Додати запис

Якби в 1944-му дядько не спілкувався з Кремлем по мобільнику, не став би Адам Мартинюк депутатом…

Любешівське село Ветли відоме не лише тим, що є батьківщиною комуніста Адама Мартинюка. Під час війни тут переховувалося від німців, за різними підрахунками, до кількох тисяч чоловік. Усіх їх згодом «зарахували» до когорти радянських народних месників. Совітська пропаганда навіть створила міф про постійний радіозв’язок з «Центром» та літаки з «великої землі», що курсували маршрутом «Москва-Ветли» і приземлялися на кризі Білого озера, справно забезпечуючи «партизан» зброєю, продуктами і інформацією про стан фронтів. Як же було насправді? Досить цікаву версію тих подій мені довелося почути від похилого вже чоловіка, який дуже довго вчителював у цьому селі і мешкав на квартирі в подружжя, котре пережило ті непрості часи.


На фото: Адам - школяр

Зрештою, якщо вже бути послідовним, мова, взагалі-то, йшла про нашого поліського супер-комуніста і, ще донедавна, віце-спікера. Позаяк пенсіонер (прохав не називати свого прізвища, мовляв – хочу спокійно дожити віку) добре пам’ятає не високопосадовця, а саме учня, невдаху-вступника до ВУЗу, потім лаборанта школи і, нарешті, студента Мартинюка. Але події 44-го, як виявилося, мають безпосередній зв'язок із життям Адама Івановича і, зокрема, його успішним кар’єрним ростом.

Ветли - край партизанської слави чи заболочена «Мекка» утікачів?

В 1942-1943 рр. глухе село Ветли на Любешівщині, завдяки своїй заболоченій неприступності і відрізаності від ліній комунікації річкою Прип’ять, стало надійним прихистком для сотень, ба, навіть, тисяч солдатів радянської армії, які зуміли вийти з численних оточень, уникнули полону, дезертирувати, тощо. Переховувалися тут і селяни з навколишніх сіл, аби не сплачувати податків німцям чи не потрапити під облаву на роботи до Германії. Були тут й карні злочинці. Присутності останніх дивуватися не слід. Можна по різному ставилитя до німців, але заперечити їх любов до порядку навряд чи хто наважиться. А порядок окупаційні війська вбачали у всьому. В т.ч. і в боротьбі з крадіжками.

Навіть сьогодні по селах можна почути розповіді старожилів про те, як нещадно німці карали крадіїв не лише їх майна, а й тих, хто нишпорив по українських хатах (щоправда, після війни «постраждалі» за банальні крадіжки ставали совітськими героями, яко борці з фашистами, але це вже інша тема). Одне слово – це була територія відносно вільна від окупації. Найближчі осередки німецької окупаційної влади були на «горі» біля села Невір. По суті – десяток-другий км.

Сьогодні це, звичайно, не відстань для автівки, але в часи війни дістатися до Ветлів транспортом було практично нереально. Зрештою, німці особливо й не намагалися. Якщо хтось, услід за радянськими істориками, вважає, що у Ветлах усі ходили колонами під червоними прапорами і точили сокири на фашистського окупанта – доведеться розчаруватися. Ніяких «…вставай страна огромная…».

Тут було лише одне завдання – вижити за будь-яку ціну. Прибулі просилися в хати селян, працювали за такі-сякі харчі, а, нерідко, й силою відбирали їжу в поліщуків. І сиділи тихо, як миші. Про якісь там підпілля чи збройні операції, підірвані ешелони, як це рекламувалося в повоєнний час, навіть мова не велася. Хоча б тому, що навіть інформації про фронтову ситуацію не було жодної. Не знали чи живий ще друг усіх дітей і батько народів тов. Сталін. Зірка над кремлем чи Свастика.

Не було радіоприймачів і щасливих від «говорить Москва» бородатих партизанів біля них. Не було, зрештою, і літаків з «великої землі» на зледенілому плесі озера Біле.

