Додати запис

Вашингтон пробуватиме нові економічні заходи проти Китаю



Керівництво Сполучених Штатів Америки знову згадало тему уйгурів та спробувало викликати "алергічну реакцію" у Пекіна. Згодом плануються й економічні заходи.

Наприклад, адміністрація президента США звернулася до американських компаній із закликом відмовитися від роботи з компаніями із Сіньцзян-Уйгурського автономного району Китаю.

13 липня 2021 року державний департамент США разом із профільними міністерствами випустив оновлені рекомендації для бізнесменів щодо ділових контактів з контрагентами із СУАР.

Згідно з антикитайською риторикою у документі особливу увагу було приділено "геноциду та злочинам проти людяності" стосовно уйгурів та інших мусульманських меншин. Зазначається, що Сполучені Штати у тісній співпраці з приватним сектором продовжать притягати до відповідальності винних у цих зловживаннях. На тлі запроваджених раніше санкцій особливу увагу приділяють ризикам через взаємодію з підприємствами із Сіньцзяну. У тексті документа прописано, що за порушення законів США передбачено правові наслідки.

Далі йде перелік продукції, під час виготовлення якої з високою долею ймовірності використовується примусова праця: бавовна, томати, полікристалічний кремній (основний елемент у виробництві сонячних батарей), перуки з натурального волосся. До оновленого переліку також увійшла нова категорія товарів - віскоза. На думку низки авторитетних політологів, Вашингтон у кінцевому підсумку націлений на те, щоб виключити СУАР із промислово-логістичних ланцюгів.

Слід зазначити, що подібна ініціатива адміністрації знаходить багато прихильників. На їхню думку, американські корпорації без належної долі відповідальності ставляться до перелічених питань. Бізнес-суспільству пропонується зі всією серйозністю ставитися до економічних, правових та репутаційних витрат, пов'язаних навіть з непрямою причетністю до порушень прав людини.

В цілому, аналізуючи ситуацію, можна зробити висновок, що Сполучені Штати продовжують грати свою гру і не припиняють свої спроби створити економічні бар'єри для Китаю. Вашингтон послідовно використовує проблематику Сіньцзяну для тиску на Пекін та вживає заходи, спрямовані на дискредитацію його політики. Таким чином Білий дім прагне злякати іноземних інвесторів, мотивуючи це жахливими утисками в СУАР. Мабуть, ця тема доволі банальна, однак ймовірно вплине і в якомусь ступені загальмує темпи економічного розвитку КНР. Подивимося, чим азіатська держава відповість на подібний виклик, що, безумовно, є болючою темою.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.