Додати запис

Вакцина від політичного яничарства

Не лише українці, а усі народи мусять вміти користуватись власною історією. Якщо вони хочуть зберегтись як самостійна етнічна одиниця.

Те, ким є ми сьогодні, залежить від того, що ми пам’ятаємо і знаємо про себе. Дійсно, історія зовсім не вчить, але обов’язково і завжди жорстоко наказує за її незнання. Заберіть у народу історичну пам’ять та свідомість – і нація на очах перетвориться на населення.

Тому усі окупанти та завойовники України в першу чергу намагались знищити саме знання широкими верствами населення вітчизняної історії шляхом «переписування», перетворення її на примітивну пропаганду, створенням «білих плям» у перебігу подій, роздуванням значення третьорядних звершень, нав’язування неукраїнського трактування і розуміння нашої минувшини.

Саме тому іншими державами сьогодні точаться такі гарячі війни за наше розуміння української історії, аж до дипломатичних і міждержавних «прохолодних» війн та протистоянь.

Саме тому у них не проходить хворобливий зуд щодо написання спільних підручників з історії.

І саме тому тратять на це наші «друзі» власні величезні бюджетні кошти, не зважаючи на економічні кризи, на «роз’яснення» українцям їхньої ж історії.

Тому, щоб втриматись на плаву в сьогоднішньому глобалізованому світі і вберегтись від асиміляції, ми мусимо в терміновому порядку навчитись користуватись власною історією, як вакциною від політичного яничарства, психологічного комплексу почуття меншовартості і паталогічного самопоїдання.

Звичайно фатастично-утопічною була б надія на те, що пересічні «маленькі українці» негайно покинуть свої щоденні турботи, спрямовані на щоденне виживання в сумну епоху щорічного азаровського покращення життя і займуться вивченням товстих фоліантів історичних монографій.

І саме тому роль у піднятті рівня історичної свідомості ЗМІ важко переоцінити. Як добий приклад такої роботи, згадаю газету «День». Вона щоденна, легкодоступна та ще й із символічною вартістю. Роль цього популярного видання у процесі масового патріотичного виховання наших громадян – величезне.
Те що в цьому плані не допрацювала школа і принципово не робить влада доробляє щоденною, а головне якісною працею «День», освітлюючи «темні» і «білі» плями нашої минувшини з метою виведення нації із летаргічного стану історичної амнезії.

В Західній Європі нації творили політики, а на Сході – поети. Проте з українцями все складніше, адже ми – ще в процесі закінчення формування модерної політичної нації. А наші перманентні внутрішньохатні війни впродовж усього історичного минулого могли зупинити лише страшні зовнішні вороги, або тотальне всенародне збурення, як це було лише 4 рази впродовж останніх мінімум 1000 років: Хмельниччина, Коліївщина, Українська революція 1917-1922рр. і Помаранчева революція.

Історичний досвід свідчить, що найбільшими ворогами українців є вони самі. І крилату фразу, що «Українці об’єднуються лише перед розстрілом» ніхто не відміняв...

Саме наші егоїзм, заздрість і хворобливий індивідуалізм були нашою головною перешкодою на шляху до збереження повноцінної і безперервної розбудови державності. І саме ці риси у нас так радо плекали всі без винятку окупаційні режими.

Як добре ми знаємо своїх сьогоднішніх політиків і як погано – свою історію. Лише тоді, коли ми будемо знати і пишатись (а дійсно є чим і на заздрість ворогам) власним минулим, як це роблять наприклад французи, італійці чи з куцою у 200-рінчою історією американці, ми нарешті перестанемо встановлювати пам’ятники на своїй землі поневолювачам і колонізаторам та змиємо бруд окупаційної позолоти з тоталітарних пам’ятників комуністичного минулого.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А Вы не видите опастности в абсолютной монополии на идеалогию, которую присвоили политики западной Украины?
Демократия, я так думаю, это разнообразие не только политической но и идеологической составлющей общественно1 жизни. Диссидентсво, я думаю Вы с этим согласитесь, истерически не воспринимается В Украине.
Вы же предлагаете своеобразное зомбирование.
С самого начало у Вас доминирует повелительное наклонение.
"Должны", "обязаны" и так далее.
Відповісти
За повелительное наклонение жидов типа антиукра начали гнать с Европы, начиная с 15-го столетия, а в одно время хотели уничтожить совсем. Они породили идеологию этого "наклонения", за что и поплатились. Это у них в крови. От Моисея.
Відповісти
А сейчас купили половину Украины.
Войдем в евроунию-купим вторую.
Відповісти
Характерно для Волині.
Елементарна стаття-бля-бла-бла викликає при обговоренні антісимітьськи репліки.
Хворі люди.
Відповісти
стаття бомбезна. просто в яблочко. історії не знаємо. а тим часом її і далі переписують. брехня по брехні -- коктейль для підтримки власної сірості безподобний.
Відповісти
Ідея "бомбезна"-і такі-Да!
В "яблочко", чи яблучко?
Один хрен, не знаємо.
Одна надія-Тарасик.
Навчить нас сірих та убогих.
Як ми раніше без нього жили?
Жах!!!
Світлий промінець забрязкотів-Літковець.
Відповісти
Це, бува, не той Литковець, що веде на волинському телебаченні якусь передачу? Збирає гурт людей, ставить проблему "чому у миші хвостик шилом" і починає ходити мікрофон по колу. Ніякої тобі дискусії, ніякої полеміки, някої точки зору, словом, говорила-балакала, сіла і заплакала. Рівень - затрапезний. Такий же, як і рівень телебачення. Рука нервово шукає пульт.
Відповісти
А мені стаття сподобалась, зміст і підтекст сприймається легко. У тому ж напрямку треба розвивати тему. Одночасно увесь народ, що населяє державу розумним та просвітленим не стає тому ці статті для тих хто з поміж усієї маси уже дозрів для сприйняття.
Відповісти
- "Одночасно увесь народ, що населяє державу розумним та просвітленим не стає тому ці статті для тих хто з поміж усієї маси уже дозрів для сприйняття".
Нічого не зрозумів. Переклади на нормальну мову і розстав розділові знаки.
Відповісти
Це сам Літковець, проспався після поминок(перебрав мальоха) і виріши сам за себе заступитись.
Відповісти
А як заворушилися оці антиукри, антикури початківці, невдячно обмежені глядачі - критикани та ін... Тарас - молодець. Логічно усе, просто і зрозуміло. А ворожі голоси - це ворожі великодержавні гебісти на зарплаті пуціна... Ач антиукр думав лише на УНІАНІ діареїть, а тут і Волиньпост сподобався. Ти прийди і свої фекалії до вигрібної ями злий, у Кремлі, я покажу де...
Відповісти
Стаття банальна, про це 100 разів говорено - переговорено і результату ніякого. Нічого нового для себе не відкрив. Традиційне бла-бла-бла...
Відповісти