Додати запис

Куди «летіти» - у велике місто чи туди, де тепліше?

Прочитав «Метелики» нічного Луцька» за авторством Сергія Нескажу. Класно.

Спочатку хотів поділитися своєю думкою з цього приводу під публікацією. Але коментар, як на мене, вийшов трохи завеликий. Тому й вирішив трохи висловитись на продовження теми в окремому дописі.

Не знаю – можливо це також може бути предметом для дискусії.

Так ось. Коли я чую про бомжів, бачу в новинах про бідових пенсіонерів з мегаполісу в яких у квартирі грибок, холод, відсутність елементарного і купа рахунків за послуги, я пригадую історію, яку кілька років довелося почути в автобусі.

Розповідала якась жіночка іншій. Суть така. Десь, я так зрозумів, в кінці 90-х, в її знайомої з Ковеля помер чоловік. Залишилася з сином (вже досить дорослим – 18-20 років, судячи з опису). Не алкаш і вона, ніби, не якась там.

Але. Роботи – немає, грошей – також. Була, здається, пенсія. Одне добре – 2-кімнатна квартира. Перебивалися страшно. Там, і сусіди деколи хліб їм купували за свої гроші, ще хтось допомагав.

І, розказує та жіночка, зайшла вона якось туди в гості. Поклала на стіл дві буханки хліба, якийсь шмат сала (відразу господиня в холодильник заховала), трохи картоплі. І банку солених огірків поставила.

Ну, і прийшов син. Так він ті огірки з хлібом ТАК їв! Одне слово, треба було чути, як вона описувала. Мовляв, це якби на рік наперед наїстися хотів.

А якраз проїжджали повз с. Запруддя (я в Камені живу – якщо хтось не в курсі). А там село – мало не половина хат пусткою стояло і продавались за копійки.

От я слухаю це і думаю. Ну, як так? Чого ж ти одне з другим сиділо в тому Ковелі і з голоду пухло? Та продай ту квартиру (я розумію – і тоді і зараз є ризик. Але ж можна було з родиною, друзями підстрахуватися, щось придумати одне слово), купи, за нещасних 20 км. від міста, хату з добрим шматом землі під городину. А грошей залишилося б і на ремонт, і на меблі, і на господарство, і, ще й, на таке-сяке авто вистачило.

Що тебе там тримає? Тільки й слави – в «городє живу». І пенсії тоді б вистачало на більше. Які там ті витрати в селі… Машина є – таксуй, чи, може, роботу знайдеш в Ковелі – 20-30 км. не така й відстань.

Ні! Сидітиме голодне, але в місті.

Так само про тих бомжів. Та їдь кудись на села! Знаю, зараз і селяни не дуже толерантні до подібних елементів, але все-таки швидше зрозуміють. Живи по-людськи. Помаленьку придивляться й допоможуть. Картоплі мішок-другий не пошкодують - спочатку прохарчуватися, а потім і на розсаду дадуть.

Навіщо ті притулки? В нас, наприклад, село Ставище є. Був не так давно по справах. Там десяток-другий обжитих дворів. Вільних помешкань – достатньо, землі – також, а природа! Живи, радій! А скільки таких населених пунктів в області, в країні? Море!

Можливо, краще замість вбахування грошей в малоефективні притулки, пункти обігріву, тощо, держава викуповувала б оті хатинки в неперспективних селах? І запропонувала б: усі, хто хоче - з бомжів чи соціально незахищених - їдь, обживайся, вилазь з ями.

Але де тобі він поїде! Це ж стосується і згаданих пенсіонерів. Не тряси тими нагородами (я не для сарказму кажу і не хочу когось образити), не нагадуй державі про свої заслуги і пільги – все одно нічого не досягнеш.

Підстрахуйся якось, збувай ті нещасні квадратні метри в столиці чи губернії і їдь на село (чи хоча б в райцентри, де житло на порядок дешевше і, той самий, город майже кожен мешканець має). Там також і газ і електроенергія і вода в крані буде. За гроші, що залишаться від продажу плюс пенсія і на землі робити нічого не треба, якщо вже так не хочеш "рук бруднити" чи здоров'я нема. Купиш молока, м’яса, овочів. Самі люди до хати приноситимуть. До того ж дешевше віддадуть ніж будь-де в місті.

Ні – сидітиме в Києві, з стелі капатиме, замерзати буде, хворітиме, а з місця не рушить.

