Додати запис

«Метелики» нічного Луцька

Попри таку, на перший погляд, традиційність та газетність заголовку, я залишаю його на своєму місці. Бо він найвиразніше називає те, про що йтиметься далі. Тож, підібрати гідну альтернативу мені не вдалося.

Тут слово "метелики" має власне виключне значення. Синонімами можна вважати слова - диваки, неадеквати, безхатьки. (прим. автора)

Тиждень тому одна моя подруга розповіла, як провела цілу ніч на вокзалі. Те, що вона там побачила дуже мене здивувало, ба навіть збентежило. Але крім того ще й надзвичайно зацікавило. Кілька днів по тому я наважуюсь на невеликий експеримент. Близько опівночі прямую на той самий залізничний вокзал і фіксую на папері те, що там відбуватиметься.

Зсередини.

23:00 - надворі перша весняна ніч. Залізничний вокзал вщент заповнений людьми. О 23:06 на станцію прибуває потяг зі сполученням Ковель-Київ. За шість хвилин майже всі підіймаються і натовпом виходять на перон. В залі залишились якісь рештки людей розкиданих по своїх місцях. Серед них п'ятеро безхатьків. Забиті кожен по своїх кутках. Сплять. Лише одна з них жінка. Зараз вона мало чим нагадує жінку: на ногах грубі чорні черевики, того ж кольору шапка (волосся з під неї не видно, мабуть, немає), довгий(нижче колін) поношений плащ. Постійно прокидається і зводить голову, як тільки хтось проходить повз. Очевидно, вона тут постійний клієнт і вже звикла до неприємних візитів (людей у формі). Такі, як вона сплять собачим сном. Легко дрімають і готові вскочити на ноги, як тільки відчувають небезпеку.

Чомусь жінок на дні соціальної ланки шкода найбільше. Вони скочуються на дно в найбільш критичних випадках, коли шансів на нормальне життя вже менше нуля. У них, як правило, падіння відбувається швидше. Достатньо всього двох років, щоб опинитись на низу. В той час у чоловіків є цілих п'ять років. Вони (жінки) здаються більш втраченими, їх значно менше серед такого контингенту. Тим не менше, вони є.

За 20 хвилин у залі з'являється міліціонер. Швиденько пройшовся по периметру, роздивився і попрямував до прибиральниці, яка вже деякий час возить ганчіркою по підлозі.

- Де ті, що не хотіли вставати?
- Он там двоє біля входу сидять, - киває головою у сторону входу з міста.

У той самий момент заходить ще один чоловік у чорному кашеміровому пальто. Теж міліціонер, але без форми.

- Бери падлюку й жени їх, - каже тому, що в формі.
- Підйом, давай бігом, - вже до безхатьків горланить.

Обоє стягують одного з них на підлогу. Той відгаркується, міліціянти жвавішають. За кілька хвилин обидва бомжі вже тиняються надворі.

Вони - "законопослушні" - наводять порядки, як та прибиральниця, що миє підлогу. Це їхня брудна робота - винести сміття, щоб не смерділо. Але завтра воно прийде знову і знову буде розносити неприємний запах. А міліціянти знову зроблять своє добре діло. Немає в цій історії позитивного героя. Бо це на казка - це реалії. Нікому дати цим людям нове життя, привести їх до тями. Бо це ж не сміття, а люди. Вони їдять, дихають, ходять. Речам, а тим паче, сміттю це не властиво. Той, хто начебто робить добре діло, тільки переливає з пустого в порожнє і робить це з дня у день. Всякій нагайці потрібне своє застосування. От вони знайшли своє ягня, свого "цапа відбувайла". От, тільки кому від цього стало краще?

01:30 - виходжу з вокзалу. За двадцять метрів від вхідних дверей на тротуарі сидить жінка. Брудна, п'яна, очевидно, теж безхатько. Абсолютно ніяк не зреагувала на мої запити піднятись. Я навіть не намагався чимось їй допомогти. Складно зрозуміти чим саме ти можеш допомогти людині у такому стані? Тим паче, що сама собі вона вже не в силах допомогти, тут потрібне компетентне втручання.

Мій висновок такий: у Луцьку (і не тільки у Луцьку) є серйозна проблема, яку дуже чітко видно вночі, і яка є менш помітною вдень. Крім того, цю проблему сьогодні немає кому вирішувати. У нас немає фактично жодного спеціалізованого притулку для безхатьків, де вони могли б поїсти, помитися чи принаймні переночувати. Хоча мені відомо, що щось подібне ще минулого року збиралися втілювати на вул. Корольова. До цього такий притулок, начебто повинен був з'явитись у відділенні "Швидкої медичної допомоги".