Це все з’явилося набагато пізніше – в уяві радянських ідеологів, а, найперше, уродженця тих місць, не так давно кандидата в народні депутати комуніста Петра Бущика. Саме він в значній мірі «опартизанив» цю місцину.

В атмосфері невизначеності мешканці Ветлів та їх «гості» прожили аж до весни 1944 року. Лише тоді почалися надходити непевні чутки. Так чи інакше, але й сидіти в болотах ставало дедалі важче. Не вистачало харчів. Одяг, взуття – зношувалися, поновити його ставало дедалі складніше.

Зрештою, тіснитися в селянських хатах також не можна було до безкінечності. Тому, спочатку зрідка, а потім дедалі частіше почали вестися розмови про хоча б якесь майбутнє. Усі розуміли, що потрібно визначатися і до когось приставати. Критерій союзника побутував далеко не радянсько-патріотичний. Вибір був набагато прозаїчніший. Підуть до того, хто зможе нагодувати і одягнути цю численну ватагу.

Але – хто? Німці? Совіти? Українська партизанка? Карушники (так називали червоних партизан-федоровців за те, що ті відбирали в селян «карухи» з вяленим м’ясом чи, як називають у нас, сальтисони)?

Ні від кого з перелічених не було якихось конкретних звісток. Жодна з перелічених сил не робила пропозицій.
Саме в цей час і з’являється постать місцевого селянина Приходька. Рідного, за словами розповідача, дядька вже екс віце-спікера Адама Мартинюка.

«Розмова» з Москвою і бійня під Ковелем

Той факт, що у Ветлах «засів» натовп боєздатних і, хоча й так-сяк, але, все ж таки, озброєних чоловіків не міг не насторожувати червоне командування. Існувало конкретне і небезпідставне побоювання – не сьогодні-завтра ця ватага могтиме долучитися до однієї з ворожих до СРСР сторін і наробити чимало клопоту.

Тому й було вирішено – за будь-яку ціну загітувати їх до лав червоної армії. А вже потім – по ситуації. Кого залишити, кого -- під трибунал, кого – на гарматне м’ясо. Зробити це, як виявилося, було не надто складно. Вже зазначалося – оточенці готові були піти до будь-кого, хто міг би їх нагодувати і одягнути.

Яким чином радянські військові зуміли вийти на Приходька – невідомо. Однак, цей чоловік користувався авторитетом у «ветлівських гостей». Він вважався освіченим, позаяк навчався в польській школі (звичайно, могли бути серед «партизан» і більш освічені червоні командири, однак, тоді, в подібних ситуація мало хто козиряв своїми званнями-знаннями і пхався наперед), до того ж більш поінформованим.
В Приходька була справжня німецька рація!

Майже не цікаво звідки вона в нього взялася. Проблема в іншому – чи можна було назвати цей агрегат засобом зв’язку? (Чому я акцентую на цьому увагу – стане зрозумілим нижче.)
Так ось, цей чоловік почав потроху підбивати солдатів, мовляв потрібно йти до червоних. В якості аргументу, розповідав, що постійно ловить радянські радіохвилі і, навіть, має можливість вийти на зв'язок з самою Москвою.

Це була чистої води фальсифікація. За описом, німецький радіоприймач, який демонстрував Приходько людям, був трохи більшим за перші сучасні мобільники чи радіотелефони і, схоже, це ніщо інше, як одна з модифікацій УКВ-радіостанції "Доретта", котру німецькі солдати носили на поясі і радіус дії якої не перевищував двох кілометрів. Однак! Не варто звинувачувати здеморалізованих людей у надмірній довірливості і наївності. На той час навіть звичайна газета була неабиякою подією і джерелом інформації. А тут - ціла радіостанція. Нехай навіть маленька.

Так чи інакше, але одного прекрасного дня зібрався натовп і почав вимагати від агітатора чіткої відповіді – прийме їх радянське командування чим ні.

