Додати запис

Заковані в кайдани бюрократії

Волинські громадські молодіжні організації ось уже впродовж трьох років стають жертвами безглуздих і безпідставних правил, зокрема, відкриття додаткових рахунків у держказначействі, які встановило Управління у справах сім’ї, молоді та спорту ВОДА як обов’язкову вимогу для переможців конкурсу проектів.

Для повідомлення цієї невтішної новини спеціально скликали всіх лідерів, мотивуючи це тим, що буцімто була перевірка з Міністерства, і їх зобов’язали таким чином здійснювати фінансові операції для контролю за бюджетними коштами. А згодом запевняли, що це - експеримент, який діє у Волинській області. Хоча жодних документальних фактів цього на вимогу громадських організацій не пред’явили.

Отримавши ударну порцію владної «локшини», молодіжні лідери почали відкривати рахунки, зіткнувшись із витратами на нотаріальні послуги – 100 гривень. Ніби й невеликі гроші, але ж потрібно ще оббивати пороги близько десяти установ, чекати в чергах, щоб поставити відповідні печатки. Загалом, це «нововведення» обійшлося і так скромній кишені ГО у 200-600 гривень.

Ну а саме відкриття рахунку, як кажуть «казначеї», є безкоштовним. А те, що потрібно зібрати пакет паперів, що потребує затрат грошей та часу, то це ніби й нічого?..

Ще потрібно додатково здавати щомісячну звітність на дванадцяти сторінках, форми якої змінюються раз на 3-4 місяці. Та відповідно до наказу №221 від 02.12.2002 Держказначейства України та 57 ст. бюджетного кодексу наприкінці року пишеться заява на закриття рахунку, а на початку на його відкриття.

Виникає закономірне запитання: «Для чого цей «додатковий горе-рахунок», якщо у всіх організацій є свій, вже відкритий у банках, і як ця справа вирішується в наших сусідів?»
Михайло Волинець, начальник відділу у справах сім’ї та молоді Рівненської облдержадміністрації розповідає: «У нас щорічно відбувається конкурс проектів для молодіжних організацій. У цьому році виділено 120 тисяч гривень, але в нас ще є соціальне замовлення, а саме - проведення заходів на День молоді, День незалежності та до інших дат.

Загалом, у 2012 році на молодіжні заходи з обласного бюджету вже виділено 707 тисяч грн., в минулому було 717 тис.грн. Ми йдемо назустріч молодіжним організаціям, якщо протягом року з’являється цікавий проект. Після проведення конкурсу ближче до дати проведення заходу ми підписуємо договір з молодіжною організацією, кошти спрямовуємо на рахунки, відкриті в банках.

Жодного разу ще не було проблем зі здачею фінансового та творчого звітів. Про відкриття додаткових рахунків у Держказначействі у вашій області ми чули. Знаємо, що ця ініціатива йде від управління у справах сім’ї, молоді та спорту Волинської облдержадміністрації. Я вважаю це нововведення недоречним, тому що ускладнюється робота з документами, і це абсолютно не запобігає порушенням у контролі за коштами.

Казначейство придирається до кожної букви, коми, що потребує додаткового залучення штатного бухгалтера, а це – непосильний фінансовий тягар для молодіжних об’єднань. Жодних нормативних документів щодо обов’язкового відкриття рахунків в Держказначействі до нас не надходило».

Від заступника начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту ВОДА Ігоря Дмитришина громадські лідери жодного разу не почули ні суми додаткових коштів, ні на які проекти вони спрямовані. Не виключено, що існує дуже непрозора схема в їх розподілі та використанні. А конкурсна комісія скликається з наближених осіб, і наперед закулісно визначено, кому і скільки коштів потрібно дати.

