Додати запис

НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ НАШИХ ДІТЕЙ У НОВІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ

За виборчими баталіями якось непомітно пройшла подача Кабінетом Міністрів України на розгляд Верховної Ради України законопроект «Про повну загальну середню освіту». Цей документ доповнює Закону України «Про освіту» та створює реальні механізми для реалізації реформи Нова українська школа. Плани Уряду Гройсмана виглядають досить перспективно для учнів, батьків і шкільних колективів.
На моє глибоке переконання, освіта, в першу черга загальна, має бути стратегічним орієнтиром будь-якої влади. І радує, що цьому питанню почали приділяти увагу на національному рівні. Різнобарвні об’єкти, сучасне облаштування внутрішніх приміщень, нові підходи до організації навчання – це те, що ми вже досить періодично бачимо в стрічках соцмереж. В Новій Українській Школі навчаються через гру. В результаті ми (батьки) разом з вчителями маємо виростити Особистість, Патріота та Інноватора. Маю двох школярів, тому й звернув увагу на це питання.
Перше, що привертає увагу – це індивідуальні навчальні плани для дітей з особливими потребами та можливостями. Кожен учень отримає можливість будувати власну освітню траєкторію. Якщо в дитини хороші здібності до вивчення якогось предмету (або наприклад спорту чи музики), то за його участі педколектив може розробити план навчання з поглибленим вивченням цього предмету та знизити навантаження по вибраних інших предметах. Для підтвердження отриманих знань буде застосовуватися річне оцінювання або/та ДПА.
Також законопроект пропонує закріпити сімейну форму освіти на юридичному рівні із посеместровим контролем. Наприклад, є бажання у батьків, щоб їх діти навчалися за якоюсь специфічною методикою, то тепер, я так розумію, без проблем, лише посеместровий контроль знань у дітей. Щоб підтвердити, що їх рівень знань відповідає державним стандартам. Що в принципі є досить перспективно, оскільки дозволить розвиватися інноваційним авторським методикам та програмам. А також хороший варіант для відкриття приватних шкіл.
Наступний плюс, це те, що діти, які змушені довго перебувати на лікуванні в медзакладах, зможуть отримувати там же потрібні знання.
Цікава ситуація з нацменшинами та державною мовою. Якось так відбувалося, що постійно чути про утиски не то російської, не то ще якоїсь мови. І в цьому процесі завжди мовчали про українську. Так, от законопроект пропонує три моделі навчання для різних груп нацменшин, але всі вони передбачають обов’язкове паралельне вивчення української мови і рідної. Як мінімум мову країни, в якій проживаєш, повинен знати кожен.
Пам’ятаєте, американські серіали, де діти ходять по класах, бо хочуть в цьому році вивчати той чи інший предмет? Так от, тепер подібну можливість матимуть наші діти. Їм пропонують дозволити вибирати предмети. Щоб вирішити питання з вчителями, таких дітей об’єднуватимуть у міжкласні групи, де будуть одночасно вивчати вибраний предмет діти різного віку, що в принципі позитивно впливатиме на розвиток молодших дітей та сприятиме формуванню певних навиків толерантного спілкування з молодшими колегами у старшокласників.
Вчителям планують дозволити складати власні навчальні програми і системи оцінювання, а також вибирати напрямки, по яких вони хочуть підвищувати свою кваліфікацію. Має з’явитися «педагогічна інтернатура» - певний період старші колеги будуть вводити в тонкощі професії вчорашніх випускників педуніверів.
Що ж стосується нас (батьків), то нам обіцяють можливість ініціювати позаплановий аудит школи, якщо там виникатимуть проблеми. Але думаю, що то будуть одиничні випадки або стаття Закону буде використовуватися в політичних цілях з метою зміщення поточного керівництва. Тому просив би законодавців добре продумати цей механізм.
Директори. Вже якось так склалося, що в справді хороших школах директори вічні. Вони змогли сформувати сильні колективи, наростити матеріально-технічну базу, домогтися разом з колективом підняття рейтингу школи. Але як би там не було, час іде і вимагає змін. Тому законопроект пропонує, щоб одна людина могла обіймати пост директора не більше двох термінів підряд по шість років. Обиратимуть керівника на конкурсі, який буде організовувати комісія у складі 6-15 осіб, в т.ч. і представників громадськості.
В результаті впровадження законопроекту планується, що школи отримають більше фінансової автономії. Відповідні органи, створені шкільними колективами, зможуть самостійно формувати структури закладу та штатний розпис, встановлювати доплати, надбавки, виплати матеріальної допомоги, премії та/або їх розміри, інші види стимулювання та відзначення працівників. За рахунок власних коштів школи зможуть оплачувати поточні ремонтні роботи приміщень і споруд, фінансуватимуть підвищення кваліфікації педпрацівників, укладатимуть цивільно-правові угоди для забезпечення діяльності закладу.
Цілком очевидно, що реформа освіти як і в принципі будь – які реформи потребують значного часу як для впровадження, так і для реальної оцінки її результатів. Мені імпонують кроки, які робляться в сфері освіти. І при правильній комунікації між владою, освітянами і батьками в нас вийде #Нова Українська Школа.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.