Приходько спробував спочатку «порозмовляти з Москвою» в присутності людей. Це йому «чомусь» не вдалося. Тому й наполіг, що розмову вестиме за кілька кілометрів від села, бо тут, мовляв, поганий зв'язок. До того ж наодинці. Так і зробив. Чи зумів він там до когось «додзвонитися» - шкода вести мову. З таким успіхом він міг би поспілкуватися з товаришем Сталіним за посередництвом димових сигналів. Результат був би аналогічний.



Зрештою, аби не бути аж надто прискіпливим, можна розглянути варіант, що Приходько спілкувався з якоюсь військовою частиною. Хоча і це, враховуючи малий радіус (1-2 км) дії «Доретти», також сумнівно. Найближчі червоні знаходилися за кілька десятків кілометрів і носа на «німецьку територію» не потикали. Принаймні, відстань в 2 кілометри можна було здолати пішки і порозмовляти з «ветлівчанськими партизанами» безпосередньо.

Хай там що, але, повернувшись до села, Приходько чітко відрапортував про успішні перемовини. Мовляв, розмовляв з самою Москвою, сказали – пробирайтесь до найближчих червоних частин, там вас нагодують, одягнуть, «обують» і зроблять бійцями регулярних військ. Цих його слів виявилось достатнім. Червоні так червоні.

Пробиратися вирішили до нині вже неіснуючого села Грива Камінь-Каширського району, де, за інформацією цього ж таки Приходька, дислокувалися радянські війська. Разом з оточенцями і втікачами до червоних пішло немало і місцевих селян. Виходити на шляхи й потрапити під обстріл німців не наважилися, тому рушили через ліси в напрямку Пнівного, Червища, і, власне, Гриви.

Тут їх справді зустріли совіти.

Справді нагодували.

І одягнули.

І… «взули»...

… через два тижні погано озброєних, ненавчених «ветлівчан» кинули на штурм Ковеля поперед благонадійних регулярних військ. Тим, хто знайомий з історією ІІ світової, зокрема радянськими операціями під Ковелем весна-літо 44 року, зрозуміло, яку підлість зробили червоні по відношенню до людей, котрі повірили Приходьку… Вижити вдалося лише одиницям. Серед них і господарю помешкання, де квартирував наш розповідач. Його вибуховою хвилею кинуло у воронку і присипало землею… Щоправда, залишився живим і Приходько.

Він… участі в боях під Ковелем не брав. Як, очевидно, і в інших бойових діях на Волині. За таку послугу радянська влада нагородила його цивільними посадами спочатку в любешівському районі, потім десь в обкомі, а далі й вище.

Просувався родич Адама Мартинюка в царині «антирелігійних справ».

До речі, місцеві не пробачили йому смерті своїх близьких, загиблих під Ковелем. Помститися на самому Приходьку не вдалося. Але кара не оминула багатьох з його сім’ї. Звичайно, потім звинувачували в цьому «буржуазних націоналістів», однак, думається, що це справа рук родичів загітованих ним і намарно полеглих місцевих хлопців.

Під Мартинюка у Ветлівській школі створили зайву посаду

Ну, а тепер на виправдання заголовку.

Звичайно, усі здогадалися, що саме заслужений родич дав путівку в життя простому сільському хлопчині. Хоча – чи й справді простому?

Адам Мартинюк досить часто наголошує на одній зі сторінок своєї біографії. Мовляв, трудився він, між іншим, і як сільський педагог. При цьому, чомусь, забуває уточнити предмет, який він викладав. Ще менше він говорить про те, як саме він зумів стати шкільним працівником.

Це й не випадково. Адже, судячи з інформації яку надав мені його колишній вчитель, освітянином Адам Іванович став «по блату», до того ж «трудився» в цій сфері недовго. Трохи менше року..