Він самостійно та безпідставно по напрямках їх розподіляє – такого немає в жодній області України. Наша організація минулого року подала на конкурс проект «Міжнародний туристичний аматорський фестиваль бардівської пісні, кіно та фото», ви думаєте «так звана комісія» підтримала цей проект? А дзуськи! Причому не підтримавши жодного проекту по напрямку - міжнародне молодіжне співробітництво. На даний момент більшість обласних і міських чиновників розуміють необхідність проведення цього фестивалю. На жаль, лише вище вказане управління – ні.

Щодо казначейства, то відповідь від Ігора Дмитришина одна: «Якщо вам не подобається, то не подавайте проекти». Стоп! А як же співпраця? Звернення від 20 громадських організацій в різні інстанції з вимогою припинити це бюрократичне насильство?..

Так і хочеться сказати: «Ігоре Ярославовичу, молодь – це наше майбутнє. Не топчіться по ній черевиками брехні та лицемірства. Ми будемо себе захищати та здійснювати за вами громадський контроль».

Тим часом, головний спеціаліст управління сім’ї та молоді Тернопільської облдержадміністрації Святослав Абрамюк ділиться досвідом: «Ми вперше в цьому році оголосили конкурс проектів. Сума коштів становить 100 тисяч гривень. До цього часу громадські організації нам приносили звернення і ми підтримували цікаві проекти.

Організації, які переможуть у конкурсі, відповідно до наказу начальника управління, подадуть рахунки, договори, акти виконаних робіт від підприємств, які надають певні послуги (поліграфічні, транспортні, інформаційні). Згодом подається фінансовий та творчий звіт. Ми розуміємо, що з молодіжними організаціями потрібно рахуватися. Ніяких додаткових рахунків у держказначействі вони не відкривають».

Юрій Гладкий, головний спеціаліст Львівського міського управління молоді, сім’ї та спорту департаменту гуманітарної політики так коментує ситуацію по молодіжних проектах: «У нас вже оголошено конкурс проектів. Сума, яка виділена з міського бюджету, – 850 тис. грн. Ми знаємо про відкриття рахунків, але більшість громадських організацій цим не задоволені. Тому ми робимо виняток, проти цього не заперечує і саме держказначейство. Проекти, підтримані конкурсною комісією, ставимо в календарний план. Згодом спрямовуємо кошти на рахунки підприємств, які надають послуги відповідно до кошторису, який подається на конкурс».

На одне із засідань громадської ради, яке періодично збирається при управлінні у справах сім’ї та молоді ВОДА, я запросила представницю від Управління держказначейства у Волинській області пояснити цю ситуацію.

Вона сказала: «Ми не вимагаємо відкриття в нас рахунків. Є два варіанти співпраці. Перший - для контролю за коштами через Держказначейство. Другий – кошти можуть спрямовуватися на рахунки підприємців, які надають послуги. Який варіант співпраці вибрати, вирішує ваше профільне управління».

А начальник державної казначейської служби у м. Луцьку Анатолій Марчук пояснив цю ситуацію так: «Все залежить від складеної програми та замовника. Якщо громадські організації є її виконавцями, то кошти перераховуються на їх рахунки в банках.

У відповіді на звернення громадських організацій управління державного казначейства у Волинській області написало: «Вважаємо за необхідне наголосити: якщо виконавцем програм та заходів є розпорядник бюджетних коштів, а госпрозрахункові організації (підприємства, громадські організації) надають розпоряднику будь-які послуги (поставляють товари, виконують роботи), то вони не є одержувачами бюджетних коштів, а надавачами послуг (виконавцями певних робіт, заходів), і розрахунки з ними здійснюються шляхом проведення платежів на підставі платіжних доручень, укладених договорів, а також документів, що підтверджують отримання послуг (товарів, робіт). Видатки розпорядників бюджетних коштів у таких випадках здійснюється відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, за відповідними кодами економічної класифікації видатків бюджету залежно від виду витрат та суті платежу».

