Додати запис

Як Петро І у Луцьку Молдову від турків рятував

Багато лучан знають, що у Луцьку бував Петро І, але мало хто знає, що саме у нашому місті, рівно 302 роки тому, він підписав один з перших договорів між Російською імперією та Молдовським князівством. Луцький договір був таємним, але неабияк вплинув на подальші дипломатичні стосунки між цими державами.


Молдовське князівство у XV столітті.

Молдовське князівство у часи середньовіччя займало територію, яка площею була у 2-3 рази більшою за сучасну Молдову. У 1359 році воно перестало бути васалом Угорщини і стало самостійним, але, майже за століття, у 1456 році князівство знову стало васалом, на цей раз Османської імперії.


Дмитрій Кантемир. (
У перші роки XVIII століття сусідня Російська імперія, яку у той час очолював Петро І, стала рухатись у Європу. За цими змінами спостерігав і правитель Молдовського князівства Дмитрій Кантемир. Дмитрій Костянтинович був православним чоловіком і вченим, знав з десяток різних європейських та східних мов, також йому довіряла османська верхівка. Бачачи, що Російська імперія "підіймається" і маючи особисті інтереси, він зв'язується через російських послів з царем Петром І.

Налагодивши хороші зв'язки із царем, він повідомляв йому про турецькі справи. Тоді це було дуже актуально, адже турецький хан оголосив у 1710 році війну Росії, яка на той час вже мала багатьох ворогів - Швеція, Річ Посполита, Гетьманщина і т.д. Пізніше було вирішено таємно підписати договір, який був вигідний для молдаван та особисто для Дмитрія Кантимира. Сталося це 13 квітня 1711 року у місті Луцьк.


Перша сторінка Луцького договору.

Договір складався із 17 пунктів, основні положення якого були такими:
- Молдовське князівство повинне було визнати верховну владу Російської імперії, будучи при цьому незалежною державою і зберігаючи традиційні для цих земель звичаї.
- Зберігалися привілеї бояр.
- Державний престол закріплювався за родом Кантемирів і передавався у спадок по чоловічій лінії.
- Молдовському князівству поверталися землі, захоплені Турецькою імперією, і держава звільнялася від турецької дані.

Загалом, за договором, Молдовське князівство переставало бути васалом Османської імперії і ставало васалом Російської імперії, а Димитрій Кантемир отримував за це молдавський престол і право спадково передавати владу по чоловічій лінії.

Однак після поразки Петра І у Прутському поході літом 1711 року Луцький договір втратив силу і Молдовське князівство так і залишилося під владою турків ще на століття.

Димитрій Кантемир, після провалу кампанії, разом із 1000 молдовських бояр втік у Російську імперію, де він отримав князівський титул, значну пенсію, великі землі в сучасній Орловській області, а також право життя та смерті над прибулими з ним молдованами. Під час походу Петра І у Персію Кантемир керував похідною канцелярією царя і складав різні маніфести до жителів Персії. Дмитрій мав 4 сина та 2 дочки, одна з яких стала коханкою царя і була від нього вагітна, але хлопчик помер.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
да, цікаві відомості! от і ще одна маловідома сторінка. цікаво, чого вони вибрали Луцьк. Може, невипадково, враховуючи, що за 2 роки до того Петро вже був у Луцьку.
Відповісти
В Луцьку є будинок,де перебував Петро.В цьому будинку,в свій час,була художня школа.
Відповісти
...на той час Московія, "прорубавши вікно", стала рухатись у Європу. Мене завжди мучило запитання - чому нормальні люди заходять через двері, а ці, як злодії, завжди лізуть через вікна?
Відповісти