Як ділиться спогадами пенсіонер-педагог, учнем Мартинюк не пас задніх, але й особливими здібностями похвалитися не міг. Єдине, що виділяло його з-поміж ровесників – незрозуміло чому завищена самооцінка і зарозумілість.

- Ну, от був він якийсь такий… пихатий – згадує наш розповідач, -- завжди поглядав на усіх зверхньо (незважаючи на свій зріст). Мабуть, через дядька. А, може, вже тоді був зв’язаний з відповідними органами. Принаймні, місцевий головний лікар постійно стишував голос коли бачив свою підлеглу – матір А. Мартинюка. Поговорював: «очі і вуха області». Яблуко ж від яблуні…».

На фото: другий зліва - Адам

Перший удар по самолюбству майбутнього віце-спікера було нанесено відразу після закінчення школи. Вступні іспити до ВУЗу на історичний факультет Адам Іванович
блискуче провалив. Очевидно, в приймальній комісії не знали чий він родич, а майбутній віце-спікер вважав, що допомога дядька в даному випадку йому, унікальному, не потрібна. Хоча, можливо, навіть родичання з партійним бонзою не могли компенсувати… інтелектуальні невідповідності з вступними вимогами… Хай там що, але довелося повертатися у Ветли з не дуже гордо піднятою головою. На його щастя, високопоставлений родич в такій скруті не міг залишити свого племінника.

Того ж року в місцевій школі було введено посаду лаборанта. Зайняв її – не важко здогадатися хто. Однак, праця сільського педагога не дуже влаштовувала Адама Мартинюка. Наступної осені він, маючи уже відповідні рекомендації, усе ж таки вступив до луцького педінституту. Продовжив своє навчання в подальшому в аспірантурі Львівського Державного Університету на ідеологічному в радянські часи істфаці.

До речі, дружина нашого співрозмовника, також педагог-пенсіонер додала досить цікавий штрих до психологічного портрета товариша Мартинюка:

- Якось дивлюся – іде Адам селом… А він вже в аспірантурі навчався... Я до нього – добридень, як живеться, як навчання? Кажу: «пощастило тобі Адамку. В Львівскому університеті викладають такі сильні професори». А він якось так скривився недобре і отим своїм противним голосочком (що й по нині не змінився) «Ви знаєте, я б не сказав, що вони такі вже й сильні», думаю – боже, боже, та ти яке й було, таке й залишилося… кого ти оцінювати наважився… та ще й так низько…

Замість епілогу

Все-таки незбагненна річ – наше життя. Якби тоді, в 1944 році, дядько не вигадав оту «телефонну» розмову мало не з самим Йосипом Сталіним, під Ковелем на тисячу смертей було б менше.

Не з’явився б радянський партфункціонер Приходько в історії любешівщини.

Як наслідок, Адам Мартинюк після першої ж невдалої спроби вступити до ВУЗу повернувся б у рідні Ветли і все життя пропрацював в колгоспі пастухом, конюхом, трактористом чи ще кимось подібним.

Одружився.

Народив дітей.

Зараз би забавляв онуків.

І довгими зимовими вечорами, сидячи біля екрану телевізора, на чому світ стоїть матюкав народних депутатів, які надали російській мові статус другої державної. Особливо дісталося б на горіхи від звичайного селянина Мартинюка тій тварині, котра так ганебно просунула на порядок денний питання мови…

А, може, навіть, став би прихильником Радикальної партії.

І, на останніх парламентських виборах, щиро вболівав за Ляшка.

Парадокс…
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 26
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Локальный конфликт, или...

