Додати запис

Деякі враження від поїздки у глибинку Росії

Так сталось, що близько тижня тому мені уперше вдалось відвідати глибинку Росії, а саме місто, яка знаходиться на західному Уралі, або як говорять його мешканці на початку Європи, – місто Перм.

Метою поїздки було проведення переговорів з потенційними російськими партнерами та перейняття досвіду реалізації одного з проектів, що пов’язаний з електронною демократією і залученням громадськості до виявлення та вирішення проблем місцевих громад. Окрім основної місії була можливість поспілкуватись з місцевими мешканцями, поспостерігати за розвитком краю.

Ми, у Луцьку, часто гордимося близькістю нашого міста до Європи, європейських здобутків та цінностей, але з власних спостережень можу сказати, що Перм та її мешканці, ніяк не далі від Європи, ніж ми, а в окремих напрямках навіть ближче.

Перм досить молоде місто, йому близько 300 років. Основу його економіки, як і Луцька, складають машинобудівні та приладобудівні підприємства. Поряд з сучасними бізнес-центрами є достатньо старих будинків з дерев’яного бруса. Мені вдалось знайти і інші риси, які є спільними для Луцька та Пермі. Це символи міста. Одним з символів міста на річці Камі є Святий Миколай (на фото).


Більше фото тут.

Найбільший негатив від поїздки на Урал це різниця в часі, в порівнянні з Україною + 4 години, що було дуже некомфортно. Ми прилетіли в Перм в 5 годин ранку по місцевому часові або в 1 годині ночі, по київському. Це в принципі нормально. Гірше те, що в наступні два дні у нас були призначені зустрічі на 11.00 та 9.00 відповідно. По нашому часові це було лише 7.00 і 5.00 годин ранку відповідно. Налаштуватись у таку ранню пору на серйозну розмову досить важко, інколи доводилось з усіх сил боротись зі сном під час самих зустрічей. Також досить дивно було те, що в 9.00, коли усі йшли на роботу на вулиці лише починало світати, а в 20.00 ще було видно.

Все інше було набагато приємніше. Що найприємніше вразило – це добрі, конструктивні та небайдужі люди, які хочуть зробити своє місто та регіон кращим. Це стосувалось як потенційних партнерів, так і місцевих чиновників з якими довелося зустрітись впродовж двох днів, а також обслуговуючого персоналу у готелі чи інших закладах.

Досить неочікуваним особисто для мене було те, що в чиновників з якими ми мали зустрічі, у кабінетах не було портретів лідерів держави, лише російський прапор та символіка міста чи регіону. А зустрічі були з головою адміністрації одного з районів міста Перм, уповноваженим з прав людини у Перському краї та заступником міністра з питань інформаційних урядових комунікацій краю. Не знаю чи російським чиновникам регіонального рівня немає сенсу зайвий раз доводити свою лояльність керівникам держави чи це певне місцеве вільнодумство, чи можливо саме в Україні ми маємо збочене владолюбство.

За час перебування у Пермі мені вдалось дізнатись, що у місті практично відсутнє безробіття, середня заробітна плата становить близько 1 тис. дол. США, і воно знаходиться на четвертій позиції в Росії за перспективами розвитку. Мені здалось, що саме на розвиток міста і регіону, залучення інвестицій, інтеграції у європейський культурний та освітній простір спрямована політика влади краю та діяльність соціально відповідального бізнесу. Не буду вдаватись в деталі чому саме таке враження у мене склалось. Але новозбудовані льодові палаци, спорткомплекси, різного роду фестивалі підтверджують те, що цей край далеко не депресивний і навіть не стагнуючий. Звичайно не можна робити з дводенних спостережень в одному російському місті висновків про політику та економічну ситуацію в усій Росії. Але складається стійке враження, що в місцеву та національну політику в Україні хтось спеціально вносить питання, що роз’єднують владу та саме суспільство, щоб громадяни були налаштовані один проти одного, обговорювали другорядні проблеми, а не думали спільно як зробити свою державу, регіон чи місто кращим та конкурентноспроможнішим у світі.

Окрема тема – автомобілі та дороги. Порівняно з нашими містами сьогодні автошляхи у Пермі та навколишніх територіях досить пристойні, хоч самі мешканці цього міста іншої думки. Можливо під закінчення зими, а вона закінчується у тих краях в кінці березня, у них дороги зійдуть разом з зимою також. Не знаю. Хоча я особисто думаю, що в цьому плані у них ситуація значно краща, ніж у нас. Такий висновок можна зробити з того, що переважна більшість автомобілів досить нові, придбані не пізніше ніж в останні 10 років переважно в місцевих автосалонах, а не привезені б\в з Європи чи Японії. Також серед автотранспорту переважають середнього розміру седани різних іноземних виробників. Це не «чобітки», бусики та позашляховики, які складають левову частку приватного автотранспорту у нас і які краще пристосовані до поганих доріг, ніж невеликі автомобілі середнього класу.