Не розумію. Ні, чесно, я цього просто не розумію… Можливо, в мені говорить моя глибоко сільська натура, і мені не збагнути менталітету корінного жителя мегаполісу (хоча й прожив у Львові 5 років). Але скажіть хтось, де я не правий у тому, що написав вище?
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 24
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
автор правий,але в кожній ситуації є свої нюанси..
міські жителі дуже ліниві,де вони тобі в село підуть...
та й бояться зараз люди ризикувати...
Відповісти
Маразм крепчает!
"Це ж стосується і згаданих пенсіонерів. Не тряси тими нагородами..не нагадуй державі про свої заслуги і пільги – все одно нічого не досягнеш."- ГАДКО такое даже читать!
Зачем их стариков беспомочных в деревню то гнать-умирать мучительной смертью?Тогда уж сразу растрелевайте на месте...
Відповісти
Ти хоч сам подумав, що написав? "..стариков беспомочных в деревню то гнать-умирать мучительной смертью?Тогда уж сразу растрелевайте на месте" Ти б ще написав "голодной смертью"
Це в місті здохнеш і доки смердіти не почнеш, ніхто й не зайде провідати. В селі точно більше уваги приділяють навіть сторонні люди.
По селах, виходить, не люди живуть, раз розстріл кращий? Краще по смітниках недоїдки шукати, але "в городє"?
Відповісти
Неправы вы в том, что престарелого городского жителя нельзя переселять в село. По одной простой причине - он не привычен к сельской жизни. Не выдержит и умрет через месяц, а может и раньше.
Відповісти
Я не так давно дивися сюжет (по тсн, якщо не помиляюся). В Києві пенсіонер цілу зиму, до того ж вже не першу, спати лягав в куртці, хвороб нахапався через постійну вогкість і холод. Питання -- чого він має померти в селі, в сухому і теплому помешканні,де є ті ж самі елктрика, газ, можна провести парове опалення (якщо відсутні). До того ж, як я й писав, продукти купувати не треба за хто-зна яку відстань. Самі сусіди до хати принесуть за копійки, практично.
Можливо, мається на увазі -- без спілкування засохне людина. Також сумніваюсь. Якщо він (вона) живе на 5-6 поверсі і цілу зиму майже не виходить до людей, хіба в селі з такими ж похилими людьми не простіше.
Але це моя думка. Можливо я помиляюсь. Тому, по суті, і зробив цей допис.
Відповісти
Ліниві всі і пантів дофіга
Відповісти
старі не тримаються за місто, вони тримаються за інфраструктуру міста, бо коли прихопить хвороба у місті швидка за 10-15 хвилин таки приїде і завезе в лікарню, хоч і з платними ліками, про те більш кваліфікованим персоналом.
а в селі - шанс, що сусід жигулями серед ночі встигне по багнюці довезти за 30 км до райцентру і там буде надана необхідна допомога 1:10.
знаю про такі пригоди з власного досвіду, нажаль невстигли.
тому голодні в місті, ніж мертві в селі.
наприклад в білорусії чудова дорога до кожного села і в самому селі, а районна лікарня - не гірша за нашу обласну, тому там з села не тікають.
Відповісти
В принципі згідний. Але, по моєму, це страшилка про село. Не знаю, правда, чого вона поширена. Для прикладу, в нас в районі не так вже й багато сіл куди треба добиратися по багнюці -- це факт. Як і факт, що в більшості сіл і дороги і доїзд, мабуть, кращий ніж на деяких вулицях того ж Луцька. А якщо село біля траси, чи за 1-2 км в сторону, тоді взагалі питання знімається. Залишається відстань. Я з цим не сперечаюся.Але також приклад. Я в порівняно невеликому Ковелі можу загаяти мало не півгодини, щоб проїхати 5-6 км. А до батьків в село (приблизно 15 км)з Каменя мені вистачає в середньому 10 хвилин (від хати до хати). Кваліфікація, точніше обладнання лікарень -- погоджуюсь.
Щодо Білорусії. Я там буваю нерідко. І там по селах, якраз, половина хат пусткою стоять. Там з села не тікають не тому, що умови, а тому, що втекти немає можливості. Молодь підростає -- і в Брест, Мінськ, тощо. А старші мусять досиджувати. Хоча не порівняєш з Україною, це правда.
Відповісти
що до пусток хат в білорусії, то там трошки інакше, родичі лишили стару деревяну хату, бо їм колгосп побудував новий трикімнатний будинок із усіма зручностями та дорогою до хати. Таких хат в селі десь 15. Батько сімейства працює звичайним механізатором, колгосп купив два нові сучасні німецькі трактори нашпиговані електроникою, то він їздив на місяць у німеччину вчитись ним правильно керувати. Про авто для сім'ї годі й казати, їх розмитнення дозволяє мати авто майже у кожному другому дворі, не розвалюху, а 4-7 річну іномарку.