Сразу хотел бы четко позиционироваться. Не терплю всех общественных деятелей, живущих на подачки-гранты организаций доноров. Всяких там Агентств США USAID, Freedom House, Корпусов Мира и фонда Сороса «Возрождение» в придачу. Поэтому оБчественным активистам читать это незачем. Ничего лестного про себя они здесь не прочитают поскольку привыкли говорить о себе, и соответственно слушать, только приятные словосочетания - общественные или неправительственные организации, какой-то там 5 сектор и даже гражданское обЧество. Хорошо что их немного! Иногда кажется, что организаций "грантососов" больше чем активистов. Но при изрядных финансовых инъекциях они очень быстро размножаются.
К чему это приводит? Достаточно вспомнить "оранжевую" революцию и параллельный разгул националистического идиотизма с "героями", почетными гражданами Бандерами, улицами его же имени и т.д. Уровень "свидомости" имеет четкий вектор возрастания: восточно-западный. А чем дальше в лес (полесье) тем идеологическая борьба становится острее.
Волынское захолустье не является исключением. В областном центре умудрились зарегистрировать более 130 общественных организаций, с возрастанием уровня ура-патриотизма количество банковских счетов грантососов пропорционально увеличивается.
Небольшая группа общественно активной, естественно очень даже "свидомой" молодежи решили поучить уму разуму жителей полесского села Ветлы (Любешовский район Волынской области). Жители оказались настолько "несвидомыми", что даже не знали, что являются электоратом 23 избирательного округа. Мало того, из этого села родом депутат Верховной Рады и, о ужас! это депутат коммунист - Адам Мартынюк.
Тот самый, который "протолкнул" законопроект с самой истеричной окраской - языковый.
Ну ваащее...
Это же подарок судьбы - враг, вражина, ату его!!!
Активисты организации «Відсіч» организовали ряд мероприятий под многозначительным названием "Помста за розкол країни". И мстить собрались избирателям.
Но жители села "Ветлы" тоже не лыком шиты. Героический партизанский край. Практика борьбы с нацистами имеет давние традиции "Чем дальше в лес -тем хуже для СС".
Первый десант активистов «Відсіч» закончился относительно мирно.
Как пишет их летописец Сергей Шаповал: "... выгнала за территорию населенного пункта председатель сельсовета Любовь Павлик" http://perec.in.ua/fools/377/
Во баба! Гром!!! Одной хватило, чтоб выгнать всю эту нечисть.
Вторая атака была усилена разнокалиберными съемочными группами - от местных телеканалов до общеукраинских. Шоу проходило по всем правилам жанра. Был разбит нос - снято крупным планом, трагический голос за кадром: "И пролилась кровь". И даже "невидоми" отобрали главную ценность - листовки "Анти Мартынюковки". Крик подняли на всю страну: "Все пропало, все пропало! конец демократии, диктатура комуняк". Перестарались. Очередную провокацию селяне встретили организовано.
Третья атака собрала до 30 участников «Відсіч» (по данным летописца С.Шаповала). И встретила организованный отпор. Вот как это описывают местные СМИ : "Неожиданно издалека раздается свист. К активистам быстрым шагом приближается около 30 агрессивно настроенных подростков" И журналист трагически добавляет:"... остановить толпу уже невозможно". Активисты в панике отступили размазывая по головах яичные желтки и вытягивая из причесок скорлупу.
Удивляют интонации с которыми описываются эти события. "Ветляны - не только агрессивно настроенные хулиганы". Это говорят о тех кто работает на земле. Простых тружениках села. Для них односельчанин Адам Мартынюк сделал много доброго. Они ему благодарны. Все очень просто. Приехавшую пирсингованную молодежь, по свидетельству С.Шаповала, они восприняли "как провокаторов".
