Додати запис

Хто ходить на Степана Гігу? або Повернення у 90-ті

…Телефонний дзвінок в студію, де працює Степан Гіга. «Доброго дня, а скажіть – тут працює народний артист України Степан ..Мега?»

…Непроста це річ – вловити смаки публіки, зрозуміти, що саме їй подобається, і чому глядачі купують квитки на ті чи інші концерти чи вистави. Різні смаки, різні й артисти. Прихильники одних можуть не визнавати інших, чи іронізувати над їхніми уподобаннями. І все ж, мабуть, важко сперечатись із реальним фактом популярності, коли артист збирає повний зал.

Концерт Степана Гіги залишив по собі досить - таки суперечливі враження (так, як мабуть і уся наша естрада). Майже дві з половиною години музичного навантаження. Схожі одна на одну пісні (за виключенням кількох, «знакових»), з якимось однаковим наполегливо-швидким ритмом, з текстами про вічне, про втрачене або - навпаки - знайдене кохання, про маму, про тата, про доньку, про брата. Окремо – Про «Наталі».



Окрім Степана Гіги в концерті беруть учать його діти – син Степан Гіга-«молодший» та донька Квітослава. Виконавці не забувають майже після кожної пісні бажати усім добра, миру, щастя, любові, наснаги, розуміння та матеріального благополуччя.

Присутній в концерті і конферансьє, який крім каламбурів та назв пісень, не втомлюється нагадувати відзнаки учасників концерту: молоденька Квітослава – популярна співачка, солодкоголоса…, зірка Закарпаття, лауреат…., і - Заслужена артистка України, та – Народний артист України, професор, автор та виконавець, композитор і аранжувальник – Степан Гіга!!! З ними – гурт «Друзі мої» (швидше – «Діти мої-квіти мої», бо по-перше, вік музик аж надто юний, по-друге – на гітарі грає все той же Степан-Гіга-«молодший»)…

Невеличка біографічна довідка:

Народний артист України Степан Петрович Гіга народився в селі Білки Іршавського району Закарпатської області. Талановитий музикант та співак, екстерном закінчив Ужгородське музичне училище.

Навчаючись у Київській консерваторії, мав право на вільне відвідування (в ті часи для цього слід було мати спеціальний дозвіл з Міністерства Освіти). Його викладачем був легендарний співак українсько-радянської епохи, професор вокалу Костянтин Огнєвой. По закінченню консерваторії Степан Гіга отримав направлення працювати солістом Національної опери України. Але відмовився, і,зрештою, обрав самостійний шлях естрадного виконавця.

З офіційного сайту С. Гіги:

«У 1995 році виходить перший сольний альбом співака “Друзі мої”. Згодом з’явилися ще два: “Вулиця Наталі” та “Троянди для тебе”. Саме альбом “Вулиця Наталі” став для Степана доленосним — у 2002 році кількість проданих дисків перевищила мільйон. Цей факт засвідчила фірма у м. Калуш, що займалась тиражуванням альбому . І як результат — Степан Гіга першим в незалежній Україні отримав «Золотий диск»…

Як відомо, «Золотий диск» - міжнародна кваліфікаційна категорія, яка відображає успішність продажу диску на території країни (і окремо – за її межами). У різних країнах діє різна «норма» рекордів. На сьогодні в Україні «поріг» - 50 тисяч примірників для визначення диску «Золотим».

…Отже, вертаємось до «Гіга»-концерту. Як стверджують організатори, квитки вартістю 80 – 150 гривень у Луцьку практично «розмели».

Справді, в залі «Променя» не було жодного вільного місця, потрібні були навіть приставні крісла для бажаючих насолодитись мистецтвом. Тисяча одягнутих по-зимовому глядачів зрілого віку (в основному від 50-ти і вище) «проголосували» власною гривнею за можливість побачити та почути Степана Гігу, його сина, доньку та юних музикантів.

Отут і виникло відчуття того, що час зупинився. Електронне техно-стукотіння в стилі 90-х – це навіть не «ретро», це … все одно, що їздити по селу на старій «дев’ятці», з наклейкою «Мерседес» на радіаторі.

Так, у потужності вокалу Гіги давно вже ніхто не сумнівається, але все ж іноді так і хочеться сказати – та навіщо ж так «волати»?! Де ліризм, мелодика та задушевність української пісні?

Здається, любов до пісень, створених на тексти українських авторів, Степан Гіга намагається просто-таки «вбити» в голови прихильників. Чого варта лише його знаменита пісня про сон («Це сон»), яка за потужністю подачі швидше нагадує команду «Підйом!» «Передишку» можна було отримати хіба що під час «дитячого» блоку, поки серед концерту співали по черзі Квітослава та молодший Степан Гіга.

