Додати запис

Шоу на букву «Х»

Від СТБ-шного «найграндіознішого шоу країни», франшизу однойменного британського телепродукту, фанатіють реально мільйони. Високі рейтинги і нагороди – одне з підтверджень цього. Навіть кому не до вподоби такі речі (такі люди називають їх «гавно-шоу») – все-одно про них знають. От наприклад сукенки звабливої ведучої варті того – вже привід, щоб хоча б раз взяти до рук пульт і клацнути на потрібний канал.

Другий сезон «Х-фактора» розширив (переконана, умисне) вікову амплітуду учасників – наймолодшому 15, найстаршому - 71 рік. Підозрюю, це додало до армії прихильників телепроекту батальйони небайдужих пенсіонерок.

…Тож коли у Луцьку з’явилися афіші з фейсами фіналістів другого сезону, для багатьох щирих вболівальників та «відправляльників» смс-сок питання «йти чи не йти» на концерт у «Промінь» - навіть не стояло. І більш ніж тисячний кіноконцертний зал таки довів: навіть квитки у 350 грн. (верхня цінова «планка») – не проблема для фанатів.

Звісно, наївно було сподіватися, що бідненьку сцену «Променя» перетворять на ту, яку показувати по телевізору. Однак, пригадала тамтешні концерти Кузьми Скрябіна, «ТІКу», «Океану Ельзи» - і таки припускала, що навіть з луцької сцени можна зробити «канахветку» - передусім класним світловим оформленням. Все ж не «шонібуть», а «революційне шоу», тож «рєбята» не підкачають – сподівалася я.

«Рєбята» старалися. На совість, без будь-якої «звьоздності». Живе виконання, як переконувала афішка, повний склад доживших до фіналу співаків та й сам фіналіст, двічі-мільйонер Віктор Романченко продемонстрував свій тенор-самородок.

Але заважала атмосфера якоїсь надмірної скромності, економності, я б навіть сказала, убогості. Бідненьке світло, поганенький звук.

Склалося враження, що молодих іксфакторівців прислали відпрацьовувати дивіденди: ми вас «на помойке нашли», годували, одягали, стилізували, візажували, людям показали, тепер будьте добрі, відробляйте.

На виконавцях простенькі костюми – здалося навіть, що переважно свої – із власного гардеробу. Хіба на групові номери перевдягалися під тему пісні. Та йто - навіть тут зекономили. Пам’ятаєте пісню «I love you baby», яку виконували фіналісти в образах кіногероїв – сімейки Адамсів, Дракули, Едварда Руки-Ножиці? У прямому ефірі грим та костюм Аркадія Войтюка були просто бомбезними! Зрозуміло, що возити за собою по Україні групу професійних гримерів – це було б занадто. То привезли б хоча б «руки-ножиці»! Натомість Войтюк був одягнений в шкірянку-косуху, а замість гриму трагічний вираз обличчя і бровки «доміком».

Два слова про балет. Класика: два мальчика + дві дєвочки рівня студентської (замєттє, не шкільної!) дискотеки, ну в кращому разі перший курс університету культури Поплавського. Сердито? Зате дешево.

Про виключно «шкурний інтерес» туру фіналістів свідчило й те, що взяти автограф чи зазнімкуватися з улюбленим виконавцем можна було лише придбавши у фойє футболку з логотипом «найграндіознішого шоу». І знову в «яблучко» – бажаючих було повне фойє.

Вела концерт, звісно, не Оксана Марченко. А фіналістка першого сезону «Х-фактора» Ірина Борисюк. Щоправда, із сукенками у Білого Діаманта, як називав її продюсер Сосєдов, не склалося – ведучу вбрали у класичний чорний костюм у чоловічому стилі. «Як бомж» –жартувала надміру самокритична (ах, я така некрасіва!...) і дещо «затягнута» ведуча.
З Борисюк теж не панькалися: вона не тільки вела концерт, а й співала. (А чого? Хай паше…)

Коли Борисюк виконала першу ж пісню, стало зрозуміло, що «іноді краще співати…».

Після павільйону, звідки транслювалися прямі ефіри, концертна зала «Променя» нагадувала сільський клуб. Навіть програма побудована якось по-колгоспному: виходить ведуча – зараз виступить… – йде за лаштунки – виходить виконавець – співає – йде за лаштунки – виходить ведуча – кілька жартів (ха-ха-ха) – а зараз виступить…

Але концерт на сцені холодного «Променя» зал сприйняв «на ура». Може тому, що велика частина глядачів – діти і підлітки, завжди найвідданіша і найемоційніша публіка.

Немає за що дорікати й естебешникам – після казки про гидке каченя творчий молодняк кинули під танки, «шоб жизнь понюхали». І правильно зробили. Артист повинен уміти працювати на будь-якій сцені і при цьому викладатися на всі 100. Усі волинські народні артисти (у десятки разів талановитіші, про багаторічний досвід я вже мовчу), перш ніж потрапити на сцену столичного Палацу культури «Україна», попоїздили по холодних сільських клубах, школах і навіть колгоспних фермах. Такі концертні тури – справді хороша школа для «начінающіх звьозд».

Однак за публіку все ж образливо. Ставка на те, що волиняни прийдуть на земляка Войтюка, домогосподарки на «мужнього красеня» Кензова, а малолєтки – на харизматичного Вєремєйчика дійсно спрацювала. Не зупинила навіть ціна квитків.

Чи вартувало побачене тих грошей – моя думка однозначна: ні, не вартувало. Подивитися виступи улюблених учасників можна в You Tube, - сидячи в теплі в обнімку з філіжанкою кави, переглядати хоч по сто раз. «Зачем платить больше?».

Але ж були у залі й ті, хто, заплативши гроші, прийшов подивитися на ШОУ. Звісно, не таке феєричне як по телевізору, але хоча б технічно якісне.

Натомість протягом усього концерту було відчуття, що на сцені гоцають самодіяльні артисти (загалом так воно і є, називатимемо речі своїми іменами), а учасників хотілося пошкодувати і… нагодувати бутербродами…

P.S. Пригадався «бородатий» анекдот про те, як мужик в магазині вимагав повернути йому гроші за браковані повітряні кульки. Продавці, так і не знайшовши браку в товарі, попросили пояснити – в чому ж проблема. «Не радують», – пояснював дядько.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Підтримую...

це інтелектуальне бідоття
Відповісти
бИдЛоття
Відповісти
Був на концерті. Сподобалося. Автор, ви просто обгадити когось захотіли? Найбільше сподобався Веремейчик, просто бомба
Відповісти
Була фанера от і вся різниця
Відповісти
Мені також сподобався Веремейчик :) І не тільки він, до речі. Мені не сподобалася ОРГАНІЗАЦІЯ концерту. Моя ОСОБИСТА думка: вона була просто жалива. У жодному разі не збиралася гадити. А от покритикувати було за що.
Відповісти
Всьо, не йду ))
Відповісти
яким ето надо буть шоб на таке ходить....?!
Відповісти