А почему КАК?
Это "Свободовские", "Нацальянсовские" молодчики которые недавно проходили "вишкіл" в Цуманских лесах. Готовили их те же самые партфункционеры, которые прославились во время "оранжевой" революции. Это небезизвестные "Свободовцы"- Владимир Данильчук, Руслан Тимощук, Волынский "Фронтовик" Игорь Гузь. Для тех кто помоложе объясню - летом 2004 года лагеря подготовки боевиков для проведения силовых акций находились на территории Волыни. Ближе к осени их перевели в лагеря Киевской и Черниговской областей. Позже они "прославились" в Беларуси пытаясь экспортировать бациллу национализма. В их активе - десанты в Крым для проведения акций протестов против установки памятника Екатерине Великой, на маяки, акций устрашения в столице автономии и в Севастополе. Сегодня в активе Украинских нацистов подконтрольные общественные организации однодневки типа «Відсіч», "Национальный альянс", назначение которых- получение грантов от зарубежных фондов и проведение протестных акций, не забывая при этом о материальном благополучии организаторов. В мае-июле на западной Украине прошли спортивно-идеологическую подготовку тысячи юношей и девушек. "Пластуны", "скауты" - названий хватает. Суть одна -воинствующий национализм плавно трансформированный в неонацизм.
Сегодняшние неонацисты это не только "Свобода" бывшая Социал-национальная партия Украины, но и эммигранты из УНА-УНСО во "Фронт змин" Арсения Яценюка который "подобрал " наиболее одиозные даже для Тягнибока фигуры.
Неизменной остается риторика борьбы «с москалями, с немцами, с жидвой и с другой нечистью, которые хотели захватить Украину".
Но вернемся на Волынь. Село Ветлы сегодня в глухой обороне. Конфликт который развязали нацисты из «Відсіч» имеет и религиозную окраску. Церковь в селе не ушла в раскол. И это тоже раздражает неонацистов:"Геть московських попів". Традиционное православие часто становится объектом политспекуляций на западной Украине. На полесье хорошо известен тот факт, когда на вратах храма УПЦ Киевского патриархата в селе Нуйно Камень Каширского района вывешивались списки тех, кто голосовал против "Нашей Украины" (осень 2004 года). Никому не пришло в голову задать далеко ни риторический вопрос - как информация из избирательной комиссии попала в один из избирательных штабов, и насколько объективен подсчет голосов. Все повторяется. И на вопрос вынесенный в заголовок "Локальный конфликт, или..."- можно ответить: гражданская война которую развязали неонацисты во исполнение задекларированной цели: «Присутствие на Украине исключительно украинской культуры». Обращает на себя внимание то, что руководители, идеологи этих провокаций имеют одну общую характерную деталь-подготовку проходили в США или Великобритании за деньги организаций доноров о которых уже вспоминали выше. Один из учредителей –председатель координационного совета региональной платформы «Чесно » Петро Верзун- совершенствовал профессиональные навыки в институте Адвокаси в Вашингтоне, США а получил основное образование в Варшавскому университете, получая стипендию Л. Кирклянда, от Комиссии Фулбрайта. Среди заметных участников и Михаил Наход выпускник колледжа Сент-Мериз в штате Мериленд (США). Проходил стажировку в Electoral Reform Society. Игорь Рыбачук, Андрей Зинченко, Роман Головенко -активисты оранжисты активно работают по усовершенствованным сценариям дестабилизации политической обстановки используя весь свой немалый опыт и финансы из-за границы. Подобные мероприятия активно финансируются организациями-донорами.
Золотая осень в этом году у «Відсіч». Урожайная. Грантососы жнивуют.
Сеющий ветер...