Основний висновок із поїздки – ми дуже мало знаємо світ та людей, думаємо, що ми найрозумніші, найкращі, найперспективніші, але у нас завжди якась не така влада. Насправді ми досить ліниві, горді та самозакохані. Мабуть ми стали такими не самостійно, а під дією певних чинників та стереотипів. Але стереотипи потрібно долати, якщо ми хочемо бути кращими.

Друге, не варто упереджено ставитись до росіян – в переважній більшості вони нормальні люди, без імперських амбіцій. А у випадку Луцька є сенс подумати над встановленням тісніших партнерських відносин з цим приуральським містом, зважаючи хоча б на те, що у нас уже є спільні символи.

І, третє, досвід варто переймати не лише у Європі чи Америці, але й у містах біля Уралу, у яких проживає переважно слов’янське населення зі схожим менталітетом та цінностями.


P.S. Знаю, що багато хто поставить під сумнів написане. Хтось звинувать у непатріотизмі. Хтось має інший досвід перебування у Росії. Для себе я зробив висновок: хочеш щось зробити на краще – налаштуйся на позитив і роби.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 18
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Порівнювати Луцьк і Перм - некоректно, хай вони й мають спільні символи. Перм - місто-мільйонер із розвинутою інфраструктурою в усіх сферах життя. А що в Луцьку - візьмемо хоча б культуру. Після масового закриття у 90-х кінотеатрів, тільки кілька років тому на все місто бізнесмени відкрили в Андреналіні невеликий за сучасними мірками кінотеатр. І то - коли не підеш - у залі сидять кілька людей. І це на понад 200 тисяч населення. Для порівняння - у тій же Пермі, далі цитата з рос Вікіпедії: В 2011 году в Перми функционировало 10 кинотеатров, в том числе восьмизальные кинотеатры «Very Velly» в ТРК «Колизей-Cinema» и «Синема-Парк» в ТРК «Семья-2», шестизальный кинотеатр «Премьер», пятизальный кинотеатр «КиноМакс» в ТРК «Столица», четырёхзальный кинотеатр «Октябрь» и Кинодром под открытым небом в Камской долине, а также четырёхзальный кинотеатр «Кристалл-IMAX». Відчуваєте різницю? Та що там порівняння з Пермю? Якщо порівняти з майже ідентичним за кількістю населення Рівним - порівняння буде не на користь Луцька.
Відповісти
Згоден. Перм - мільйонник, один з центрів російської науки і промисловості. Таке місто можна порівнювати з Дніпропетровськом, Харковом, чи хоча би Львовом.
Цікавить стан розвитку міст у пермському краї, співрозмірних із Луцьком за розмірами.
Чомусь думаю, порівнняння не будуть такими захоплюючими.
Стосовно ж самих росіян - тут я згоден, цілком нормальні люди, і треба відмовлятись від стереотипів в оцінці одне одного.
Відповісти
Приемнi Вашi враження пiсля бiзнес-вояжу.

В листопадi в "Московцем Комсомольце" була стаття про росiян-гастарбайтерiв з регiонiв Росii в Москвi.
За 15-30 тис. рублiв люди згiднi працювати вахтами по 30-45 днiв обслуговуючим персоналом в супермаркетах i т.д. по 12-14 год. на добу.
Проживання в закритих трудових таборах. Умови - як на зонах.

На цi роботи не беруть iноземцiв. Достатньо бажаючих росiян.

Причина - безгрошiв`я в провiнцii.
Зарплата в безперпективному росiйському мiстечку на рiвнi 10 000 рублiв (плю-мiнус) - реальнiсть.