Діткам по вокалу до тата ще довго тягнутись, так зате у них в підтримку - шоу-балет «Легіон». Там в якості «легіонерів» - чотири «крепких» танцівниці, запальні рухи яких нагадали старшому поколінню, що сьогодні-таки 14 лютого, тобто - День закоханих.

…Запам’ятався жарт конферансьє, про те,як в Трускавці він, буцім то, підслухав біля бювета діалог двох російськомовних відпочивальниць: - «Ты сегодня идёшь на Гигу?» - «…А это что за…процедура?»…. Підсумовуючи сказане, ведучий звернувся до глядачів: «Сподіваюсь, концерт Степана Гіги став для вас гарною процедурою!»

…Пісню на слова Степана Галябарди «Яворина», яку Степан Гіга присвятив пам’яті Назарія Яремчука, я готовий слухати стоячи.

А от посвяту дружині, вишневому саду чи українській ночі я краще послухаю у виконанні Костянтина Огнєвого, чи Анатолія Солов’яненка. Це, може, й набагато давніше «ретро», але воно реально вічне, та справді йде від серця.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 31
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дякую автору за зважене ставлення. Усі ганять Гігу, але при всьому його куцому розумінні творчості і поняття про шоу-бізнес - він таки талановитий дядько
Відповісти
Я бачила колись по Волинському телебаченню його кліп, пісня якась була така дуже романтична :)) Ги-ги :))) сміялась аж сльози текли, такий вже він наіграний і неякісний :)
Але голос і слух у нього просто чудові!!!
Відповісти
дуже толерантна стаття, Дмитре) пам*ятаю, що відбувалось з людьми під час його виступів "На хвилях "Святязя".. і досі це загадка для мене...)))
Відповісти
я узагалі не знайома з творчістю Гіги. але мені дивно, що такі ретро-співаки збирають цілі концерті зали. одного разу, як журналіст пішла на концерт Бутирки. так само узагалі не було знайома з їхньою творчістю і була не в меншому шоці від переповненості залу
Відповісти
А на Поплавського і рускій блатняк в Люцьку так само ходют. Яка разниця?
Відповісти
На вкус и цвет товарища нет. Хай краще на Гіга ходють чим п`ють і під свої реви бабів дома б`ют.
Відповісти
Гіга це уособлення західноукраїнської сільської естради.
Відповісти
Крім ядовитого крику Гіга шокує ще і своїм "мистецтвом" співати під повний "плюс"! Справді "живими" є тільки рухи його танцівниць, музикантів та його власного "беззвучного" рота. А це все є наслідки його вільного відвідування в консерваторії. Хай би вже не позорив цей ВУЗ своєю причетністю до нього.
Відповісти
На Гігу ходять не тільки після 50. Сьогодні мені 31, а вперше на його концерті була десь у 20 і зовсім не випадково. Це потужний талант. Я його шанувальниця. Дітям правда ще працювати і працювати.
Відповісти
Як закарпатець дуже прагматичний. Все дітям "залатвив" -Заслужену артистку дочці Квітославі, синові ледь не заслуженого. Замість піара в шоу-програмі "Міняю жінку" (НА ЩО РОЗРАХОВУВАЛИ З ДРУЖИНОЮ) отримав зневагу через свою бездуховність, обставивши себе міщанською вульгарною обставновкою , відсутністю такту й жалю до таких бідаків як Тетяна ( т.з. нова жінка з шоу). Не так примітивно повинно було поводити себе сімейство Гіг в шоу. Вони знані люди в регіоні повинні були показати, що в людини все має бути прекрасне. А тут не побачили натяка на духовність. На концерти чимало інтелігентних людей не будуть до нього ходити. Надто меркантильно-примітивним себе показав солодкоголосий, справній сільський буржуй.
Відповісти
ви праві на 100 відсотків...переглядаю вдруге передачу...в мене немає слів...
Відповісти
А Діму жабка задавила, що в його дружини немає повних залів,як в Гіги... Діма, подивись краще на себе, ніж "обсирати" Народних артистів.
