Додати запис

Португалія охоче «компенсує» травми українців

У Португалії традиційно досить часто трапляються випадки виробничих травм українців, які нерідко закінчуються летально. Відомо, що близько 70% випадків смерті українських трудових мігрантів відбуваються на робочому місці і 80% усіх судових позовів громадян України пов'язані з вимогою матеріального відшкодування травми отриманої на виробництві.
Далеко не факт, що усі судові розгляди стосовно компенсації за травматизм закінчуються на користь українців. Як і будь-який працедавець, португальський власник до кінця буде звинувачувати українця у нещасному випадку або травмі. Особливо складно відстояти свої права на компенсацію нелегальному мігрантові, у якого немає копії трудового договору, як доказу порушення його прав з боку працедавця в суді.

Проте, принципи «соціального захисту» не обійшли і цю іберійську країну. Виробничі травми трудових мігрантів можна компенсувати, але не обов'язково фінансово – як у випадку з Португалією.

Хотілося б підкреслити, що португальська система охорони здоров'я надає досить ліберальні умови для легальних і нелегальних мігрантів.

Зокрема, в Португалії існує законодавчо закріплена норма відповідно до якої, кожен мігрант, не залежно від статусу, має бути прийнятим в лікарні або поліклініці. У свою чергу медичні установи Португалії не мають права відмовити мігрантові в медичній допомозі під приводом відсутності у нього посвідки на проживання, фінансів або легалізації. Фактично, Національна Служба Охорони Здоров'я (НСЗ) Португалії надає мігрантам такі ж медичні послуги, як і громадянам країни. Іншими словами будь-який мігрант може скористатися профілактикою, пройти загальний медичний огляд, діагностичні дослідження, розраховувати на стаціонарне лікування, а також отримати необхідні медичні препарати.
Проте, чи достатньо звичайної явки мігранта до лікаря, щоб безкоштовно вилікувати травму?

Тонкощі існують навіть у відносно простій системі охорони здоров'я Португалії. Постраждалий мігрант повинен мати при собі картку користувача НСЗ. Наявність цієї картки надає безкоштовний доступ до медичних послуг, спеціального лікування і придбання медикаментів.

Попри те, що картка користувача НСЗ видається безкоштовно, процедура видачі різна для легальних і нелегальних мігрантів.
Легальним мігрантам необхідно явитися до медичної установи за місцем проживання і пред'явити документ що підтверджує наявність посвідки на проживання, посвідки про перебування або робочу візу.

Трохи складніше отримати картку користувача НСЗ нелегальним мігрантам, у яких, природно, відсутні необхідні документи. Тому, нелегалові насамперед треба отримати в районній адміністрації (Junta de Freguesia) довідку (Atestado de residência), яка підтверджує, що ця особа мешкає в районі, де знаходиться відповідна медична установа.

Але не все так просто як здається з першого погляду. Щоб нелегал міг отримати Atestado de residência, він повинен прожити на території Португалії більше трьох місяців. Також він повинен мати при собі двох свідків, які мешкають в цьому ж районі і можуть підтвердити його заяву на отримання картки. Тільки після цього можна йти до медичної установи і ставати на облік.

Також не в усіх випадках надання медичної допомоги мігрантові безкоштовне. Згідно з португальським законодавством, характер медичної допомоги залежить від соціально-економічного статусу мігранта. Безкоштовно можуть лікуватися діти до дванадцяти років, вагітні, жінки після пологів, безробітні мігранти, а також особи, у яких хронічні захворювання. У свою чергу трудовий мігрант із стабільною зарплатою повинен заплатити за консультацію або медичну послугу відповідно до помірної ставки оплати (Taxa Moderadora). Проте і її вартість, за мірками ЄС не так велика і не перевищує декількох євро.
Окрім доступної медичної допомоги, Португалія пропонує недієздатним трудовим мігрантам соціальне забезпечення, які отримали інвалідність в результаті травми на виробництві. На приклад мені довелося чути про випадки, коли нелегальні мігранти з України, що отримали інвалідність, поміщалися до спеціалізованих установ, отримували соціальний пакет, що перевищує розміри української пенсії і залишалися на ПМЖ в Португалії.

Отже, високий рівень травматизму українських мігрантів в Португалії компенсується за рахунок доступної медичної і соціальної допомоги. Хоча, як і у будь-якій країні ЄС, в Португалії досить непросто отримати фінансову компенсацію від працедавця. Проте цілком реально як легальним, так і нелегальним мігрантам компенсувати травму, отриману на виробництві відносно безкоштовним лікуванням.

Микола Гольбін
експерт проекту Universal Assistance

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.