Додати запис

Чим «лікують» українських заробітчан в Іспанії?

Чи то від гнучкості трудового законодавства, чи то від необхідності «тримати марку» країни, де все підпорядковано європейським стандартам, в Іспанії законодавчо закріплений ряд преференцій для іноземних громадян, які отримали травму на виробництві. Вони проявляються у сфері медичного страхування. На відміну від інших країн, в Іспанії трудовий мігрант має право нарівні з громадянами Іспанії зареєструватися в органах Національної медичної служби (Seguridad Social) і отримати «Особисту медичну картку» (Tarjeta Sanitaria). За будь-яких обставин, амбулаторне лікування, швидка допомога в умовах госпіталізації і інші життєво важливі види медичної допомоги надаються іноземному громадянинові безкоштовно при травматизмі на роботі, нещасному випадку.

Проте є один істотний недолік медичного страхування в Іспанії. Річ у тім, що користуватися «Особистою медичною карткою» можуть виключно легальні мігранти. Хоч б тому, що для реєстрації в органах Національної медичної служби необхідно надати код платника податків і дозволу на проживання, що, зрозуміло, дуже проблематично для нелегалів. Серед українців в Іспанії, близько 38% є нелегальними мігрантами, які нерідко отримують травми різних ступенів під час роботи.

Проте, згідно з трудовим законодавством Іспанії, окремі пільги існують і для нелегалів. Зокрема, не маючи дозволу на проживання і «Особистої медичної картки» український громадянин має право безкоштовно отримати амбулаторне лікування, швидку допомогу в умовах госпіталізації та інші медичні послуги. Для цього необхідно запросити в органах Національної медичної служби картку іноземця (Tarjeta temporal), що тимчасово мешкає, для отримання якої досить лише надати паспортні дані і довести відсутність достатньої кількості фінансових коштів.

Але треба українським мігрантам бути уважніше, особливо, тому що в Іспанії приватні медичні установи платні для усіх без виключення. Бували випадки, коли мігранти, не знаючи принципу функціонування системи охорони здоров'я, йшли з карткою Tarjeta temporal по медичну допомогу в платні приватні лікарні. Відповідно після закінчення терміну лікування, за адресою проживання мігрантів приходили листи з рахунком за лікування, за несвоєчасну сплату якого, його сума автоматично вираховується з банківського рахунку і виставляється велика пеня. Навіть якщо мігрант вже покинув межі Іспанії, сума лікування віднімається з рахунку тих, що мешкають за адресою, у тому числі знайомих, у яких мігрант зупинявся.

Щоб не опинитися у фінансовій пастці і не «підставити» своїх знайомих, рекомендую українським нелегальним мігрантам звертатися за медичною допомогою в державні Урхенсії (лікарні), які надають безкоштовне лікування для іноземців.
Проте, чи можуть сьогодні звернутися по безкоштовну медичну допомогу абсолютно усі мігранти, в тому числі і нелегальні? Ситуація не однозначна, бо буквально у вересні поточного року, в Іспанії, на законодавчому рівні, набули чинності нові норми, згідно з якими, на безкоштовну медичну допомогу можуть розраховувати лише певні особи. Такими є вагітні жінки, підлітки до 18 років, а також ті нелегальні мігранти, які потребують виключно екстреної медичної допомоги.

Відтепер, не особливо тяжкі травми на виробництві нелегальним українським заробітчанам доведеться лікувати за свій рахунок. Подібні зміни є одним із заходів жорсткої економії, яку іспанський уряд проводить для виведення країни з фінансово-економічної кризи. Хоча, для усіх хто має хоча б тимчасовий дозвіл на проживання, зберігається безкоштовне лікування виробничих травм в державних медичних установах.

Отже, в Іспанії преференції у сфері захисту від травматизму для трудових мігрантів дуже неоднозначні. З одного боку, іспанське медичне страхування надає легальним мігрантам рівні права і умови з громадянами країни. З іншого боку, нелегальні мігранти стали значно обмежені у правах на безкоштовні медичні послуги.

Микола Гольбін
експерт проекту Universal Assistance

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я не понял, что Вы имеете в виду?

---
Теперь мне стало всё ясно, благодарю за нужную информацию. скачать fifa 15 xbox 360 lt 3.0, fifa 15 с составами 2016 скачать торрент или скачать английский комментатор для fifa 15 скачать английский комментатор для fifa 15
Відповісти
По моему мнению Вы не правы. Я уверен. Могу отстоять свою позицию.

---
Мне посоветовали сайт, с огромным количеством информации по интересующей Вас теме. скачать fifa 15 на psp, fifa 15 скачать полная версия на русском или кряк фифа 15 бесплатно fifa 15 скачать торрент обновленные составы
Відповісти