Відповісти
Гіга- талант. І хто би , що не плів, зали у нього переповнені. А на проекті міняю жінку" нічого поганого , по відношенню до іхньоі сім'і не бачила. Люди живуть в достатку, який створили своєю працею. А сім'я з Києва , це наа убогість, від якоі треба втікати, а не гордитися нею. І взагалі поведінка Тетяни, взагалі - поведінка розпусноі, дешевоі хвойди.
Відповісти
Ірино! Яка праця! Записати фонограму на студії, а потім 100 концертів відкривати під неї ротик і хвалити себе через ведучого концерту! А ще не починати концерт поки не принесуть в гримерку його 5000 доларів готівкою з яких він заплатить 0 податків!
Відповісти
дуже гарні всі
Відповісти
я з монастириська дуже кльово
Відповісти
фотки дуже гарні
Відповісти
Та це не мужик,а пвдноаст. Сам себе облизує. Нащо тій бізнесменші той клоун.?
Відповісти
Це самовблений клоун,нащо тій бізнесменіші таке чучело,це загадка. Бо і на сильного самця він не подібний.
Відповісти
Та гнида той гіга зі всіх сторін
Відповісти
І що та панянка знайшла в тому гігі . Стількие нормальних хлопів. Я думаю він ні до ліжка ні до роботи.
Відповісти
Ви думаєте,то вона знайшла щось в тому Гігі? Такі Гігі-альфонси,шукають собі таких жінок,як в нього,щоб витягувати з них гроші.. Я би на іі місці гнала би то сміття, щоб і не смерділо ним.
Відповісти
Читаєш і диву даєшся,які у нас українці.Вам лнгше взяти і облити брудом людину,та ще й яку.І впевнена,що ті.які й мізінця не варті його.Особисто мала можливість спілкуватися з Степаном Гігою.Чудова,вихована,толерантна людина з надзвичайно приємним,чудовим голосом.Мені 40,а я теж його слухаю ще з 20 літ й завжди захоплююсь його співом.Шкода,що Ви Дмитре,молода людина,а так не шануєте й ганебно себе ведете.Мені сором таки за Вас.А Степану дякую за його творчість,чудові змістовні пісні.А молодь повинна шанувати сьогодні таких артистів.Якщо глялач пішов ,кому за 50,то це що не слухач? Майте елементарну повагу.А якщо Вас цікавлять його діти.то вибачайте.але заздрість погана й шкідлива риса.Саме такі як Ви Дмитре й можуть позорити Україну.
Відповісти
Дякую,правильно Лєна Ви пишите.Саме нічого не варте,а говорити мастак
Відповісти
Самолюбивий і не приємний той Гіга. Була я на весіллі,де він співав. Співає не погано,але виглядає жахливо. Співака хочеться не тільки слухати,але і щоб виглядав. А він,як кіт обдертий. Волосячко ріденьке,живіт,як гора,а ніженьки як у дестрофіка.
Відповісти
Хіба це нормально,коли в країні іде війна,це "чудо" і такі як він,про співають . Нехай би йшли,як наші хлопці воювати.
Відповісти
Та в АТО тих піндосів співучих. -ГОГІВ І ЙОМУ ПОДІБНИХ. Хлопці гинуть,а воно співає.
Відповісти
Це правда.
Відповісти
Гіга все бабло молотить,а його принцеса в РІКСОСІ в Трускавці ,вишиває з крутяками. То він не тільки патоатий,а ще й рогатий ходить.
Відповісти
Живу поруч з їхнім маєтком... кажуть прогнала вже принцеса з ботоксним обличчям свого вусатого, патлатого, пузатого... а і з кривенькими ногами)))) а Франківськ - це як велике село всі про всіх все зають!
Відповісти
ЧИТАВ БАГАТО ВІДГУКІВ ПРО УЧАСТЬ ГІГ У ПРОЕКТІ "МІНЯЮ ЖІНКУ" І НЕАБИ ЯКИМИ ЗУСИЛЛЯМИ ДОДОВИВСЯ ЦЕ "ШЕДАВРАЛЬНЕ" ВІДЕО.ЯКЩО КОРОТКО-ТО ПРОСТО ШОК! НАСКІЛЬКИ ЛЮДИ МОЖУТЬ БУТИ ЛИЦЕМВІРАМИ І ЖЛОБАМИ. В ЦЬОМУ ТАК ЗВАНОМУ ШОУ ВОНИ НАМАГАЛИСЬ ШОКУВАТИ ВСІХ СВОЇМИ СТАТКИМИ, ЩО ІНАКШЕ ЯК МІЩАНСТВОМ З УБОГИМИ СМАККАМИ НЕ НАЗВЕШ!ЯК КАЖУТЬ В НАРОДІ: НЕ ДАЙ БОГ З ІВАНА ПАНА. НЕМАЄ В НАШІЙ ГНИЛІЙ ЕСТРАДІ СЬОГОДНІ ПОРЯДНОСТІ ТА ПРОСТОТИ. ПОРА ВЖЕ НАХУЙ ЇХ ПОСИЛАТИ І ТАКИМ ЧИНОМ МОЖЕ ДАМО ЗРОЗУМІТИ ЩО ВОНА ТАКІ Ж ЯК МИ СМЕТРНІ!
Відповісти