Відповісти
На ксенофобському фоні доволі дивно зустріти подібний матеріал.
Відповісти
+ 100, смелый поступок.
хотя как-то полагала, что в РФ ситуация с чиновьем похуже, чм у нас. но думаю, что у М.Н. вышла вполне объективная картина, видимо, не везде одинаково.
Відповісти
в мене склалось враження ,що автора провели навколо пальця.росіяни типово зустріли закордонну делегацію,розповіли всілякі "басні Крилова"про розвиток місцевої інфраструктури,рівень зарплат,міжнародну співпрацю і т.д.,як в нас це робиться з численними польсько-прибалтійськими делегаціями.
портрети путіних-мєдвєдєвих прибрали-і маєш демократію.
така моя думка...
Відповісти
Співчуваю автору-сибариту, якому несуттєва різниця в часі в мандрах на Урал завдала багато душевних і фізичних мук, хоч він може написати коментар в це ж видання о 3.00 ночі. Бажаю йому успішно подолати «стереотипи» в першу чергу в собі. Але єдине не зрозумів: Михайло хотів повчитись в перм’яків організації міського простору чи виправдати їх перед українцями? Не вдалось ні перше, ні друге, а внаслідок вийшла сієста. Але це так, між іншим. Виходячи з даних соцопитувань, які перманентно проводяться в Україні і Росії, як мінімум половина українців і росіян бажають розширення співробітництва і дружби з братніми слов’янськими народами. Перешкодою виступає банальна причина – масована пропаганда. В цьому аспекті російські чиновники нічим не відрізняються від українських. І перші і другі втекли на Місяць не тільки від власного народу (по Достоєвському), а й від здорового глузду. Влада обох держав, виступаючи від імені народу (який навіть нічого не підозріває), володіє дивовижною здатністю губити на корені будь-які корисні неформальні починання. Вони вже багато років висувають тезу (і вона міцно працює), дружити «державами», а не народами, партіями, а не людьми. Але нам спочатку треба розібратись у себе дома. Якщо сьогодні українець з правого берега Дніпра приїде в Донецьк і назве себе волинянином чи львів’янином, то обов’язково зустріне знизування плечима і імітацію повного нерозуміння, ніби перед аборигеном стоїть не його співвітчизник, а козел. Зарозумілість, пиха, особливе підкреслення меншовартості опонента і т.п. Абориген обов’язково вас запитає: «Как ві там жівйоте со своєй сахарной свєклой і смэрэками?». Зустрінешся з такими співвітчизниками і згадуєш Набокова, який з зневагою аристократа лаяв денщика, що топав брудними чобітьми по барських килимах. Але Набоков був справжнім аристократом, а «данєцкіе»?.. (змовчу - не пропустить модератор). Це – «робота» і «заслуга» влади. Усе треба починати з України. Змійка Дніпра поділила навпіл нашу державу не тільки географічно, а й політично, економічно, культурно, морально і ще багато …но. Щодо простих людей обох держав, то вони розуміють один одного з півслова. Воркутинський мер особисто замовляв в Києві вишивані костюми для хору української діаспори "Сєвєрноє сіяніє", але він безсилий перед чубайсами, путіними, христенками, як і український народ безсилий перед азаровими, колісніченками і пшонками. І останнє. Рівняти Перм і Луцьк, що рівняти Київ і Стару Вижву. В будь-якому відношенні – чи то в культурному, чи економічному. Тут навіть термін «некоректно» не підходить. Тут – можливості автора, смаки і погляди. Це - як автор роману «Обломов» Гончаров здійснив подорож навколо Африки і плакався, що ніде не міг замовити сімбірське (там він народився), щі з кислої капусти.
Відповісти
Заздрити не гарно:) І створіть власний блог - такі коментарі писати просто смішно.
Відповісти
Миша написать хотябя два слова позитива про россиян-самоубийственно в условиях истерической ксенофобии, доминирующей ГОСУДАРСТВЕННОЙ националистической идеологии, тем более на западной Украине.
Прочитайте предпосты-убожество селюков-полещуков, которые нигде не были и ничего не видели.
Відповісти
А ще в Пермі знімають Реальних пацанів, а в Луцьку часи і дань з проституток. А ще на їхню вулицю Карпенка-карого не возили асфальт з Тернополя, а ще в них є газ( а у нас в кармане гвоздь).
В них горять клуби а в нас цуми. В них немає безробіття- в нас за 1000уо також його б не було б.
Відповісти
Казочки про вiдсутнiсть безробiття в якiйсь краiнi розказуйте в Центрi Зайнятостi.
Відповісти
Щоб скласти собі хочаб мінімальне уявлення про росіян нема жодної потреби пертись аж на Урал. Достатньо почитати російськомовні коменти до будь-якої теми навіть тут.
Відповісти
да неужели?
а таки съездили бы, посмотрели.
хоть куда-нибудь.
Відповісти
Хоч куда нібудь. Для початку - в рашку
Відповісти
Алексе, в Пермському краї друге за розмірами місто - Березники. Воно менше за Луцьк на 75 тисяч населенння. Зайдіть на російську вікіпедію і почитайте.
Відповісти
"хочеш щось зробити на краще – налаштуйся на позитив і роби" - я дуже згідний!
Відповісти
Років десять назад працював адміністратором у дитячому пересувному цирку-театрі.За вісім років об’їздив всю Україну і пів-Росії.
З досвіду скажу, що такого бюрократизму як в Луцьку практично ніде більше немає. На ті питання, які скрізь вирішуються за годину півтори тут потрібен тиждень і погодження з десятком чиновників. Такого більш ніде не зустрічав. До речі й готелі в Луцьку одні з найдорожчих в СНГ. Тому і пусті. Згоден з автором. Росіяни люди доброзичливі, освідчені.
Та й рівень життя мінімум в два рази вищий.
Відповісти
"Росіяни люди доброзичливі,освідчені". ОсвіДчені в коханні? Треба самому бути освіченим, щоб робити висновки про рівень освіченості інших!
Відповісти