Додати запис

Про взаємоповагу і людяність

Останнім часом помічаю, що у спальних районах Луцька відкриваються різноманітні ресторанні заклади - від дорогих пабів та кафе до простих "генделиків".

Не знаю, чи все тут нормально з точки зору законодавства, але в Луцьку - ціла пошесть на такі речі.

Не так давно на перехресті вулиць Кравчука і Федорова відкрилося сімейне кафе "Базилік". Нічого проти не маю, однак є кілька речей, про які не можу змовчати.

Я знаю, що із людською взаємоповагою буває складно. Проте, як завжди ті, хто має гроші і хоч якусь маленьку владу, не зважають на інших і роблять свою справу.

1. Якщо є гарний ресторанний заклад, то має бути гарно облаштована парковка. А тут - приблизно два десятки автомобілів паркуються на площі перед "Базиліком".

Наскільки мені відомо, територія перед закладом належить власнику "Базиліка" (колись тут був продуктовий магазин і магазин ритуальних послуг, а потім меблевий салон "Філма"). З першого погляду ця територія його. тож він може робити з нею будь-що, але ж все має бути по-людськи!

В Луцьку на більшій половині вулиць автівки паркуються на пішохідних зонах, і це вже якось нормально.

Ліс автомобілів доводиться обходити або дорогою, або іншим тротуаром. Бо нормально з коляскою чи з собакою пройти не можна.

Спостерігала ситуацію, коли автівка здавала назад і під її колеса ледь не потрапило маля, яке бігло до своєї мами. А здавалося б, пішохідна зона, і можна себе почувати в безпеці.

А як заїжджають на площу машини, то буває і таке, що ледь не з матами тобі кажуть, куди іти: мовляв, чого тут стоїш?

Також коли всі місця зайняті, то відвідувачі закладу паркуються на майданчику біля гімназії №21 та у дворі будинку на Федорова, 6. Негарно якось виходить...

(вибачте за якість фото)


2. Протягом останнього тижня приїжджає машина "Луцькспецкомунтрансу" забирати сміття. А раніше приїздила раз на тиждень. Уявляєте, скільки відходів може бути з ресторану?

Працівники закладу викидали непотріб в смітники, які належать будинку Федорова, 6. Хтось поскаржився, і машина приїжджає тепер щодня.

Коли працівники ресторану забувають накрити контейнер зі сміттям, вітер його розносить двором. Від цього – неприємний запах і вигляд. А сміття «забивається» в квітнику біля житлового будинку.

3. Дуже класно, що в цьому кафе не палять. Респект і уважуха! Але якби от ще власник кафе облаштував місце для куріння для своїх працівників... А то вони частенько курять під вікнами будинку на Федорова і викидають "бички" на клумбу. Дуже виховано!

4. Шум і гам увечері – вже нормальне явище. Ним, як і загазованістю і шаленим рухом автомобілів мешканців ближніх будинків вже не здивувати.

Мені не хочеться нікого "гадити" і писати погані речі. Але коли робиться таке свинство, то варто на цьому наголосити.

Чому ми часто забуваємо про людяність і взаємоповагу? Не дивлячись на те, хто і скільки має грошей, чи має круту автівку чи простого «Москвича» - треба поважати один одного і не забувати, що все хороше і погане повертається тобі назад :)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Напівблатний сленг: "бички" замість "недокурки", заїжджене "респект і уважуха", "не дивлячись" замість "незважаючи", "не палять" замість "не курять" (палити можна лише сільраду чи стіжок соломи), а про розділові знаки я вже й мови не веду. Бракує десятка три ком, коряві речення. Словом, текст годиться лише на смітник. А хто вона, ця Цимбалюк? Скільки вона у в´язниці відсиділа? Хто знає, повідомте. Я навіть думки не допускаю, що це може бути журналістка.
Відповісти
За деревами не бачите лісу.
> Словом, текст годиться лише на смітник.
Хіба суть тексту в комах і в академічній мові?

> Я навіть думки не допускаю, що це може бути журналістка.
Це власна колонка автора - а не стаття в газету. Чому вона вичитувати свій текст, ніби публікується в Forbes? Вичитування тексту це робота корректора, а не журналіста.
Відповісти
Оксана Цимбалюк – журналістка. Тут справа навіть не в тому, що вона 10 років в школі вчила українську мову, а в тому, що вона словом заробляє на хліб. Сором українській журналістиці за безграмотність. І про викладення думки у колонці: немає послідовності, змістовності, та й приводу як такого. На кого ображається журналістка? на власника "Базиліку"? на його працівників? на водіїв автомобілів? на "Луцькспецкомунтранс"? на вітер, що розносить сміття? чи на увесь навколишній світ?!!

Відповісти
Шановні, все що хочете сказати мені - скажіть в очі! Боїтеся? Бійтеся і далі.

І, до речі, я не журналіст. Ніколи себе так не називала і не вважала. Працювати чи підробляти в сфері ЗМІ - не означає бути журналістом :)

Пишу як хочу. Це не стаття, а блог, думки в голос. Життя не заключається у розділових знаках і правильній послідовності викладення думок.