Вартість пального на 30% дешевше, ніж у нас, хоч вони нафту і не добувають.
Просто в нас ці додаткові 30% заробляють три депутата ВР від волині.
Це довга розмова, не хочеться навіть починати.
Відповісти
Так я і не сперечаюсь на рахунок Білорусії. Мова про інше. Питання в трьох аспектах.
1. Чи не краще проблемному пенсіонеру з мегаполісу провести старість в селі, де в нього будуть кращі умови для проживання. З урахуванням усього того, що тут вже коментували і іншого. Тобто паралельно з переселенням продумати і інше в т.ч. й медичне обслуговування. Я розумію, що це звучить утопічно. Але, як на мене, це реальніше і дешевше для держави, ніж забезпечення старості в столиці чи ще де (відремонтувати квартиру, забезпечити нормальні комун і інші послуги (до того ж, щоб вони не були виснажливими до пенсії), ліфт, пандус, спілкуваня тощо). До того ж, але це тільки моя думка, похилій людині краще в селі (при умові нормальних умов) в усіх аспектах. Повітря, тиша, сиди на лавочці спілкуйся з людьми і до помешкання не треба із задишкою видиратися по сходах. Телевізор і телефон -- не проблема. Родичі і діти -- різниці не бачу. Буває, що в місті і з сусідньої вулиці діти раз в півроку приходять відвідати.
Але, повторюсь, це лише моя думка.
Чи проблема, все ж таки в іншому. Невже людина дійсно зачахне від зміни середовища? Тільки тому, що з міста він переїхав в село.
Відповісти
2. На рахунок бомжів. Мені цікаво -- це дійсно паразити суспільства, ліниві і зневірені. Чи, просто-напросто, ми не шукаємо шляхів вирішення. Тобто, не мерзніть, люди, по смітниках і вокзалах. Нехай би обживалися в сільській місцевості, працювали. Але вели себе нормально. Там вкрадеш раз, вдруге і дядьки швидко прояснять ситуацію і норми поведінки. Може не зовсім гуманно, але ефективно.
Але знову ж таки, це, як на мене, краще ніж мерзнути, голодувати і отримувати копняки від ментів
Відповісти
Ну й третє. Не вірю, що в містах люди схожі на пролєтарієв-нероб типу Не лучанина і Адекватного (хоча це, мабуть, одна особа). Невже справді є настільки відраза до землі, що готові харчуватися обїдками з смітника, але жити в місті. і не працювати на землі хоча б на себе, на харчі. Але свої, а не надкушені якимось сифілітиком і викинуті в урну?
Відповісти
Профессионально о помойках.
Очень натуралистично.
Со знанием дела.
Відповісти
З тебе малював
Відповісти
Лучшей иллюстрации идиотизма свидомых придумать трудно.
Скорее бы они пришли к власти. Быстрее их никто не развалит украину.
Відповісти
Думки правильні тут нічого не скажеш. Та і варто знати, що у розвинутих країнах, якщо ти маєш квартиру в місті і тільки у місті, то це означає, що ти бідняк! А доїжджати на роботу за 50 км - це норма. Звичайно стан доріг там не наш.
Направду дивує думка, чому якщо поселитись в селі, то нехай краще розстріляють, це ж з якого будуна це було написано?
P.S. Ніяк не можу зрозуміти, чому якщо меседж російськомовний, то знай, що там зазвичай про якийсь ідіотизм буде йти мова.
Відповісти
Цілком погоджуюся з думкою Адекватного та НЕ Лучанина!
А сам безглуздий текст і безрозмірні коменти автора,говорить про олне - СЕЛО ВОНО В ГОЛОВАХ!!!)
Відповісти
А що ти проти села маєш, ти -- пролєтарій занюханий
Відповісти
З такою "толерантністю" та ненормативною лексикою,"автору"
тільки на ЗАБОРАХ писати,а не у виданнях!!!)))Що зайвий раз підтвержує - СЕЛО ВОНО В ГОЛОВАХ!!!)))
Відповісти
Якраз-таки в головах може бути порядність, розум, а може маразм й ідіотизм. Село - воно скоріше в руках. Я ніколи не жила в селі. Мене вражають працьовитість і магнетична любов до рідного краю у цих людей. Не до квадратних метрів на 9 поверсі, а до живої землі. Те, що ви саркастично проставляєте себе "селу в головах" - вас не прикрашає.
Відповісти
Толерантністю не страждаю. А де в мене ненормативна лексика?
Відповісти
Правда,що краще буду голодний,але в місті,а в село зась.Ось такий у наших людей менталітет.
Відповісти
Дійсно,що в місті люди ліниві тому й в село не дуже хочуть, адже там в землі треба ковирятись,а це панам міським не личить.
Відповісти