Відповісти
Для "Десь я читав" питання -- що ти там таке куриш, чоловіче? В с. Нуйно немає церкви "УПЦ Киевского патриархата", про усе інше теж читати смішно.
Відповісти
цей старий дід не курить, в нього склероз.
він регулярно гонить тут під різними ніками (тіпа антиукр).
цей набір букв вже тут друкувався.
Відповісти
А хто автор?
Відповісти
інформація ваша цікава, але для літературного твору. на разі ви подали інформацію без підтвердження документального чи вказання джерела. без цього ваша писанина не варта нічого, бо з таким же успіхом можна дійти до вашого діда та придумати якусь історію і послатись на "...похилого вже чоловіка, який дуже довго вчителював у цьому селі і мешкав на квартирі в подружжя, котре пережило ті непрості часи".
Це нагадує тіпа рідного дядька по третій жінці двоюрідного брата мого батька.
не виправдовую дії Адама, саме метод просування закону, а от із цим законом всеж є і позитив - на закарпатті це дало свої неочікувані плоди, там російської і так мало, а після визнання угорської про неї забули назавжди.
Відповісти
Читай увжніше. Пташник пише що це версія. Хто ж винний що мартинюк така гнида, що його навіть власні вчителі бояться? Навряд чи автор чи взагалі хтось інший може підтвердити щось документально після стількох років радянської героїзації Ветлів. Добре що є ще хоч хтось, що розкаже не тільки про герохв партизан. А волиньпост не історичний альманах. Мені було цікаво читати. І яв цю версію повірю швидше ніж у історії якими годували народ комуняки
Відповісти
Читайте уважніше. Придумати версію подій можна і про вашого діда, і про діда пташника, і про будь-яку іншу людину. Нашо той трьоп?
Я от у маршрутці чув, як одна баба казала іншій, що якийсь дєд їй розказував, що він колись робив фельдшером у лікарні і чув, як одна піцієнтка розказувала медсестрі що вона проходила як піддослідна в еспериментах КДБ і один майор їй сказав, щоб вона не боялась, бо вже якійсь пташник зачатий у пробірці ніби то народився. Але то канешно вєрсія. Хто там зараз знайде документальне підтвердження!
Короче, автор недолугій як і персонаж його оповідання.
Відповісти
Шановний, більш недолугого прикладу "позитиву" закону Колесніченка-Ківалова я, мабуть, ще не зустрічав. Виходить, оскільки на Закарпатті після визнання угорської про російську забули, то це вже щось нормальне? Що -- українською мовою почали розмовляти, впроваджувати її чи ставитися з більшою повагою?
Щодо першої частини коментаря -- бла-бла-бла. Я можу навести вам з десяток епізодів в нашій історії, в т.ч. і періоду ІІ світової, які "підтверджені документально", навіть "записані зі слів очевидців, учасників" і т.д., хоча, насправді, і це вже встановлено, їх або ж не було зовсім, або ж усе було зовсім не так, як подається офіційно. Та ви й самі при бажанні можете це зробити. Та ось, що б не шукати далеко. В моїй "колонці автора" є матеріал про спалене село Майдан. Понад півстоліття офіційна версія була "закріплена" атрибутами, відсутність яких ви мені ставите у вину. Однак це зовсім не свідчить про її правдивість.
До речі. Там, внизу, ви собі дозволяєте безпідставне хамство (принаймні, я не знаю чим моя публікація могла образити особисто вас). Ну, це завжди було ознакою слабкості характеру. Можу "документально" підтвердити. Літератури, яка описує подібні відхилення, безліч.
Відповісти
Якщо ви думаєте, що на таких "сенсаціях" можна зробити якусь карєру, то можна, у жовтій пресі чи колгоспному виданні.
Робіть. Творіть. Висувайте версії.
Відповісти
