Додати запис

Вибори і фокуси

Вибори-2012, які все ніяк не можуть завершитись, дали багато інформації для вивчення та аналізу. Все за один раз й не охопиш.

Тому спробую викласти лише тези своїх міркувань, які зараз, через тиждень після голосування, сидять в голові.

1. Виборчі технології для маніпуляції результатами виборів почали використовувати ще рік тому, коли прийняли новий закон про вибори.

І маніпуляції там усюди – від виду виборчої системи до процедурних моментів з формування виборчих комісій та підрахунку голосів. Причому за цей «справедливий» закон голосували усі – і влада, і опозиція…

2.Агітаційний період виборчої кампанії був брудний та неконкурентний. Перешкоджання діяльності опонентів, чорний піар, тиск на підлеглих, зловживання адміністративним впливом – все це мало місце, в тому числі і на Волині.

3.День виборів був показово спокійний, за винятком окремих серйозних і грубих порушень.

4. Ніч підрахунку голосів оцінити важко. Численні «помилки», неточності, місцями й грубі порушення процедури підрахунку голосів. Члени ДВК вкотре не знали вимог закону. Хоча в комісіях працювали ті самі вчителі, що й на попередніх трьох виборчих кампаніях, і виборчі процедури були дуже схожі, весь процес підрахунку голосів більше був схожий на бардак.

5. Транспортування і прийом документів в ОВК – цей процес відбувався взагалі поза рамками закону: незапакована документація, печатки ДВК, відсутність необхідних членів комісії при транспортуванні, документація без охорони, черги, переписування протоколів ДВК на колінах, і т.п.

Як оцінювати цей процес? Навіть не знаю. В такому хаосі спокійно можна було переписати протокол як хотілось і навряд чи це хтось би помітив.

6. Спостереження від партій і кандидатів було малорезультативним. Коли на одній дільниці в складі ДВК працюють родичі, знайомі, сусіди, то ніякий спостерігач не зафіксує жодного порушення. Адже він житиме з цими людьми й далі в цьому селі. Виходить така собі кругова порука, коли всі зацікавлені щоб вибори на дільниці пройшли спокійно і всім заплатили обіцяні кошти. І де гарантія що не було фальсифікацій?

В результаті цього всього в мене сумні і неоднозначні враження і висновки …

Якщо сказати по іншому, то вибори-2012 мені нагадують фокуси в цирку: Ти знаєш що виступ фокусника є обманом, ілюзією, відчуваєш це по його фальшивій посмішці, але от здогадатись, звідки він витягує того кролика ніяк не можеш...
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не вірю, що це все, про що вам є що сказати після ТАКИХ виборів. Пишіть більше, пишіть детальніше... Усі журналісти вас часто цитували, але першоджерело завжди цікавіше
Відповісти
є що сказати і написати, але на все відразу не вистачає часу, тому буду поступово...
Відповісти
Ловимо на слові ;-)
Відповісти
Пропоную писати ще й на тему "Вибори. Фокуси. Журналісти". Волиняни мають знати, як окремі ЗМІ "допомагали" їм зробити правильний вибір...
Відповісти
Назвіть цих журналістів, нехай Вітчизна поіменно знає своїх "героїв". Нічого ховати голову в пісок, як страус, чи закриватись своєю "дезорієнтацією". Котів в мішку вже давно не продають. Звичайно, журналістів далеко менше, ніж тих, хто кинув папірець за кіло тухлої китайської гречки. Про останніх теж треба писати: вони зробили в тисячі разів більше шкоди, ніж писаки.
Відповісти
Що Опора,що Чесно на Волині вкрай мляві та беззубі.Або сплять, або гроші рахують!
Відповісти
хааааааааааааааааааааааааа ха хаха ха ха ха ааххаха хаах хаах ха
Відповісти