Відповісти
я пицу 1годину 20 хв. ще ніколи в житті не чекав!
Чого туди ходити? Щоб тобі фальшиво посміхнулись?
Цього не досить, аби зробити позитивний висновок про заклад. Кухня не справляється, тому треба або зменьшити кількість місць шляхом формального резерву столиків, або розмір меню.
160 посадочних і один туалет з двома кабінками. Простоявши у черзі 15 хв, пропускаючи мамочок з дітками хтілось просто кинути та піти в інший заклад.
В принципі, більше туди і не піду. І вам не раджу у вихідні туди заходити, ще не дай божу у вечері! Зіпсуєте настрій. Не вірите - сходіть та подивіться.
Відповісти
Зацікавленому. Коментатор далекий від реальних речей. Людина, яка береться за ручку і намагається щось сказати з ціллю, аби написане читали люди, повинна знати мову. Гарна мова повинна бути не лише в Forbes. Коректор і літературний редактор обробляють текс, а не копаються в грубих граматичних помилках малограмотних авторів. Навіть, якщо і власна колонка автора, то це зовсім не означає, що мову можна перетворювати в сільський нужник. Автор «колонки» разом зі своїм «адвокатом» «зацікавленим» керуються постулатом, який був модним у вживанні в 30-40-х роках минулого століття: «Мы академиев не кончали». Слова були вкладені в вуста неграмотного підпоручика Василя Чапаєва, головного героя з однорічною освітою церковно-приходської школи з однойменного фільму «Чапаєв»(1934р.), який командував дивізією і «акадємієв не кінчав»». Вони часто використовувались з гордістю і підкреслювали житейську мудрість в протиставленні інтелекту. Тобто, служили лозунгом антиінтелектуалізму. З того часу пройшло 80 років, ми живемо в 21-му столітті і не вельми хотілось би читати в виданні, яке я поважаю, сучасних чапаєвих.
Відповісти
Особисто не знайома з Оксаною і не маю нічого проти неї, але самі коментарі просто засмучують і рвуть серце на шматки. Дуже прикро, коли люди вважають за непотрібне стежити уважно за граматикою і пунктуацією, акцентуючи лише на змісті повідомлення чи статті. Якщо кажете, що то не Forbes – тим самим Ви самі себе опускаєте до провінційного рівня, не усвідомлюючи, що не має значення ступінь солідності видання, а має значення рівень грамотності людини. Грамотна людина завжди буде писати так, як того вимагають норми мови, і на це ніколи не впливають зовнішні фактори. А більшість журналістів, замість того, аби подякувати за знайдені помилки і почати працювати над ними, починають злитися і не дуже ввічливо просять слідкувати за собою, а не за чужими помилками. Шановні, все це стає дуже нехорошим симптомом у культурі української мови. Мова перетворюється на дерево з гнилим корінням, яке роз’їдають всі ті, хто лінується читати класиків, братися за словники, перечитувати правила граматики і пунктуації. Читайте всеукраїнські видання! Там працюють справжні професіонали, які не лише викладають інформацію, а й вміють аналізувати. У більшості з них – власний стиль написання матеріалів. І там навряд чи Ви зустрінете сотню «так», «отже», «натомість», «проте», якими так люблять засмічувати статті наші журналісти. Схаменіться, поки не пізно! Вчитися ніколи не пізно! Всі так дружно кричали проти розповсюдження російської мови, але усвідомте важливу річ: не російська мова вб’є українську, а Ви самі. Зсередини. Процес вже пішов.
Відповісти
Шановна, Вероніка. Я поважаю ваші думки, хоча і не погоджуюсь з ними. Чому б вам не написати статтю на данну тему і не викласти її на сторінках ВолиньПост? Думаю, багато хто з читачів з задоволенням прийме участь у дискусії на тему "grammar nazi - бути чи не бути". Але стаття Оксани не про це, тому, на мою думку, недоречно тут говорити лише про граматику.
Відповісти
"Чому ми часто забуваємо про людяність і взаємоповагу?" - тому що ми українці, такий в нас менталітет.
Відповісти
знаете, а вы изрядно достали завистливым маразмом.
пишите лучше и не ковыряйтесь пальцами в чужих носах.
язык - явление живое и органичное.
или, коли такой раскритик, подписывайтесь не онанимно.
Відповісти
була недавно в цьому закладі. і мені дуууже сподобалося. гарний інтерєр, враження гарне справили працівники. і дешево. але думаю, ціни такі там довго не будуть.
Відповісти
А мені було цікаво почитати. Я частенько буваю в "Базиліку", але досі не помічала таких речей. Дякую. Читати, вказуючи на граматичні помилки анонімно, до речі, неввічливо.
Відповісти
Класний пост! Підтримую автора. Пишіть більше таких публікацій і незважайте на псів, що тут гавкають.
Відповісти