Спеціалізовані притулки це лише перший етап (утримування безхатьків). Наступний етап - перевиховання. І він потребує якраз найбільших зусиль та довгострокових капіталовкрадень. Сама по собі така інвестиція не вигідна для бізнесменів, та вона повинна бути вигідною державі, якщо та претендує бодай на якусь цивілізованість. Поки що безхатьки можуть покладатися лише на свої здібності у виживанні. І тільки на них.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ну і що ти хочешь?
Створити резервацію, зігнати їх туди та примусити працювати за їжу?
Нормально.
Ще наркоманів так збирати в окрему резервацію і давати безкоштовні дози, щоб швидше їх позбутись і наркотрафік впаде, бо купляти не будуть - на халяву роздають.
А вбивц страчувати. Не 10-15 років чи довічне, а вішати на площі, показово.
Тоді ми станемо цивілізованою, демократичною державою.

Відповісти
Проблема дійсно відкрита і притулок таки потрібно відкрити, але в більшості безхатченки самі собі вибрали таке життя... звичайно, що в кожного по-різному складається доля, але в більшості кожен сам вибирає як йому жити...
Відповісти
пані олена, раз і назавжди забудьте міф, про те, що БІЛЬШІСТЬ вибирає собі таку долю. ідеальна відмазка, яку передають з покоління в покоління. затичка для таких байдужих я і БІЛЬШІСТЬ. свого часу пережив таку ж проблему, дякувати долі зумів вибратись з того
Відповісти
Олена, очевидно, звалилася з Місяця. Сумніваюсь, що людина зі здоровим глуздом може залишити житло - навіть найнекомфортніше, і бомжувати. Є різні ситуації в житті. Хтось закладає квартиру в банк під позику і сучасні лихварі її забирають при несплаті боргу, хтось став заручником квартирних афер циганів, як було це в області кілька років тому, когось прогнали з дому "вдячні" діти чи онуки. Причин є десятки і сотні, а фінал один - вулиця. Автор помітив соціальні гнійні нариви, але чомусь з огидую їх показує - "...брудна, пяна". А чому ж він не підійшов до пяної жінки і не запитав, з якої причини вона сьогодні на вулиці? Хоч би заради цікавості? Алкоголізм - така ж хвороба суспільства, як рак, туберкульоз, то ж чи варто про це говорити з такою огидою? Тим паче, що ніхто від цього не застрахований.
Відповісти
не заговорив тільки тому, що більшість з них була у стані сп'яніння, або ж спали. не надто хотілось турбувати.але мені цікаво, я обов'язково з ними поспілкуюсь. "але чомусь з огидую їх показує - "...брудна, пяна" - ні, не з огидою.лише намагався констатувати факт, яка вже є.не скажу ж, що чиста і твереза, якщо вона брудна і п'яна.
Відповісти
Дивно, у Луцьку для собак притулок є, а для людей нема :(
Відповісти
бо коштів зі "стерилізації" дюдей не відмиєш
Відповісти
я частково погоджуюся з ЧИТАЧЕМ :-)Потрібно своє життя прожити так, щоб тобі не було соромно за безцільно прожиті дні.... Нам, жінкам, для цього мало народити дитину (як дехто може подумати), потрібно її достойно виховати... Розповім одну історію: одного разу чоловік затримався на роботі, прийшов близько 11 вечора, і не сам... він привів чоловіка, який я глибоким п?яницею і, по суті, бомжем.Я здійняла крик: Нащо він мені тут, у мене син малий, а у нього (п?яниці) напевно, воші!!!! А чоловік відповів: підходжу до під?їзду, а він на лавці спить, чи пробує заснути... а на дворі холодно....що я, повз нього пройду? Я закрила рот.А що я могла йому відповісти???? У мене росте син, і мені б хотілося, щоб він ріс чуйним до людського горя, щоб був добрим.... Я лише сказала, щоб тільки не на нашому ліжку... Наступного дня, я познімала усююююю постільну білизну, вимила після нього підлогу.... А через декілька днів той п?яничка приніс нам заправку для борща ТОРЧИН, і до цього часу, коли зустріне соловіка надворі, завжди дякує йому. Ну а я дякую Богові за такого чловіка :-)
Відповісти
да ты шоооо....не может быть такого!!!
Відповісти
Побачивши назву "Метелики нічного Луцька", чомусь подумала, що йтиметься про "нічних метеликів" Луцька :) До речі, цікаво було б ще й про них почитати, пропоную авторові таку тему на майбутнє :)
Відповісти
Прочитала і тепер незнаю що й робити(діло в тому що я почала робити в одному ресторані все чудово але він працює до 24 год. Деколи й до 1 ночі, знімаю я житло в Кульчині, маршуток немає о такій годині де ночувати також незнаю, тим більше грошей для зняття хоча б койко места нема і питається де мені ночувати
Відповісти