Чоловіче, ліпше помовчи. Досить нести цей бред! всі добре знають хто такий мартинюк (ганд..) і що таке любешівський район (апендикс). До поки там живуть такі дурні совкі, то так і не буде залізниці і ніхто вкладати гроші не буде, бо немає для кого! Так що робіть висновки, а то будете в совку і болоті все життя гнити.
Відповісти
Автору - 10 балів. Цього я не знав. Цікаві подробиці про скритого крота-кордупеля Мартинюка, який сам себе усе життя надуває. Дякую, Пане Богдане!
Відповісти
от вам приклад, люди цю "версію" вже сприймають за правду.
Як мінімум, це не коректно.
Відповісти
І це все, що Бодя наколупав?
Подлубайся в носі може щось знайдеш вагоміше.
Відповісти
судячи з того, що прізракі комунізьма відреагували на вашу статтю своїми виділеннями, ви богдане попрацювали на славу.
Відповісти
Смердючи полЮсчуки повчати вирішили.
Відповісти
Адаму Івановичу пламєнний красний прівєт! :)
Відповісти
Подсоська у Буратино прорезалась.
Відповісти
Кращим Волинякам-Колесніченкам моє шанування.
Побільше таких особистостей.
Волинякам -поліщукам 3.14дсерати не треба-самі себе обгадят.
Спасибі жителям Волині
За ...................
Відповісти
До "Десь я читав" . Якщо би так було насправді , що " воинствующий национализм плавно трансформированный в неонацизм " ---- то аффтар давно лупав якусь гранітну скалу чи "відпочивав" би на хімії в Черкасах, а не писав коменти на Волиньпості чи Волинських новинах .
Відповісти
БОГДАНЕ,ВИ МОЛОДЕЦЬ!!! А СТАЛІНІСТИ типу ДЕСЬ Я ЧИТАВ, НІКОЛИ НЕ ЗМІНЯТЬСЯ,ВОНИ НЕНАВИДІЛИ УКРАЇНУ ТА ЇЇ НАРОД!!! І,якби завтра вони "ВЕРНУЛИ Б КРАЇНУ НАРОДОВІ",то було б те саме:ПРОЛИЛИ Б МОРЕ КРОВІ,бо білшість людей були б ВОРОГАМИ НАРОДУ!!!
Відповісти
Правда-неправда, но получилось прикольно. Автору спасибо.
Відповісти
А оно таки ДА!
Хоть кто-то прочитал Каминь-Кашмарску ПИСЯнину.
Свою то газетенку поднять то НеМоЖлИво. Мозгов не фатает.
Відповісти
"фатает" - не хватаєт, але коли "газетенка" виходить її відразу розбирають. так що й захочеш почитати -- ніде не знайдеш. а потім уся РДА від неї в ступорі ходить тижнями
Відповісти
До ХиХикало . а ще як туди дещо написати про вовків та усячєськіх 3,14здюків іже з ними)))
Відповісти
Не розумію суперечок щодо цього матеріалу. Класний, добротно написаний текст, який підтверджений джерельною базою. Автору подяка за скрупульозне дослідження (хай навіть хтось його і вважає "локальним конфліктом")
Відповісти
АВТОРУ:
1. Запитай у тих пенсіонерів, як і чим вони обібрали і на той світ загнали у 66 років свою хозяйку, де вони жили на квартирі.
2. З тексту "… через два тижні погано озброєних, ненавчених «ветлівчан» кинули на штурм Ковеля поперед благонадійних регулярних військ" - ВЕТЛЯНИ У ШТУРМІ КОВЕЛЯ УЧАСТІ НЕ БРАЛИ.
3. З тексту "Вижити вдалося лише одиницям. Серед них і господарю помешкання, де квартирував наш розповідач. Його вибуховою хвилею кинуло у воронку і присипало землею…" - факттично господар помешкання де квартирували таємні пенсілнери був поранений, контужений в 1944 році в Ленінграді де проходив службу рядовим 2-го батальйону 1804 окремого зенітно – артилерійського полку малого калібру (1804 ЗЕНАП МК)і був нагороджений медаллю "За оборону Лунінграда"
4. З тексту - "Вижити вдалося лише одиницям" В 1940 та 1944 - 1945 роках з Ветлах було мобілізовано в Чарвону Армію, білише 330 чоловік. На фронтах та в партизанському загоні Ім. Суворова, який не брав участі у штурмі Ковеля, загинуло 132 людини. Більше як 200 чоловік повертулись додому, покалічені, але живі.
5. І так далі можу спростувати всю написану брехню.

Андрію Собуцькому:
Шановний пане де Ви бачите скурпульозне дослідження і з ЯКОЮ джерельною базою він підтверджений.......
Відповісти