало знає. Монастир був і православним, і греко-католицьким, і римо-католицьким. Він бачив стільки, що нам і уявити важко.

Що можна зробити з ним зараз? Загорівський монастир ще можна зберегти і відбудувати. Стіни і фундамент там ще достатньо міцні. Сільський голова каже, що у 2012 році була розроблена технічна документація на тимчасовий дах. На той час робота оцінювалася у 300 тисяч гривень. Зараз, звісно, буде дорожче. Але дійсно, найперше, що треба зробити – звести хоча б тимчасову бетонну покрівлю і законсервувати пам’ятку. Інакше стіни розсипляться.

Мені також цікаво буде відшукати фото внутрішнього розпису святині. Наразі у кого не запитую – ніхто не знає. Важливо провести дослідження фундаментів. Треба дослідити підвали. Коли зводились такі споруди, підвали мали величезне значення. І саме там можна отримати безліч цінної інформації про це місце. Біля монастиря я побачив цвинтар. Там також можна знайти відповіді на багато запитань. Думаю, коли почнеться робота, то нам відкриється багато дивовижної інформації.

Загорівський монастир – місце важливе і цікаве. Ми не маємо права його втрачати. Де брати кошти? Свого часу я займався відбудовою гетьманської столиці у Батурині. З досвіду роботи там переконаний, що на відбудову таких об’єктів можна залучити до 70% недержавних ресурсів. Немає великої різниці у тому, що будувати – готель, ресторан чи монастир. Все залежить від того, чи є людина, яка може переконати, що зайнятись треба саме історичною спадщиною.


Такі пам’ятки треба зберігати і відбудовувати. Їх залишилось не так багато, щоб ми могли нимирозкидатися, доводити до розвалу і розтягувати цеглу на корівники…

Впевнений, що монастир у Новому Загорові має всі шанси стати туристичним об’єктом. Тут можна проводити пленери, конкурси архітекторів, фестивалі. Якщо правильно все зорганізувати, то на цьому місці можна навіть заробляти гроші, не тільки витрачати.

Особисто я не можу спокійно дивитися на те, як історична спадщина розсипається на наших очах і ніхто нічого не робить. Відтак зроблю все, що в моїх силах, щоб Загорівський монастир на Волині був збережений і відбудований.




Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Така пам'ятка героїзму українців не повинна забуватися і нищитися!
Відповісти