У той же час його керівництво, всупереч зверненням, вимогам, обговоренням, проханням молодіжних організацій, для підтримки яких воно й створене, завдяки існуванню яких працівники отримують заробітну плату та статус держслужбовців, абсолютно не рахується з третім сектором, продовжуючи цей бюрократичний «лохотрон».

А бухгалтер Юлія Сокоринська якось сказала таке: «Мало ще громадські організації відмили коштів?!? Ти чого сюди прийшла? Йди до …. матері». Це ж не тюрма і не приватна садиба, що потрібно брати дозвіл на її відвідування. Хто і коли припинить бюрократичне насильство та зверхнє ставлення до молодіжних організацій?

Я бачу два виходи з цієї ситуації. Перший – судовий позов, і ця справа однозначно є виграшною, тому що немає жодних підстав для відкриття цих рахунків. Але це потребує великої кількості часу та зусиль, яких у молодіжних лідерів недостатньо. І це – велике приниження: судитися за інтереси, які дала можливість реалізовувати та ж влада, підкріпивши обласною програмою.

Другий – як ніколи об’єднатися заради подолання бюрократії та не подавати документи на конкурс проектів, який оголосило вищезгадане управління. Нехай воно саме для себе його проводить та звітується за кількісні та якісні показники молодіжної програми. Більшість організацій вже давно вишукує інші можливості реалізації статутних завдань та захисту інтересів членів організації.

Як наслідок, молодіжні організації просто кинуті управлінням у справах сім’ї та молоді ВОДА напризволяще, а в його коридорах гуляє вітер, та за столами сидять «дяді» і «тьоті» з кислими мінами. Хоча тут мало б вирувати активне молодіжне життя.

У відповіді на наше звернення вони написали: «Визначення іншого механізму виконання програм шляхом залучення громадських організацій на умовах співвиконавців з передачею їм фінансових ресурсів, як надавачам послуг без включення їх до мережі одержувачів бюджетних коштів вимагає збільшення штатної чисельності та фінансових ресурсів на утримання управління з державного бюджету.

В сьогоднішніх умовах перехід до такого механізму може призвести до зменшення кількості проектів, і як наслідок, – погіршення якісних та кількісних показників виконання обласних молодіжних програм, при цьому втрачається сенс проведення конкурсу громадських організацій в частині прозорості розподілу фінансового ресурсу, чим порушує норми Постанови Кабінету Міністрів від 25 липня 2002 року № 1062».

Тоді чому в сусідніх областях з меншою кількістю працівників створена програма для молоді та виконується без додаткових рахунків в держказначействі, а в нас при такому великому штаті – ні? За цей бюрократичний «злочин» управлінці мають нести відповідальність. Адже молодь завжди була, є і буде тією рушійною силою.

Хто і коли розірве ці бюрократичні кайдани та налагодить конструктивну співпрацю з громадськими організаціями зі сторони влади? Молодіжні організації завжди до неї готові за наявності розумного державницького підходу та здорового глузду.

Руслана МЕЛЬНИК,
голова Волинського туристичного клубу «Ми»
та інші громадські лідери
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Руслана супер все точно і вірно
Відповісти
Просто справді ви хочете відмивати гроші. І цим пояснюється така активність...
Відповісти
Шановні керівники молодіжних організацій, ви ж створюєте свої установи заради відмивання державних коштів, за механізмом "чим більше "урвати", адже саме через громадські організації найпростіше це зробити. Контроль за ними неможливий і перевірити їх раціональне використання досить складно. Не робіть з себе безневинних "овечок", займайтеся чимось серйознішим, а то ви робите вигляд, що без ваших установ молодь пропаде. Позакривайте ваші "віртуальні контори" і дайте спокій тим чиновника, яким і без вашої "надокучливої і непотрібної" роботи її хватає
Відповісти
+++ Без відкриття рахунку в казначействі все просто - отримав гроші і трать. А то приходиться ухитрятись, як же вкрости копійку
Відповісти